Det spanske kongehuset:

Prinsessene i vaksine-trøbbel

Kong Felipes søstre er for tiden i hardt vær etter coronavaksinering. Nå beklager de.

KRITKK: De to spanske prinsessene Elena og Cristina (t.v.) har mottatt coronavaksine. Det er imidlertid ikke uten kritikk. Her avbildet med den spanske kongefamilien. Foto: Image Point/ REX/ NTB
KRITKK: De to spanske prinsessene Elena og Cristina (t.v.) har mottatt coronavaksine. Det er imidlertid ikke uten kritikk. Her avbildet med den spanske kongefamilien. Foto: Image Point/ REX/ NTB Vis mer
Publisert

I 2014 måtte Spanias tidligere konge, Juan Carlos (83), abdisere og gi tronen videre til sønnen, konge Felipe (53). Det skjedde som følge av svekket tillit hos befolkningen, etter at det spanske kongehuset gjennom flere år var preget av utroskap, siktelser og intriger.

Det siste året har den tidligere kongen nok en gang vært i hardt vær, og han valgte derfor å rømme landet. Siden den gang har han levd i eksil i Abu Dhabi.

Skandalene har imidlertid ikke stoppet deler av familien fra å besøke ham, og nå får de to døtrene hans kraftig kritikk.

KONTRAST: Kronprins Haakon har hatt et virtuelt møte med flyktninger fra Afghanistan, Irak, Jemen og Libanon. - Det er en enorm kontrast til hvordan vi lever her, sier han. Reporter: Martine Johansen Video: Det Kongelige Hoff Vis mer

Reagerer

Kong Felipes søstre, prinsesse Elena (57) og prinsesse Cristina (55), tok nylig turen til Abu Dhabi for å hilse på faren. Ifølge BBC skal de også ha fått coronavaksinen mens de var der. Det har ikke gått ubemerket hen.

Blant de som reagerer kraftig er landets likestillingsminister Irene Montero.

- Prinsessenes vaksinering er enda fler nyheter som bidrar til å undergrave monarkiet. For offentligheten ser dette ut som en fortrinnsrett og privilegier, uttalte ministeren.

SØSTRE: Under et besøk til Abu Dhabi valgte søstrene å motta coronavaksinen. Det gjorde de for å kunne hilse på faren, den tidligere kong Juan Carlos, jevnlig. Foto: Daniel Ochoa de Olza / AP Photo / NTB
SØSTRE: Under et besøk til Abu Dhabi valgte søstrene å motta coronavaksinen. Det gjorde de for å kunne hilse på faren, den tidligere kong Juan Carlos, jevnlig. Foto: Daniel Ochoa de Olza / AP Photo / NTB Vis mer

Arbeidsministeren Yolanda Diaz var også hard i sin tale mot prinsessenes beslutning, som hun beskriver som «veldig ubehagelig og veldig stygg».

- Vi, folket som utøver en form for representasjon (for landet journ.anm.), må gå foran med et god eksempel.

SYNGER: Superstjerna Dolly Parton har støttet Moderna-vaksinen med millioner. Nå har hun selv fått vaksinen mens hun sang en av sine største hits. Video: Dolly Parton / Christian Roth Christensen Vis mer

Forsvarer seg

Det spanske kongehuset har ikke ønsket å uttale seg om saken, fordi prinsessene ikke er en formell del av institusjonen. Det forklares at kongen, dronning Letizia og deres to døtre vil ta vaksinen når det er deres tur.

Prinsessene, som ikke er kvalifisert til å få vaksine i hjemlandet Spania, forsvarer nå beslutningen.

«Søsteren min og jeg dro for å besøke faren vår. For å få helsepass, noe som vil gi oss muligheten til å besøke ham jevnlig, ble vi tilbudt å ta vaksinen, noe vi takket ja til», heter det i uttalelsen til El Mundo, gjengitt av BBC.

«Hadde det ikke vært for omstendighetene hadde vi ventet til det var vår tur til å få vaksinen hjemme i Spania», legger de til.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Skandaler

Som nevnt har den tidligere kongen levd i eksil i UAE siden i fjor, nærmere bestemt august. Der har han blant annet oppholdt seg på luksushotellet Emirates Palace Hotel i Abu Dhabi.

Det var i juni det ble åpnet etterforskning mot 82-åringen for hans rolle i en spansk kontrakt med Saudi-Arabia om byggingen av en jernbane mellom Mekka og Medina.

Etterforskningen involverte også en hemmelig bankkonto i Sveits.

Like før jul kom nyheten om at Juan Carlos var innlagt på et sykehus i Abu Dhabi med coronasmitte, ifølge Catalunya Radio. Den spanske regjeringen uttalte den gang at dette ikke var noe de kunne kommentere.

LES OGSÅ: Røper diagnose

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer