Prinsesse Mako:

Prinsessens uvanlige kjærlighetsvalg

Prinsesse Mako har vekket stor oppsikt i hjemlandet, etter at hun i 2017 kunngjorde forlovelsen med klassekameraten.

KONTROVERS: Prinsesse Mako av Japan ønsker å gifte seg med en helt alminnelig mann. Det har skapt konflikt i hjemlandet. Foto: Toshifumi Kitamura / AFP / NTB
KONTROVERS: Prinsesse Mako av Japan ønsker å gifte seg med en helt alminnelig mann. Det har skapt konflikt i hjemlandet. Foto: Toshifumi Kitamura / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Det ble skapt misnøye i Japan, da prinsesse Mako (29) i 2017 kunngjorde at hun skulle gifte seg med en mann ved navn Kei Komuro, som hun møtte da hun studerte i utlandet.

Misnøyen kom av at prinsessens utvalgte var en helt «alminnelig» mann. På grunn av japansk lov og kongelig protokoll, vil det bety at prinsessen må gi fra seg sin keiserlige status og forlate familien.

Keiserdømmet i Japan er allerede truet, da flere og flere familiemedlemmer forlater familien. I 2019 valgte også Japans daværende keiser Akihito (87) å abdisere - som den første keiseren på 200 år.

Det stopper imidlertid ikke prinsesse Mako, som visstnok har store planer om å gjennomføre bryllupet innen de neste par årene.

DUREK: I andre episode av «Helt Harald» forteller prinsesse Märtha Louise om hvordan hun møtte sjaman Durek. Vis mer

Gir avkall

Det japanske kringkastingsselskapet NHK skal ha uttalt at den nye bryllupsdatoen kunngjøres i oktober, ifølge CNN.

I forkant av kunngjøringen, er det også blitt kjent at prinsesse Mako nå tar enda et skritt mot å frigjøre seg fra keiserfamilien. Det er nemlig ventet at hun nå kommer til å gi avkall på en engangsbetaling verdt en million dollar, nå som hun trer ut av sin rolle i keiserdømmet.

FORLOVET: Kei Komuro og prinsesse Mako da de annonserte forlovelsen i 2017. Foto: Shizuo Kambayashi/Pool/REUTERS/NTB
FORLOVET: Kei Komuro og prinsesse Mako da de annonserte forlovelsen i 2017. Foto: Shizuo Kambayashi/Pool/REUTERS/NTB Vis mer

Avgående medlemmer har gjennom loven krav på å motta en slik engangsbetaling, ifølge CNN.

Japans regjering skal være innstilt på å gå med på at prinsessen avstår fra betalingen, som er anslått å være verdt opptil 150 millioner yen. Det tilsvarer rundt 11,5 millioner norske kroner.

NY SERIE: Prinsesse Sofia forteller åpenhjertig at hun har slitt med å finne ro i prinsesserollen i en dokumentar på svensk tv. Vis mer

Misnøye

Prinsesse Mako og forloveden skulle egentlig gifte seg i 2019, men på grunn av «dårlig forberedelse», bestemte de seg for å utsette på ubestemt tid. Samtidig som utsettelsen ble kjent, foregikk det også en pågående «skandale», som omkranset prinsessens forlovede og hans mor.

Moren skal visstnok ha vært i gjeld, og dermed ble prinsessens forlovede og hans familie anklaget for å ikke være i god nok økonomisk stand til å forsørge Mako når hun forlater familien sin.

Det ble samtidig spekulert på om paret hadde brutt forlovelsen, da Fordham University i New York fikk streng beskjed av Japans Imperial Household Agency, som har som formål å bevare tradisjoner og protokoll i familien, om å ikke omtale Komuro som prinsessens forlovede.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

Komuro var student ved skolen på tidspunktet.

Prinsesse Mako og Kei Komuro forlovet seg i 2013, men forlovelsen ble ikke kjent før fire år senere. Nå er det altså ventet at et bryllup endelig skal finne sted i nærmeste fremtid - koste hva det koste må.

LES OGSÅ: Fikk «ny» søster etter kongelig affære

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer