Prinsesse Ragnhild er død

- Prinsessen sovnet inn i sitt hjem i Rio de Janeiro i Brasil.

SØSKNENE SAMLET: Kong Harald og dronning Sonja holdt selskap for Prinsesse Astrid, fru Ferner i anledning av Prinsessens 80 årsdag i februar. Dette er et av de siste bildene der prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen ble avbildet med sine søsken prinsesse A Foto: Det kongelige hoff Sven Gj. Gjeruldsen / Scanpix
SØSKNENE SAMLET: Kong Harald og dronning Sonja holdt selskap for Prinsesse Astrid, fru Ferner i anledning av Prinsessens 80 årsdag i februar. Dette er et av de siste bildene der prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen ble avbildet med sine søsken prinsesse A Foto: Det kongelige hoff Sven Gj. Gjeruldsen / Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Kong Haralds eldste søster, prinsesse Ragnhild fru Lorentzen er død.
 
Kong Haralds eldste søster ble 82 år gammel.
 
- Hans Majestet Kongen har med stor sorg mottatt budskapet om at Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, er gått bort. Prinsessen sovnet inn i sitt hjem i Rio de Janeiro i Brasil, 16. september 2012 kl. 09.45 lokal tid, skriver Slottet i en pressemelding.
 
- Bisettelsen vil finne sted i Slottskapellet. Tidspunkt er ikke fastsatt. Prinsesse Ragnhild vil bli stedt til hvile ved Asker kirke. Prinsessen ble født 9. juli 1930 på Det kongelige slott i Oslo og var eldste barn til Kong Olav og Kronprinsesse Märtha, står det videre i pressemeldingen fra slottet.

Døde med sine nærmeste rundt seg
Etter det Seoghør.no, som først meldte om dødsfallet erfarer, døde prinsesse Ragnhild etter lang tids sykeleie i Rio i Brasil der hun har bodd med sin ektemann Erling Lorentzen i mange år.

Prinsessen har de siste ukene vært alvorlig syk og vært under tett oppfølging av helsepersonell hjemme i Rio de Janeiro.

Etter det Seoghør.no kjenner til sovnet Ragnhild inn med sine nærmeste rundt seg.
 
Prinsessen etterlater seg de tre barna Haakon, Ingeborg og Ragnhild. Paret har fem barnebarn, Olav Alexander, Christian Frederik, Sophia Anne, Victoria og Alexandra.

- Det er en svært trist melding vi har mottatt fra Rio i dag. Jeg har visst en stund at Kongens eldste søster var ved dårlig helse. Likevel reagerte jeg med både sjokk og sorg da det triste budskapet kom fra Brasil i dag, sier Se og Hørs tidligere hoffreporter Kjell Arne Totland til Seoghør.no.

- Tilbaketrukket liv

- Jeg vet at kongefamilien har vært holdt løpende orientert om prinsesse Ragnhilds helse de siste månedene. Hun kunne ikke komme til Norge til den offisielle feiringen av kongeparets 75-årsdager i mai - og uteble også fra den private feiringen på Bygdøy kongsgård. Ektemannen Erling Lorentzen har et par ganger vært alene i Norge  det siste halvåret , men har alltid hastet tilbake til sin hustru i Brasil, sier Totland.

- Ragnhild levde et tilbaketrukket liv – og jeg opplevde henne som sjenert. Til tross for at hun bodde så lenge i Brasil hadde hun en nær tilknytning til Norge. Hennes barn er alle døpt i Slottskapellet – og hun var alltid hjemme ved store markeringer. I tillegg ferierte hun ofte med sin familien på deres feriested på Oustøen, forteller Wibecke Lie som dekket kongefamilien i over to tiår for NTB, til Seoghør.no.

Også Totland mener hun trivdes dårlig i rampelyset 

- Jeg har selv møtte prinsesse Ragnhild fru Lorentzen en rekke ganger - både i Rio og her hjemme. Prinsesse Ragnhild var en kongelig av den gamle skole - og trivdes ikke i rampelyset. Her hadde hun nok mye til felles med sin farmor, dronning Maud. Jeg tror derfor hun var glad for at hun i alle år kunne leve et stille og relativt rolig liv i Rio.

- Ragnhild har også i alle år hatt et god og nært forhold til sin bror og hans familie - og Harald og Sonja feiret henne med en stor privat middag på Slottet i Oslo da hun ble 80 år, sier Totland.

Ragnhild er kong Olavs eldste barn, men ble ikke dronning siden det den gang ikke var noen arverett til tronen for kvinner

Feiret jul 56 ganger i Rio
15. mai 1953 giftet hun seg borgerlig med Erling Lorentzen i Asker kirke. Som følge av dette mistet hun tiltaleformen Hennes Kongelige Høyhet. Like etter flyttet paret til Brasil.

I desember 2011 møtte Se og Hør paret i Brasil. Da innrømmet Ragnhild at de ikke hadde planer om å flytte hjem igjen til Norge.

De feiret jul i Rio de Janeiro hele 56 ganger.

– Vi har våre egne, norske juletradisjoner, og alle blir bedt – barn, svigerbarn, barnebarn og venner. Vi pleier å være 18-19-20 mennesker. Det er jo mye arbeid, og for noen år siden – da jeg hadde invitert til julefeiring 50 ganger – sa jeg til våre tre barn at «nå kan dere overta». Så nå går det på rundgang for Haakon (57), Ingeborg (54), «Lille-Ragnhild» (43) og deres familier. Alle bor nå her i Rio, sa prinsessen til Se og Hør.

Men til tross for norske juletradisjoner hadde de ikke planer om å flytte hjem igjen.

- Da vi flyttet hit i 1953 spøkte jeg med at jeg var her på «to års kontrakt». Nå er vi inne i vårt 59. år. Vi kommer nok ikke til å flytte til Norge igjen, sa prinsesse Ragnhild til Se og Hør.


Hjalp kreftsyke

Prinsesse Ragnhild og ektemannen hadde en spesiell hjertesak når det kom til kreftsyke. I 2011 ga de blant annet en million kroner til kreftsyke barn. En gang i året har en familie mottatt 50 000 kroner for å realisere en drøm eller gjøre noe hyggelig sammen.

– Kreft er en vond sykdom. Heldigvis har barn gode muligheter til å klare seg, og stadig flere blir helt friske. Det må være å håpe at forskerne en dag klarer å knekke kreftgåten, sa prinsesse Ragnhild til Se og hør da donasjonen ble kjent.

Prinsessen er kongelig beskytter for Trollbu på Geilo – en hytte for barn med kreft. Hytta ble åpnet for tre år siden, eies av Se og Hør-fondet til barn med kreft, og drives av Støtteforeningen for Kreftsyke Barn.

– Det er veldig hyggelig å se at hytta er i bruk. Trollbu er et fristed for barn med kreft og deres familier, sa prinsesse Ragnhild engasjert den gangen.

Hun og ektemannen bidro også med over fem millioner kroner da hytta ble bygd.

Flytet under krigen

Prinsesse Ragnhild ble sammen med familien drevet på flukt da krigen kom til Norge 9. april 1940.

"Bortsett fra tiden da Skaugum ble gjenoppbygget etter brannen i 1930 vokste prinsessene opp i fredfulle omgivelser på Skaugum, men idyllen ble brutalt brutt da tyskerne invaderte Norge 9. april 1940. For å unngå å bli tatt i forvaring av okkupasjonsmakten forlot Kongefamilien, Regjeringen og Stortinget Oslo med tog.

Ved Elverum skilte Kronprins Olav lag med sin familie. Kronprinsesse Märtha og de tre barna, Prinsesse Ragnhild, Prinsesse Astrid og Prins Harald flyktet i sikkerhet over grensen til Sverige. Etter noen måneder i Sverige reiste Kronprinsessen og barna videre til USA med båt. Mens Kong Haakon og Kronprins Olav oppholdt seg i London, bodde Kronprinsessen og barna i utkanten av Washington DC til freden kom i 1945," står det om Ragnhilds oppvekst på slottets hjemmesider.

Bli fan av Seoghør.no på Facebook her

Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer