Ulf André Andersen:

Prinsessen på løkka

Prinsesse Ingrid Alexandra flytter til Grünerløkka. Det er sykt chill.

FORKLARER: Redaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, mener at Ingrid Alexandras flytting kan føre til at hun vil få et bedre inntrykk av hvilke utfordringer innbyggerne må ta og føle på hver dag. Foto: Morten Eik / Andreas Fadum / Se og Hør
FORKLARER: Redaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, mener at Ingrid Alexandras flytting kan føre til at hun vil få et bedre inntrykk av hvilke utfordringer innbyggerne må ta og føle på hver dag. Foto: Morten Eik / Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne kommentaren av Se og Hørs redaktør, Ulf André Andersen, er knyttet til Se og Hørs eksklusive sak om Ingrid Alexandra.

Saken kan du lese her:

Okay, for å ta det med én gang (til forklaring for våre litt eldre lesere):

Sykt chill er et uttrykk som er litt mer kjent på Oslos østkant enn i kongelige kretser. Det betyr å være laidback, gjøre hva man vil uten å bry seg om hva alle andre mener og å ha beina godt plantet på jorden.

Der har du Ingrid Alexandra.

HEDERSPLASS: Søndag kveld hadde dronning Margrethe av Danmark (83) invitert kongelige fra inn- og utland til storslått gallamiddag på Christiansborg slott i forbindelse med barnebarnet prins Christians (18) myndighetsdag. Under gallamiddagen fikk prinsesse Ingrid Alexandra hedersplassen ved siden av bursdagsbarnet. Foto: Caroline Vagle / Se og Hør Vis mer

I dag avslører vi i Se og Hør at prinsessen nylig slang sekken på ryggen og flyttet fra familiens sikre, trygge omgivelser. Frem til nå er hun vokst opp bak høye gjerder og militært vakthold på Skaugum i Asker.

Nå er den populære 19-åringen blitt en del av det urbane og folkelige Grünerløkka i Oslo. Det kanskje mest oppsiktsvekkende er nettopp at dét ikke kommer som noe sjokk.

Som så mange andre i sin generasjon, har prinsessen for lengst stått frem som en tøff, uredd og eventyrlysten jente. Tommel opp.

Å flytte hjemmefra er én ting. Men at hun har bosatt seg midt på tjukkeste Grünerløkka, betyr at steget er ekstra stort. Hun flytter ikke inn i et trygt nabolag på vestkanten. «Løkka» er et strøk på Oslos indre østkant, og har de siste 20 årene blitt et av de mest populære områdene i hovedstanden – med et yrende liv både dag og natt.

Med det kommer både fordeler og ulemper som en kongelig må ta konsekvensen av. At en tronarving bor midt i byen, skaper naturligvis også betydelig mer hodebry for politiet, som døgnet rundt skal sørge for prinsessens sikkerhet.

I forbindelse med prins Christian sin 18-årsdag, deltok prinsesse Ingrid Alexandra og kronprins Haakon på feiringen, men prinsessens kjæreste uteble. Video: Caroline Vagle/Se og Hør. Vis mer

Ved å flytte østover i hovedstaden vil Ingrid Alexandra få et inntrykk av hvordan det er å leve i et miljø med folk som ikke er født med «en sølvskje i munnen». Hun har flyttet midt inn i gryta og vil få et bedre inntrykk av hvilke utfordringer innbyggerne må ta og føle på hver dag.

Noen vil nok riste på hodet å si at Grünerløkka i Oslo er full av ressurssterke mennesker. Og det er det. Men det er også så mye annet. I ung alder var jeg med på bygge opp en av de kuleste utestedene på «Løkka». Og jeg har sett med egne øyne hvordan bydelen har utviklet seg.

Den gangen omtalte vi all vestkantungdom som dro hit «at de var på safari». Og litt preg av «safari» er det jo, fordi hun når som helst kan flytte tilbake til trygge omgivelser. Likevel bryter valg av bosted med forventningene som følger med hennes kongelige arv.

Hun kunne tross alt valgt et skjermet liv i de indre kongelige gemakker.

Så mener sikkert noen at vi i pressen burde latt prinsessens flytting holdes under radaren og ikke bli gjenstand for oppmerksomhet. Men det går ikke.

For det første er prinsessen vår kommende dronning, og naturligvis ingen helt vanlig ung kvinne. Lite skal til for at en tronarvings opptreden og bevegelser i det offentlige rom, har allmenn interesse. Det er en helt åpenbar del av hverdagen og livet for de kongelige.

Søndag 3. september ble Emma Tallulah Behn konfirmert. Reporter: Caroline Vagle. Video: Se og Hør/Shad Madian. Vis mer

Det vakte oppmerksomhet da Ingrid Alexandra i 2010 ble elev ved den lokale Jansløkka barneskole, og hele kongefamilien var med på første skoledag.

Som 16-åring tok hun NM-gull i juniorklassen i surfing, og samtidig begynte hun på Elvebakken videregående skole midt i Oslo sentrum.

I avgangsåret var hun både PR-sjef for skolerevyen og ute og rullet med russen. Når man er prinsesse, har nær sagt alt offentlig interesse, og det er hele kongefamilien godt vant til.

Det vi i Se og Hør kanskje beundrer aller mest ved prinsesse Ingrid Alexandra, er personligheten og selvstendigheten.

Arven fra mamma og pappa er tydelig. Hun går sine egne veier, noe hun blant annet viste for noen år siden da hun tok en «oppvaskjobb» på en av Oslos havnerestauranter. Det å stå i oppvasken, har jeg selv gjort.

Det krever mestring av høyt tempo, kjøkkenstress og servitørkrav. Her er det ingen som bryr seg om titler, men å få jobben gjort.

Prinsesse Ingrid Alexandra får mye oppmerksomhet i utlandet. Reporter: Caroline Vagle. Klipp: Nora Skavhaug. Video: NRK. Foto: NTB Vis mer

Nå jobber hun som assistent på Uranienborg skole, med kort avstand fra bydelen hun bor i. Også dette valget vitner om at prinsessen er mye mer enn «bare» det. Hun utforsker og studerer livet utenfor gallakjoler, klipping av snorer og andre kongelige rutiner som hun hele livet skal gjøre med alles blikk rettet mot seg.

Som foreldrene er også Ingrid Alexandra en solid fanebærer for å følge sitt eget hjerte og skape sine egne veier. Det er individualitet i 2023-drakt. Det synes både barna mine, kona mi og jeg er kult.

Men også de andre valgene hun gjør i livet vil bli belyst. De vil bidra til at vi blir bedre kjent med vår neste tronarving, som er en forutsetning for at hun skal ha tillit i befolkningen. Det handler også om monarkiets fremtid.

Og slik Ingrid Alexandra så langt har levd livet sitt, er jeg helt trygg på at hun vil deale godt med alt som vil komme i hennes retning. Rett og slett fordi hun er en sykt chill prinsesse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer