Hertuginne Meghan:

Prinsessetittel skaper forvirring

Sønnens fødselsattest får fansen til å klø seg i hodet.

FORVIRRING: Meghan står oppført som prinsesse på sønnens fødselsattest. Men hvorfor? Foto: NTB Scanpix
FORVIRRING: Meghan står oppført som prinsesse på sønnens fødselsattest. Men hvorfor? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uken ble fødselsattesten til prins Harry (35) og hertuginne Meghans (38) sønn, Archie Harrison Mountbatten-Windsor (ti mnd.) offentliggjort, der det blant annet kommer frem hvor han ble født og hvem foreldrene er.

Den ti måneder gamle gutten ble født på Portland Hospital i Westminster, og naturlig nok er det Harry og Meghan som står oppført som foreldrene til den lille gutten.

Imidlertid er det én detalj flere fans har klødd seg i hodet over.

Meghan står nemlig oppført under navnet Rachel, med prinsesse av Storbritannia som jobbeskrivelse.

GODT HUMØR: Hertuginne Meghan og prins Harry smilte til de fremmøtte da de viste seg offentlig for første gang på flere uker. Video: Vilde Holta Røssland Vis mer

Det skriver Fox News.

Naturlig årsak

Begge deler har en helt naturlig årsak. Rachel er Meghans egentlige navn, da hun er døpt Rachel Meghan Markle. Bruken av tittelen som prinsesse er noe mer innviklet.

Da Meghan giftet seg med prins Harry i mai 2018, fikk hun tittelen hertuginne av Sussex tildelt av dronning Elizabeth (93), en tittel hun fremdeles har - til tross for at hun og ektemannen nå har trukket seg tilbake som kongelige.

Nå som Meghan og Harry ikke lenger er fullverdige medlemmer av det britiske kongehuset, skal de ikke lenger omtales som Hennes og Hans Kongelige Høyheter, men de er fremdeles hertugparet av Sussex.

ÅPNER OPP: Hertuginne Meghan åpner opp om hvordan det har vært å få barn og gifte seg i offentlighetens søkelys. Video: ITV. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Prins Harry er også fremdeles prins, da det er en tittel han er født med.

Og det er nettopp derfor Meghan blir omtalt som prinsesse i sønnens fødselsattest - på grunn av prinsen.

«Prinsesse Henry»

For hertuginne Meghan var nemlig prinsesse på et vis, men kun da hun sto ved prins Harrys side. En fast prinsessetittel er det kun de som er født inn i kongefamilien som kan få.

Prins Harrys er døpt Henry Charles Albert David, og før han og kona trakk seg tilbake, var hans offisielle tittel Hans Kongelige Høyhet, prins Henry. Dermed hadde Meghan - i de tilfellene hun sto ved ektemannens side - tittelen som Hennes Kongelige Høyhet, prinsesse Henry.

HERTUGINNE: Meghan går under tittelen som hertuginne av Sussex, men er også rent teknisk prinsesse på papiret - bare under ektemannens navn. Foto: NTB Scanpix
HERTUGINNE: Meghan går under tittelen som hertuginne av Sussex, men er også rent teknisk prinsesse på papiret - bare under ektemannens navn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Altså gikk hun under ektemannens navn - som prinsesse. Dette er imidlertid ikke titler som blir brukt til vanlig, men også hertuginne Kate (38) er «prinsesse» på papiret. Hun fikk tittelen som Hennes Kongelige Høyhet, prinsesse William i 2011.

PRINSESSE WILLIAM: Også Kate er hertuginne, men prinsesse ved ektemannens side. Foto: NTB Scanpix
PRINSESSE WILLIAM: Også Kate er hertuginne, men prinsesse ved ektemannens side. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I og med at dette var titlene hertugparet hadde da sønnen ble født, er det altså disse titlene de står oppført som på fødselsattesten.

Innviklet system

Titlene i det britiske kongehuset er med andre ord ganske innviklet, og nå tenker du kanskje: «Men hva med prinsesse Diana?». Hun fikk tittelen med tanke på ektemannens tittel.

I Storbritannia kan du nemlig få to ulike prinsetitler. En du er født med, og en du får tildelt. Prins William (37) har kun den han ble født med.

Da prinsesse Diana giftet seg med Prins Charles (71), hadde han prinsetittelen han ble født med, samt at han allerede hadde tittelen som hertug av Cornwall. I 1969 fikk han ifølge Huffington Post også tittelen som prinsen av Wales.

FORKLARING: Diana fikk prinsessetittel grunnet ektemannens tittel som prins av Wales. Foto: NTB Scanpix
FORKLARING: Diana fikk prinsessetittel grunnet ektemannens tittel som prins av Wales. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Wales er et eget fyrstedømme, som prinsen av Wales styrer over, og Diana fikk dermed tittelen som prinsesse av Wales da hun ble prins Charles' ektefelle i 1981.

Tittelen er imidlertid ikke i bruk alle steder, da Charles i Skottland går under tittelen hertug av Rothersay.

I Cornwall er 71-åringen hertug av Cornwall, så både i Skottland og i Cornwall var Diana da hertuginne.

TALE: Prins Harry forteller at han og hertuginne Meghan følte at de ikke hadde noen annet valg enn å forlate den kongelige familien. Video: Instagram / Sussexroyal Vis mer

LES OGSÅ: Ansikt til ansikt med stalker

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer