Det danske kongehuset:

Private bilder vekker oppsikt: - Klokt

Kongefamilien roses for sin nye Instagram-strategi.

FÅR ROS: Den siste tida har kronprinsesse Mary lagt ut stadig flere private bilder og innlegg i sosiale medier. Det får hun nå skryt for. Foto: NTB Scanpix
FÅR ROS: Den siste tida har kronprinsesse Mary lagt ut stadig flere private bilder og innlegg i sosiale medier. Det får hun nå skryt for. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den siste tida har mange bitt seg merke i at den danske kongefamilien har lagt ut stadig flere private bilder og innlegg på Instagram og Facebook. For et par uker siden gikk et bilde av kronprinsparet hjemme i sofaen verden rundt. På bildet lå kronprinsesse Mary (48) og kronprins Frederik (51) med beina høyt mens de så teater på TV.

Slike innblikk i de kongeliges hverdagsliv er nemlig ikke hverdagskost. Den siste tida har det dukket opp stadig flere slike innlegg fra den danske kongefamilien i sosiale medier, og de fleste av dem er signert ingen ringere enn kronprinsessa selv.

Nå får den danske kongefamilien og særlig kronprinsesse Mary skryt for å direkte henvende seg til det danske folk i sosiale medier. Den nye strategien er en klok avgjørelse, sier den danske kongehuseksperten Søren Jakobsen til Ekstra Bladet.

- Det er godt tenkt. Klokt, lyder hans vurdering.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Personlig tone

Også tidligere har den danske kongefamilien bidratt med private bilder til sosiale medier, men det som er nytt, er at kronprinsessa nå benytter en langt mer personlig tone i innleggene.

Da Mary delte et innlegg om sitt møte med Danmarks utviklingsminister Rasmus Prehn i forrige uke, benyttet hun «jeg»-form - som er en ny og personlig måte å henvende seg på til folket på, ifølge avisa.

En slik skrivemåte har man tidligere ikke sett være brukt i den danske kongefamilien. Da kronprinsessa tidligere denne uka også delte et innlegg om at de eldste kronprinsbarna hadde sin første skoledag etter å ha hatt hjemmeundervisning grunnet coronaviruset - var det også med en personlig tone.

- I går startet våre to eldste barn på skolen, og nå gleder vi oss over alle som er tilbake på skolen. Jeg synes de har vært flinke til å håndtere at det har vært en annerledes hverdag, skrev Mary.

At medlemmer av kongefamilien aktivt bidrar med innlegg i sosiale medier er helt nytt, og før har dette vært forbeholdt kongehusets kommunikasjonsavdeling.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

- Det er en naturlig utvikling og en ny epoke. Det er små personlige innblikk i det rojale liv. Kongehuset har ofte blitt kritisert for å være for styrt, tilrettelagt og oppstilt. Dette er lettere, mer tilgjengelig og alminnelig, sier kommunikasjonseksperten Henrik Byager til avisa.

Skal ha ros

Kongehusekspert Søren Jakobsen tror at coronaviruset har spilt inn på hvordan kongefamilien nå oppfører seg i sosiale medier.

- Under coronaen har Danmark blitt mer digitalt enn før, og det har også kommet til kongehuset. Når de ikke kan dra ut og klippe snorer og håndhilse på folk, er dette måten de kan gi oss noe på. Det skal de ha ros for, sier han til Ekstra Bladet.

Til tross for at den danske kongefamilien nå er mer private på Instagram og Facebook - betyr nok ikke det at det skjer uten kongehusets kontroll. Det er i hvert fall ingen tvil om at det danske folk setter pris på utviklingen, og da kronprinsparet delte et bilde fra sofakroken tidligere i mai, ble de hyllet.

Også torsdag denne uka delte det danske kongehuset private bilder - denne gang av kronprins Frederik og eldstesønnen prins Christian (14) mens de tok seg en real treningsrunde da de møtte en rekke e-sportsutøvere i København.

LES OGSÅ: - Ønsket seg en hjemmeværende kone

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer