ROLLEBLANDING: Det er i tirsdagens Se og Hør det kommer fram at prinsesse Märtha Louise har gitt et klart inntrykk av at Det kongelige hoff har vært involvert i vedlikeholdet av Bloksbjerg. Det stemmer riktignok ikke, opplyser Slottet. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
ROLLEBLANDING: Det er i tirsdagens Se og Hør det kommer fram at prinsesse Märtha Louise har gitt et klart inntrykk av at Det kongelige hoff har vært involvert i vedlikeholdet av Bloksbjerg. Det stemmer riktignok ikke, opplyser Slottet. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Se og Hør mener:

Prinsessen må holde tungen rett i munnen

Prinsessen bør ikke skape et inntrykk av at det er samrøre mellom statlige og private midler, skriver Ulf André Andersen.

Publisert

Det er ikke lett å være prinsesse om dagen. De siste ukene har det vært en massiv debatt om prinsesse Märtha Louises bruk av prinsessetittelen i sin næringsvirksomhet.

Nå viser det seg at prinsessen har gitt feilaktige salgsopplysninger om rollen til Det kongelige hoff. Denne rolleblandingen kommer tydelig fram ved salget av prinsessens sommersted Bloksbjerg på Hankø i Østfold.

I salgsprospektet og egenerklæringen slår prinsessen fast at Det kongelige hoff «jevnlig» har utført en rekke arbeider på eiendommen. Nå legger prinsessen seg flat og sier at det ikke stemmer.

Prinsipielle spørsmål

Kong Olavs tidligere sommerparadis er i prinsessens private eie. Og den står ikke oppført over kongelige eiendommer.

Arbeidet eller tjenestene som hoffet skal ha utført, reiser derfor en rekke prinsipielle spørsmål: Har prinsessen betalt for disse tjenestene? Og hvordan skal man eventuelt prise disse tjenestene? Eller er det offentlige midler som har gjort det mulig å vedlikeholde arven fra kong Olav?

Mange av våre lesere spør om det har noen betydning å skille mellom offentlig og privat virksomhet i de kongelige gemakker. «De er jo kongelige uansett – så det kan umulig spille noen rolle».

Kongefamiliens virksomhet består av en privat og en offentlig del. Den offentlige delen blir kalt Civillisten, og alle utgifter her skal rapporteres til regjering og departement. Apanasjen er derimot private tilskudd til fri bruk, uten offentlig ettersyn.

Tillitsbrudd og samrøre

Se og Hørs oppfatning er at hoffet – med kongen i spissen – ønsker å være veldig bevisste og ryddige på dette skillet.

ANSVARLIG REDAKTØR I SE OG HØR: Ulf André Andersen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ANSVARLIG REDAKTØR I SE OG HØR: Ulf André Andersen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

I fjor måtte slottsforvalteren slutte på dagen etter Dagbladets avsløringer om rolleblandinger. Da sa hoffsjef Gry Mølleskog følgende: «Tillitsbruddet er alvorlig, og derfor har jeg akseptert hans umiddelbare fratreden.

Det Kongelige Hoff vil som en konsekvens av funnene i den interne undersøkelsen, gjøre en vurdering av omfang og fullmakt i stilling som slottsforvalter».

Se og Hør er ikke ute etter å gjøre livet vanskeligere for Märtha Louise. Men vi tror det er fornuftig at prinsessen selv ikke skaper et inntrykk av at det er samrøre mellom statlige og private midler i de kongelige gemakker.

LES OGSÅ: Taus om Märthas nye kjæreste

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer