Kongefamilien:

Privat feiring avslørt

Dronning Sonja sparte ikke på kruttet da den store dagen skulle feires.

SPREKT BURSDAGSBARN: Dronning Sonja fylte nylig hele 85 år. Det stoppet henne likevel ikke fra å feire bursdagen sin på måten hun liker aller best - i naturen. Foto: Lise Åserud / NTB
SPREKT BURSDAGSBARN: Dronning Sonja fylte nylig hele 85 år. Det stoppet henne likevel ikke fra å feire bursdagen sin på måten hun liker aller best - i naturen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke uten grunn at dronning Sonja (85) går under tilnavnet «turdronningen». Hele livet har hun vært opptatt av Norges vakre natur, og hun bruker den gjerne flere ganger årlig.

Selv ikke hennes økende alder har satt en stopper for interessen. Da hun fylte 85 år i starten av juli, ble dagen derfor markert på måten dronningen liker aller best - utendørs med familien. Nå kan Se og Hør viderebringe detaljene rundt dronningens private bursdagsfeiring.

Les alt om feiringen, og om hvordan prinsesse Ingrid Alexandra (18) oppfylte bestemors store drøm, på Se og Hør Pluss her.

Spennende rundreise

Mandag 4. juli fylte hele Norges dronning Sonja 85 år. Vanligvis feirer dronningen selve dagen på sommerhytta på Mågerø, men i år ville hun åpenbart gjøre noe ekstra ut av det og inviterte til cruise med kongeskipet.

Hun ble jo tross alt 85.

KRITISERES: Under dronning Sonjas tale til barnebarnet Ingrid Alexandra i prinsessens 18-feiring, sa hun noe som fikk forfatter Maria Kjos Fonn til å reagere. Bilder fra NRK Vis mer

Denne gangen startet dronningen norgesferien på Helgelandskysten - med et spennende og fullstappet program for hele familien. Hun dro først nordover alene, men fikk etter hvert selskap av hele familien.

Sammen med ektemannen feiret hun med gode venner, flere av dem kjente nordmenn, samtidig som de fikk se de flotte nærområdene.

På selve fødselsdagen hadde dronningen lagt opp til et travelt program for familien. Hun er ikke akkurat kjent for å hvile på laurbærene. På reisen oppfylte også prinsesse Ingrid Alexandra bestemorens store drøm.

OL-VINNER: Freestyle-kjører Birk Ruud var i det lystige hjørnet da Rød Løper pratet med ham før feiringen av prinsesse Ingrid Alexandra i Deichman Bibliotek torsdag 17. juni. Video: Luna Lea Vis mer

Alle detaljene om den spennende feiringen, hvor kong Harald var og hva familien foretok seg på resten av turen, kan du lese om på Se og Hør Pluss. Der kan du også se de eksklusive bildene av hele storfamilien på tur.

Deilig med ferie

Resten av sommeren er for kongefamilien, som for mange andre, avslappende. Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, har fortalt at kongeparet pleier å feriere på sommerhytta på Mågerø, som ligger på en odde på Tjøme sør for Tønsberg.

Den har de brukt flittig siden 1993, ifølge Kongehusets nettsider. Men kong Harald (85) finner også tid til å seile.

- Dessuten er kongen ofte utenlands for å seile seilas. Han tar seg også gjerne en tur på laksefiske et sted i Norge, fortalte Vagle.

HUMPETE: Svenske kronprinsesse Victoria og prins Daniel var vertskap for besøket det norske kronprinsparet hadde lagt til Stockholm. Første dag med besøk fikk en noe humpete start. Video: Caroline Vagle / Se og hør Vis mer

Dronning Sonja på sin side trekkes mot fjellet.

- Dronningen pleier ofte å reise med kongeskipet nordover, hvor fjellgåing står i sentrum. Kongeparet sørger også for å få tid med barn og barnebarn, og inviterer ofte til norgescruise med kongeskipet, mente Vagle.

Også kronprinsfamilien trives på ferie i eget land, mer spesifikt norsk sørlandssommer på hytta på Dvergsøya utenfor kronprinsesse Mette-Marits (48) hjemby Kristiansand.

Den har kronprinsfamilien leid fast hver sommer siden 2010. I tillegg eier de også en rekke andre eiendommer som de bruker som feriesteder, deriblant et privat sted i Uvdal.

UT PÅ TUR: For å markere at det var 75 år siden krigens slutt, skulle kronprins Haakon bruke tre dager på å gå til svenskegrensen. Video: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- De tar seg ofte en utenlandstur også, som for eksempel til Italia eller Spania. De elsker å surfe og bruker gjerne sommeren på å jakte de gode bølgene både innenlands og utenlands, avsluttet Vagle.

LES OGSÅ: Setter fyr på spekulasjonene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer