Prinsesse Lalla Salma av Marokko:

Prinsessen ble sist sett i 2017 - ingen vet hvorfor

Ryktebørsen har gått varm etter en rekke oppslag i internasjonale medier.

FORSVUNNET?: Prinsesse Lalla Salma av Marokko giftet seg med monarkiets konge i 2002. Hun har representert landet utad, og har vært mye fotografert. Hun har nå ikke vært observert siden høsten 2017, noe som har fått ryktene til å svirre i det nordafrikanske landet. Foto: NTB scanpix
FORSVUNNET?: Prinsesse Lalla Salma av Marokko giftet seg med monarkiets konge i 2002. Hun har representert landet utad, og har vært mye fotografert. Hun har nå ikke vært observert siden høsten 2017, noe som har fått ryktene til å svirre i det nordafrikanske landet. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Marokko er et av Afrikas tre kongedømmer, og er i dag betegnet som et konstitusjonelt monarki. Kong Mohammed VI (55) har sittet på tronen i landet siden 1999, da hans far, Hassan II, avgikk ved døden.

Kongen er høyt utdannet, og er respektert i hjemlandet. Sammen med sin kone Salma Bennani (40), som etter ekteskapsinngåelsen i 2002 skiftet navn til prinsesse Lalla Salma, har han to barn. Bursdagen hans feires som en høytid, og han er ofte å se på offisielle tilstelninger.

Kongen er derimot svært privat av seg, og kongehuset uttaler seg sjelden om privatlivet hans. Derfor er det få som vet hvorfor hans kone ikke har vært sett offentlig siden høsten 2017.

OFFENTLIG: Prinsesse Lalla Salma har vært i rampelyset helt siden hun giftet seg med den marokkanske kongen. Sammen har de to barn - en sønn født i 2003 og en datter født i 2007. Her er de fotografert i 2003 etter fødselen til deres første barn, prins Moulay Hassan. Foto: NTB scanpix
OFFENTLIG: Prinsesse Lalla Salma har vært i rampelyset helt siden hun giftet seg med den marokkanske kongen. Sammen har de to barn - en sønn født i 2003 og en datter født i 2007. Her er de fotografert i 2003 etter fødselen til deres første barn, prins Moulay Hassan. Foto: NTB scanpix Vis mer

Prinsesse Lalla Salma var ofte å se ved ektemannens side, og deltok mer enn gjerne på sjarmoffensiver foran oppmøtte pressekorps i hjemlandet. En dag stoppet dette opp, og hun har ikke vært fotografert siden.

Har forduftet

Spørsmål om hennes offentlige fravær er blitt stilt en rekke ganger i internasjonale medier, men ifølge Jyllands-Posten - som revitaliserer saken via sin korrespondent i Kairo - har ingen nasjonale medier turt å skrive om hvor i alle dager prinsessen har gjort av seg.

VERDENSKJENT: Prinsessen har møtt kongelige fra hele verden. Her er hun fotografert med det norske kronprinsparet i Bangkok i 2006, i forbindelse med en feiring av kong Bhumibol. Foto: NTB scanpix
VERDENSKJENT: Prinsessen har møtt kongelige fra hele verden. Her er hun fotografert med det norske kronprinsparet i Bangkok i 2006, i forbindelse med en feiring av kong Bhumibol. Foto: NTB scanpix Vis mer

I sin periode som prinsesse har hun vært alt annet enn anonym, og hun har smilt til kameraet med europeiske kongelige, på sykehus med pasienter og med sine egne barn.

Hun har representert monarkiet sitt i land som Saudi-Arabia, Japan og Frankrike, og var til stede da prins William giftet seg i 2011. Kvinnekamp og arbeid mot kreft har vært hennes hjertesaker, blant annet gjennom en egen stiftelse.

I klesveien har hun vært relativt vestlig, ved at hun aldri har båret sjal og ofte går i bukser. Hun viser aldri for mye hud, men har gått i lårkorte kjoler og utringninger. Et symbol på et moderne Marokko, vil enkelte mene.

Et museumsbesøk i Rabat i 2017 var siste gang hun ble observert. Derfor har det begynt å versere mange rykter om hvorfor vi ikke har sett henne på såpass lenge.

FORSVUNNET: At en prinsesse kan gå fra å være såpass offentlig at hun spiser middag med Michelle Obama, til å ikke ha vært observert på halvannet år, forundrer mange. Her er hun fotografert med førstedamen i 2016 under et statsbesøk til Marokko. Foto: NTB scanpix
FORSVUNNET: At en prinsesse kan gå fra å være såpass offentlig at hun spiser middag med Michelle Obama, til å ikke ha vært observert på halvannet år, forundrer mange. Her er hun fotografert med førstedamen i 2016 under et statsbesøk til Marokko. Foto: NTB scanpix Vis mer

Marokko er et land med stort sett muslimske innbyggere, og det er anslått at kun i overkant av én prosent av landets beboere tilhører andre religioner. Det betyr også at skilsmisser er mer tabubelagt der enn hva det ville vært i vestligere monarkier.

Dersom en skilsmisse er årsaken til at «ingen» har sett prinsessen siden 2017, kan det være grunnen til at kongehuset har valgt å legge lokk på det, har The Times skrevet. At det kan være en indre dragkamp om omsorg for de to barna, har også vært nevnt i internasjonale medier.

Andre hevder at prinsessen har flyttet til enten Hellas eller USA, mens det også hevdes at hun er blitt observert i Italia.

VENNER: Dronning Rania av Jordan er fotografert sammen med prinsessen en rekke ganger. De to skal ha hatt et godt forhold. Her er de knipset under en musikkfestival i 2007. Foto: NTB scanpix
VENNER: Dronning Rania av Jordan er fotografert sammen med prinsessen en rekke ganger. De to skal ha hatt et godt forhold. Her er de knipset under en musikkfestival i 2007. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hevder brudd

Men, som nevnt, er intet bekreftet fra verken kongen, hans slekt eller offisielt hold. Kongehusjournalist Netty Leistra har tidligere uttalt til Royal Central at teoriene om skilsmisse kan ha hold i seg.

- Samla gjorde gode ting og fødte to barn. Jeg har alltid syntes at hun gjorde det bra. Om det stemmer at det dreier seg om en skilsmisse, vil de trolig gi henne et stort hus og alle pengene hun trenger. Da behøver de ikke si noe om det, har hun uttalt.

INGEN TEGN: Kongehuset har holdt tett om hvorfor prinsesse Lalla Salma har forduftet fra offentligheten. Her er hun fotografert sammen med dronning Maxima av Nederland i 2005. Foto: NTB scanpix
INGEN TEGN: Kongehuset har holdt tett om hvorfor prinsesse Lalla Salma har forduftet fra offentligheten. Her er hun fotografert sammen med dronning Maxima av Nederland i 2005. Foto: NTB scanpix Vis mer

Historiker Marlene Koenig deler oppfatningen, og sier til nettstedet at det er «avslørende at hun ikke har blitt sett siden høsten 2017».

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, sier at historien er forbløffende.

- Det er svært spesielt. Ryktene vil ha det til at det dreier seg om skilsmisse, og at prinsesse Lalla Salma derfor ligger lavt i terrenget, forteller hun.

Vagle sier at det i Marokko har vært tradisjon for at kongen kan velge seg flere koner, men at Lalla Salma ble historisk da kongen uttalte at han ikke ønsket å ha flere enn henne ved sin side.

- Nå later det imidlertid til at forholdet er over. Kongen stiller i ensom majestet ved alle offisielle tilstelninger, som for eksempel da prins Harry og hertuginne Meghan nylig besøkte landet.

LES OGSÅ: Det spanske konge­husets mange skandaler

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer