Prinsesse Estelle:

Prinsessens prestisjeskole i hardt vær

Flere alvorlige hendelser på skolen skal ha fått hoffet til å vurdere skolebytte for den seks år gamle prinsessen.

SKOLESTART: Prinsesse Estelle første skoledag. Foto: Raphael Stecksén / Kungahuset.se
SKOLESTART: Prinsesse Estelle første skoledag. Foto: Raphael Stecksén / Kungahuset.se Vis mer
Publisert

Det siste halvåret har datteren til kronprinsesse Victoria (41) og prins Daniel (45), prinsesse Estelle (6), gått på skole i Djurgården i Stockholm.

Campus Manilla har ifølge flere svenske aviser fått rykte som en av de beste skolene i Sverige, og næringslivstopper, direktører, kulturpersonligheter og flere av kongefamiliens venner har barn på den prestisjetunge skolen.

Ifølge Svenske Dam ble Manilla opprettet i 2013, og siden den gang har den seilet opp på listen over de fineste skolene i Stockholm. Campus Manilla er både grunnskole og videregående, og det er derfor ventet at den lille prinsessen vil tilbringe mange år der framover.

Videre skriver avisen at det er plass til 500 elever ved grunnskolen.

Ifølge den svenske avisen har kronprinsparet valgt Campus Manilla av flere årsaker, men det skal primært ha vært for at Estelle skal havne i «de riktige kretser», og fordi skolen ligger nær den svenske naturen.

Men at skolen har skutt i været over de mest populære skolene i nabolandet, har imidlertid ikke gått helt smertefritt for seg.

MED SEKK PÅ RYGGEN: Hånd i hånd med mamma Victoria hilste Estelle på de andre barna og deres foresatte på Campus Manilla i Djurgården i Stockholm. Foto: NTB Scanpix
MED SEKK PÅ RYGGEN: Hånd i hånd med mamma Victoria hilste Estelle på de andre barna og deres foresatte på Campus Manilla i Djurgården i Stockholm. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Prinsessen i fare»

Det siste året har nemlig sjokkerende hendelser funnet sted på skolen, og flere svenske aviser, deriblant Aftonbladet (krever innlogging), skriver at flere av elevene har blitt utsatt for uhyggelige opplevelser og krenkelser - inkludert den seks år gamle prinsessen.

Blant annet skal det ha blitt innkalt til krisemøte på skolen etter at en Instagram-profil ble opprettet av noen elever.

I oktober skal flere ha blitt hengt ut i sosiale medier, og det vakte sterke reaksjoner da et innlegg omhandlet prinsesse Estelle.

«Om jeg kidnapper Estelle under lunsjen, hvor mye bør jeg kreve i løsepenger?», skal det ha blitt skrevet om henne, ifølge avisa. I tillegg skal det ha blitt opprettet en oppsiktsvekkende emneknagg om seksåringen, «prinsessen i fare».

Kontoen skal ifølge den svenske avisen ha blitt slettet da den ble oppdaget av skolen, og det skal i ettertid også ha blitt kjent hvem som sto bak profilen.

FØRSTE SKOLEDAG: Prinsesse Ingrid Alexandra (10) har sin første dag ved Oslo Internasjonale skole tirsdag. Kronprinsparets valg om å ta barna ut av den offentlige skolen skapte en følelsesladet debatt på forsommeren. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Rektor tar grep

Flere av de alvorlige hendelsene har nådd det svenske skolestyret, Skolinspektionen, og styret har seinere kritisert Campus Manilla for hvordan de har håndtert situasjonen. Skolen kritiseres også for hvordan de følger opp elevene og deres resultater.

Rektor ved Campus Manilla, Carina Hagström-Bergh, har uttalt til avisen at hun er fast bestemt på å ta grep og at det skal bli en forandring for alle.

- Siden jeg tiltrådte som rektor har vi gjort et solid arbeid på en rekke problemstillinger med særlig fokus på elevenes helse, sier hun til Aftonbladet.

- Jeg kommer aldri til å tillate krenkende behandling på en skole som jeg er rektor på, fortsetter hun.

STORSJARMØR: Estelle har for lengst sjarmert seg inn i hjertene til det svenske folket. Foto: NTB Scanpix
STORSJARMØR: Estelle har for lengst sjarmert seg inn i hjertene til det svenske folket. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vitner om alvorlig sak

Før Hagström-Bergh overtok stafettpinnen som rektor var det Maija Möller Grimakova som hadde jobben.

Helt siden i sommer har det vært skrevet mye i svensk presse om den mye omtalte skolen. Expressen skrev blant annet at interne konflikter holdt på å «kaste mørke skygger» over prestisjeskolen. En uttalelse fra en tidligere lærer fikk det nemlig til å storme i sommer.

STJELER SHOWET: Estelle og lillebror prins Oscar stjeler ofte showet foran folket. Foto: NTB Scanpix
STJELER SHOWET: Estelle og lillebror prins Oscar stjeler ofte showet foran folket. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Expressen skriver at de har vært i kontakt med flere kilder i saken, men at samtlige ønsker å være anonyme. Flere vitner avisen har snakket med hevder nemlig at mørkhudede barn ikke får ta del på offisielle bilder fra skolen.

Möller Grimakova, tidligere rektor ved skolen, tok stor avstand fra påstandene.

- Det er tull. Det er bare å se på hjemmesiden vår, så forstår man at det er en helt absurd uttalelse, sa hun til avisen.

Tidligere lærere skal også ha hevdet at en elev ble hengt ut av en lærer foran klassen - og også dette skal Maija Möller Grimakova ha tatt avstand fra.

Det er foreløpig ukjent hvorfor Möller Grimakova sluttet på skolen som hun var med på å starte opp for fem år siden, men flere foreldre undres over hvorfor skolen ikke ønsker å fortelle grunnen.

NYE BILDER: Det nærmer seg midtsommeraften – en av svenskenes mest elskede høytider. Det feirer kongehuset med helt nye bilder av prinsesse Estelle og prins Oscar. Foto: Erika Gerdemark, Kungahuset.se Vis mer

Bryter kvoteregler

Ifølge Expressen står 8 000 barn i kø for en skoleplass, men å få plass skal være langt ifra en enkel sak. Det reageres nemlig også kraftig på hvordan det i praksis fungerer å komme inn på Manilla.

Flere av de ovennevnte avisene skriver om en kvote skolen anvender for å komme inn. Det skrives også om hvordan barn av rike foreldre gikk før andre barn i køen - nettopp ved å benytte seg av den aktuelle kvoten.

Ifølge Aftonbladet har skolen et kvotesystem hvor flyktningbarn og barn som akkurat er kommet til Sverige skal komme foran i køen. Dagens Nyheter avslørte ifølge Aftonbladet i sommer hvordan flere barn kom inn gjennom sine berømte foreldre og den aktuelle kvoten - tross at de ikke var flyktninger.

Videre kommer det fram at skolen aldri har tatt imot flyktningbarn, skriver avisa.

Tross en rekke oppsiktsvekkende avsløringer om skolen, ønsket kronprinsparet at Estelle skulle både begynne og foreløpig fortsette på skolen.

- Valget av skole er tatt av kronprinsesseparet og gjelder fortsatt, har hoffets informasjonssjef Margreta Thorgret tidligere uttalt, ifølge Svenske Dam.

LES OGSÅ: - En tøff og vanskelig periode for meg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer