SYK: Onsdag kveld ble det kjent at Mette-Marit har fått konstatert den kroniske lungesykdommen lungefibrose. Foto: NTB Scanpix
SYK: Onsdag kveld ble det kjent at Mette-Marit har fått konstatert den kroniske lungesykdommen lungefibrose. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kronprinsesse Mette-Marit:

Rammet av kronisk sykdom

- Jeg må lære meg å leve med usikkerheten.

Publisert

Kronprinsesse Mette-Marit (45) har fått påvist sykdommen kronisk lungefibrose. Det melder NRK.

- Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en kronisk lungesykdom som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program, heter det i en pressemelding fra kongehuset.

hva er Lungefibrose?

Lungefibrose en sykdom som medfører unormal arrdannelse i lungeblærene. Lungene blir stivere og mindre elastiske, og når lungene ikke er i stand til å utvide seg i samme grad som tidligere, får du mindre volum å puste med.

Det kan ofte være vanskelig å finne ut hva som forårsaker sykdommen.

Kilde: LHL og Lommelegen

Det er foreløpig ikke avklart om lungesykdommen er ledd i en mer omfattende autoimmun sykdomsprosess, eller om det er andre årsaker som ligger til grunn for lungeforandringene.

Kronprinsessen forteller til NRK at hun har slitt med helseutfordringer i noen år nå, og at plagene de siste årene har vært mer uttalte. Hun har den siste tiden vært gjennom en lang prosess for å finne ut mer av hva det er.

- Det viser seg at det er mer kronisk enn vi hadde håpet på, men det gjør også at litt flere brikker faller på plass, så for meg er det også en veldig stor lettelse, sier hun til NRK.

- Begrenset arbeidskapasitet

Sykdommen kommer til å begrense kronprinsessens arbeidskapasitet i tiden fremover, og det vil dermed bli behov for å planlegge perioder uten noe offisielt program, kommer det frem i pressemeldingen.

- Vi ser nå at i den perioden jeg skal inn i med videre utredninger og mulig behandling, så kommer jeg til å være en del borte. Det gjør at vi er nødt til å fortelle om det uten at det blir mye spekulasjoner rundt det, sier hun til NRK.

Kronprinsessen sier til kanalen at hun er optimistisk.

- Jeg er veldig optimistisk for det som skal skje framover og veldig glad for at jeg har så flinke folk rundt meg, og ikke minst at dette er oppdaget på et så tidlig tidspunkt.

NYNORSK: Kronprinsesse Mette-Marit synes det er viktig at Noregs Mållag har ytret seg kritisk til at prinsesse Ingrid Alexandra går på en skole hvor hun er fritatt fra å lære nynorsk. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Kronprinsessens lege, professor Kristian Bjøro ved Rikshospitalet, opplyser i pressemeldingen at lungeforandringene har vært fulgt i flere år, og at sykdomsutviklingen i denne perioden har vært langsom.

Utredning og behandling skjer ved Rikshospitalet i Oslo, og i samarbeid med leger i utlandet.

- Kronprinsessen vil måtte gjennomgå ytterligere utredning fremover og også behandlingsforsøk. Ved slike tilstander som den Kronprinsessen har, er det vanlig at vi samarbeider med miljøer i utlandet, sier Bjøro.

Saken fortsetter nedenfor.

- I forbindelse med behandling, og når sykdommen er mer aktiv, vil dette være nødvendig, sier kronprinsessen i uttalelsen.

Hun fastslår samtidig at sykdommen er påvist i et tidlig stadium, og har som mål å fortsette å arbeide og delta i offisielt program så mye som mulig.

Gjennomgikk kirurgisk inngrep

I november i fjor ble det kjent at Mette-Marit hadde fått krystallsyken. Dette ble meldt på kongehuset sine nettsider, og kommunikasjonssjef Sven G. Gjeruldsen bekreftet også opplysningene overfor Se og Hør.

Saken fortsetter nedenfor.

«Kronprinsessen er i bedring, men etter råd fra legen reiser Kronprinsessen ikke til Tromsø i dag. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen vil derfor gjennomføre Gjestebudet alene. Kronprinsessen vil etter planen gjenoppta sine offisielle plikter søndag 26. november 2017», het det i meldingen.

Gjeruldsen ville den gang ikke kommentere når kronprinsessen fikk diagnosen eller hvilken behandling hun hadde fått. Han understrekte derimot at hun var i bedring.

I mars i år ble kronprinsessen sykemeldt grunnet «helseproblemer».

«Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen har i noen tid hatt helseproblemer og vil førstkommende mandag gjennomgå et mindre kirurgisk inngrep. Det medfører at Kronprinsessen vil være sykmeldt fram til påske», het det i pressemeldingen fra Kongehuset.

Assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, ville ikke si noe om hva det kirurgiske inngrepet handlet om.

- Jeg har ingen flere opplysninger enn det som står i pressemeldingen, sa han til Se og Hør.

LES OGSÅ: Babylykke i Monaco

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer