Prinsesse Olga Romanoff:

Prinsesse Olga avslører mørke detaljer fra familiens fortid

Åpner opp om henrettelse av familiemedlemmer og forsøk på prins Charles-giftermål.

SNAKKER UT: Prinsesse Olga Romanoff snakker ut om da pressen skrev at hun var aktuell som kone til prins Charles, da moren hennes solgte henne inn til Harper's Bazaar. Video: NRK Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Fredag denne uken gjestet den russiske prinsessen Olga Romanoff (67) «Skavlan», hvor hun fra et personlig ståsted kunne dele både oppsiktsvekkende og gripende detaljer omkring sitt eget familietre.

Farmoren til 67-åringen var nemlig søster til den siste tsaren av Russland - Nikolaj den andre. 100 år etter den russiske revolusjonen, velger prinsesse Olga å fortelle sin historie, om hvordan deler av familien lyktes i å flykte - mens andre ble henrettet.

Tsar Nikolaj den andre, kona Alexandra og barna ble henrettet av Lenins bolsjeviker i Sverdlovsk, 17. juli i 1918. Familien på sju ble brutalt stilt opp mot veggen i en kjeller. Så skjøt en gruppe soldater løs.

Etter likvideringen, ble tsarfamilien gravlagt i byen Jekaterinburg, og senere flyttet til Peter og Paulus' katedral i St. Petersburg.

Det verserte imidlertid lenge rykter om at minst ett av barna hadde overlevd. Først sa ryktene at det var datteren Anastasia, deretter datteren Maria. Levningene etter tronarvingen Aleksej og søsteren Maria ble funnet atskilt fra resten av familien i 2007.

Den russiske prinsessen med den erkebritiske aksenten, har ved flere tilfeller tatt turen til Russland for å gi Tsarfamilien en verdig begravelse. Første gang var i 1998 da Nikolaj og familien ble gravlagt på ny, hvor også daværende president Boris Jeltsin var til stede. På spørsmål fra Skavland om hva hennes rolle er i slike tilstelninger, svarte hun følgende til latter fra salen:

- Jeg står oppreist og smiler.

Med tiden har det atskilte familien blitt spredt ytterligere, og i dag finnes det også familiemedlemmer i Italia, Danmark og USA. Avstanden takler den rojale familien på moderne vis:

- Mange av oss holder kontakten på «Messenger», hvor vi sier god morgen og god kveld til hverandre, sier Romanoff til Skavlan.

Gikk bak datterens rygg

En dramatisk familiehistorie er imidlertid ikke det eneste som har preget Romanoffs liv. Selv med prinsessetittel, lever 67-åringen en tilværelse langt fra luksus og overdåd.

Ifølge New York Times er Olga bosatt i Kent, sørøst for London, hvor hun arvet familieeiendommen i 2000. Fullt av mugg og råte og med fare for at taket kunne kollapse, var det nødvendig å pusse opp den 700 år gamle boligen på tomten.

ENORME OPPUSSINGSBEHOV: I 2000 arvet prinsesse Olga denne eiendommen i Kent i England. Foruten at taket lakk, var det også fare for at det kunne kollapse. Her avbildet i 2006. Foto: NTB Scanpix
ENORME OPPUSSINGSBEHOV: I 2000 arvet prinsesse Olga denne eiendommen i Kent i England. Foruten at taket lakk, var det også fare for at det kunne kollapse. Her avbildet i 2006. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ni år senere hadde Romanoff restaurert for nærmere en million dollar - og det uten å være i nærheten av ferdig med prosjektet. Skulle prinsessen imidlertid klare å restaurere den historiske bygningen til det fulle, kunne den på mange måter minne om det herskapelige huset hun selv vokste opp i.

I et intervju med Telegraph tidligere i år åpnet 67-åringen opp om sin egen oppvekst, hvor hun beskrev det som tilsynelatende var en tidvis ensom barndom.

Hennes mor - som prinsessen selv omtaler som en «snobb» - ansatte såkalte guvernanter som tok ansvar for både oppdragelse og skoleundervisning i familiens eget hjem.

At Romanoffs mor, Nadine Sylvia Ada McDougall, ønsket datteren et ekstravagant og luksuriøst liv, skulle bli særlig tydelig etter hvert som Olga ble eldre. På ett tidspunkt gikk McDougall bak datterens rygg, i et forsøk på besegle hennes skjebne.

- Gjorde meg veldig sint

Med et bilde av prinsessen, og en liste over Olgas påståtte egenskaper og prestasjoner, sendte McDougall et presentasjonsbrev til magasinet Harper's Bazaar, som hadde bedt om tips til navn på potensielle koner for daværende ungkar, britiske prins Charles. Dette var ment for senere publisering i magasinet.

Denne episoden forteller prinsessen også om i studioet til Skavlan.

PASSENDE BRUD FOR EN PRINS: Ifølge Olga Romanoffs mor hadde prinsessen vært en passende brud for prins Charles. Her er Olga avbildet i forbindelse med et ball. Foto: NTB Scanpix
PASSENDE BRUD FOR EN PRINS: Ifølge Olga Romanoffs mor hadde prinsessen vært en passende brud for prins Charles. Her er Olga avbildet i forbindelse med et ball. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hun bare fant på ting. Det sto blant annet at jeg var en god tennisspiller. Jeg kunne ikke truffet en ball, om det så sto om mitt eget liv. Det gjorde meg veldig, veldig sint, uttalte Olga til Telegraph.

Presentasjonen av henne kom imidlertid aldri på trykk, og planen om et giftermål med prins Charles–som for øvrig er Olgas firmenning–kunne legges død.

Det samme kunne tilsynelatende gjelde for moras drøm om et liv i overklassen for datteren.

67-åringen, som aldri har vært fremmed for å bryte med tradisjoner og å si hva hun mener, synes imidlertid at prins Charles burde prioritert annerledes hva angår hans tidvis kontroversielle kjærlighetsliv.

- Skulle hatt nok mot

Charles giftet seg senere med prinsesse Diana, før han fant kjærligheten med hertuginne Camilla. På det tidspunktet var de begge gift på hver sin kant, og saken ble rullet ut som en enorm skandale i mediene.

Det ble i mange år forsøkt å legge lokk på den kontroversielle romansen av flere kongelige medlemmer, inkludert hovedpersonene selv. Prinsesse Olga legger imidlertid ikke skjul på hva hun mener, og skyter fra hofta i intervjuet med Telegraph.

- Han er en god person. Han skulle bare hatt nok mot til å gifte seg med Camilla i første omgang. Hun er en snill person, og passende for ham, fortalte Olga.

Nekter å snakke om ekteskapet

67-åringen falt selv for en mann ved navn Thomas Mathew, hvor paret giftet seg i 1975. Forholdet skulle likevel ikke vare livet ut.

14 år og tre barn senere–i 1989–tok duoen ut separasjon.

Olga har aldri gått i detalj om hvorfor ekteskapet gikk i oppløsning, og omtaler bare den delen av sitt liv som en «lukket bok».

Saken fortsetter under:

DELTOK I REALITY: Olga Romanoff medvirket i en sesong av realityprogrammet «Australian Princess», hvor hun fungerte som ekspert og veileder for deltakerne. Foto: NTB Scanpix
DELTOK I REALITY: Olga Romanoff medvirket i en sesong av realityprogrammet «Australian Princess», hvor hun fungerte som ekspert og veileder for deltakerne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

To år i forveien mistet paret imidlertid sitt fjerde barn–en sønn–som døde bare 18 måneder gammel, grunnet en sjelden hjertefeil.

Detaljer rundt sitt privatliv for øvrig har prinsessen vist seg å være tilbakeholden med. Foruten å delta i realityprogrammet «Australian Princess», der hun ga råd og tips til deltakerne, har 67-åringen gitt ut en bok om den dramatiske familiehistorien sin.

LES OGSÅ:Etter å ha drukket hver dag i flere måneder sa kroppen stopp

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer