Dronning Elizabeth er død:

Rakk ikke ta farvel

Dronningens familie var for sent ute.

NÆRT FORHOLD: Prins Harry og bestemor dronning Elizabeth skal ha hatt et nært forhold. Han rakk aldri å ta et ordentlig farvel. Foto: Shutterstock / NTB
NÆRT FORHOLD: Prins Harry og bestemor dronning Elizabeth skal ha hatt et nært forhold. Han rakk aldri å ta et ordentlig farvel. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kom den tragiske nyheten om at britenes monark gjennom 70 år, dronning Elizabeth, sovnet fredfullt inn, i en alder av 96 år. De neste ti dagene vil det være nasjonal landesorg.

I kveldstimene torsdag har hun blitt hedret og hyllet av folk fra alle verdenshjørner, blitt omtalt som en legende, en pionér og en kvinne av rang.

Allerede torsdag formiddag rykket store deler av den britiske kongefamilien til Balmoral Castle i Skottland, for å ta et siste farvel med den kjære moren, bestemoren og svigermoren.

Det er ingen hemmelighet at «alle» ønsket å ta farvel med monarken, ikke minst familien. De rakk imidlertid ikke frem i tide.

GÅTT BORT: Storbritannias lengstsittende monark ble 96 år gammel. Slik var hennes liv. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Rakk ikke frem

Dronning Elizabeth hadde sine siste timer torsdag ettermiddag. Ifølge BBC fikk Storbritannias statsminister Liz Truss melding om dødsfallet klokken 16.30.

LANDET: BBC melder at et fly som fraktet sju medlemmer av kongefamilien har landet i Aberdeen. Flyplassen ligger en times kjøretur fra Balmarol Castle, skriver nyhetskanalen. Video: AP Vis mer

Det betyr også at familien - ved blant andre prins William, den ferske kong Charles, dronning Camilla, prins Edward og hans kone Sophie, prinsesse Anne og prins Andrew - ikke rakk frem i tide, ifølge New York Post.

De ankom Aberdeen flyplass rett før klokken 17.00 norsk tid, og var ved Balmoral Castle like over klokken 18.00. Prins Harry var den siste som ankom, like før klokken 21.00 norsk tid.

FOR SEN: Prins Harry rakk tilsynelatende aldri å ta et siste farvel med bestemoren. Foto: Andrew Milligan/PA via AP/NTB
FOR SEN: Prins Harry rakk tilsynelatende aldri å ta et siste farvel med bestemoren. Foto: Andrew Milligan/PA via AP/NTB Vis mer

Ingen av familiemedlemmene rakk å ta fysisk farvel med den kjære monarken. Om de fikk ta farvel digitalt er ikke kjent.

Hedres

I kjølvannet av det triste dødsfallet - som mange har fryktet i flere år - har Londons gater blitt farget av dronningens ansikt og britiske farger.

Alle Londons digitale reklameplakater er nå endret til bilder av dronningen. Blant annet har togselskapet South Western Railway byttet ut sine plakater med en hyllest til dronningen.

HEDRES: Den avdøde monarken er nå på reklameplakatene i Londons gater. Foto: Privat
HEDRES: Den avdøde monarken er nå på reklameplakatene i Londons gater. Foto: Privat Vis mer

«Vi er lei oss etter å høre om dødsfallet til dronning Elizabeth. Vi deler nasjonens sorg og sender våre kondolanser til kongefamilien», står det på plakaten.

På Piccadilly Circus er den avdøde monarkens ansikt plastret opp på hele hjørnet. Hun pryder også Times Square i New Yorks børs, Nasdaq.

PICCADILLY: Elizabeth pryder Piccadilly Circus i London sentrum. Foto: Andrew Boyers / Reuters / NTBA
PICCADILLY: Elizabeth pryder Piccadilly Circus i London sentrum. Foto: Andrew Boyers / Reuters / NTBA Vis mer
NEW YORK: Også i USA, nærmere bestemt på Times Square i New York, er det satt opp bilder av 96.åringen. Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB
NEW YORK: Også i USA, nærmere bestemt på Times Square i New York, er det satt opp bilder av 96.åringen. Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB Vis mer

Førstnevnte sted endret også bilde da Elizabeths ektemann, prins Philip, døde i fjor vår, 99 år gammel.

Endringene av plakatene er protokoll etter dronningens dødsfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer