Blir forfatter:

Prinsesse Madeleine gjør som Märtha

- Prinsessen er veldig engasjert i barns ve og vel, sier kongehusekspert om det nye prosjektet.

DEBUTERER: Prinsesse Madeleine av Sverige kunngjorde i dag at hun kommer med sin aller første bok - en barnebok som skal hjelpe svenske barn. Foto: NTB scanpix
DEBUTERER: Prinsesse Madeleine av Sverige kunngjorde i dag at hun kommer med sin aller første bok - en barnebok som skal hjelpe svenske barn. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I februar 2017 kunne svenske Expressen avsløre at prinsesse Madeleine (36) skulle debutere som forfatter. Prinsessen bekreftet den gang selv at hun var i gang med et spennende prosjekt, men ville ikke røpe hva boken skulle handle om.

BARNEBOKFORFATTER: Prinsesse Madeleine kunne avsløre sine egne barnebokplaner da hun i februar 2017 innviet et eget rom for barn og barnebøker på Southban Centre i London. Foto: Richard Gray / EMPICS Entertainment/ NTB scanpix
BARNEBOKFORFATTER: Prinsesse Madeleine kunne avsløre sine egne barnebokplaner da hun i februar 2017 innviet et eget rom for barn og barnebøker på Southban Centre i London. Foto: Richard Gray / EMPICS Entertainment/ NTB scanpix Vis mer

Den var heller ikke klar da svenske medier avslørte at hun jobbet med en bok. På grunn av en familieforøkelse i mars i fjor, da lille prinsesse Adrienne kom til verden, ble det for mye å holde fingrene i for Madde.

Nå er imidlertid prosjektet klart, noe den stolte prinsessen selv kunngjør på Instagram.

- Lengtet i flere år

I «Stella och hemmeligheten» tar prinsessen, i samarbeid med Karini Gustafson-Teixeira og Marie Oskarsson, opp flere temaer som kan være vanskelig for barn å prate om. Den handler om integritet og selvtillit, og skal forhåpentligvis gi leserne styrke og tro på seg selv.

Den gis ut av Bonnier Carlsen, og er laget i samarbeid med World Childhood Foundation - organisasjonen Madeleine selv har jobbet tett med de siste årene. I en pressemelding fra det svenske kongehuset forteller hun følgende om sin forfatterdebut:

- I flere år har vi lengtet etter at vår bok, «Stella och hemmeligheten», skal bli til virkelighet. Vi håper at boken kan bidra til samtaler mellom barn og voksne rundt spørsmål om grenseoverskridelse, barns rettigheter og hvordan man håndterer disse situasjonene, sier prinsesse Madeleiene i pressemeldingen.

Pressesjef ved det svenske slottet, Margareta Thorgren, forklarer hvorfor prosjektet har tatt såpass lang tid. I tillegg til at Madeleine ble trebarnsmor i fjor, har det heller ikke vært enkelt å få språket i boken til å sitte som det skal.

GLEDER SEG: Prinsessen har i flere år jobbet iherdig med boken, som nå er klar. Foto: Charles Lidbom / Det svenska kungahuset
GLEDER SEG: Prinsessen har i flere år jobbet iherdig med boken, som nå er klar. Foto: Charles Lidbom / Det svenska kungahuset Vis mer

- Det her er noe prinsessen kjenner et sterkt engasjement for. Det er vanskelig å skrive direkte til barn om så tøffe temaer, så det er derfor det har tatt tid, sier hun til Expressen.

Etter planen skal boken slippes i juni, og den er skrevet på svensk - for svenske barn. Hvorvidt det er snakk om å selge boken til andre land, er foreløpig ikke kjent. Overskuddet fra salget går trolig til World Childhood Foundation.

Gjør som Märtha

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle ble ikke overrasket da hun fikk høre om den kommende barneboken:

- Prinsesse Madeleine er veldig engasjert i barns ve og vel, noe hun blant annet får utløp for ved å jobbe for Childhood Foundation. En veldedighetsorganisasjon hennes mor startet i sin tid. Boken prinsesse Madeleine nå gir ut handler om nettopp barns integritet, selvtillit og tillit, og ser ut til å være et samarbeid med organisasjonen, sier hun.

I MÄRTHAS FOTOSPOR: Prinsesse Märtha Louise er blant de kongelige som tidligere har gitt ut barnebok. Foto: NTB scanpix
I MÄRTHAS FOTOSPOR: Prinsesse Märtha Louise er blant de kongelige som tidligere har gitt ut barnebok. Foto: NTB scanpix Vis mer

Prinsessen er imidlertid på langt nær den første kongelige som bestemmer seg for å debutere som forfatter, kan Vagle fortelle.

- Madeleine har skrevet boken sammen med to andre, og det er neppe en ulempe for salgstallene å ha en ekte prinsesse på laget. Men hun er slett ikke den første kongelige som blir forfatter. Både prinsesse Märtha Louise og britiske hertuginne Sarah har begge gitt ut barnebøker tidligere, forklarer hun.

Jobbet «minst»

Det er en kjent sak at medlemmer av de ulike kongefamiliene har en kalender som ikke likner mange andres. De reiser verden rundt på oppdrag og representerer landene sine i flere offentlige sammenhenger året rundt.

Det britiske nettstedet Royal Central har tatt et dypdykk i de skandinaviske kongefamilienes kalendere fra i fjor, og enkeltes arbeidsmengde sjokkerer - mildt sagt. Selv om Skandinavias kongehus i helhet kommer godt ut av den britiske nettsidens oversikt, er det imidlertid én som skiller seg kraftig ut.

Madeleine har de siste årene bodd utenlands med ektemannen Chris O'Neill (44) og sine tre barn, prinsesse Leonore (4), prins Nicolas (3) og prinsesse Adrienne (10 md).

Den svenske prinsessen, som for tiden er bosatt i Florida, har tidligere skapt hodebry for svenskene, spesielt for å droppe ulike tilstelninger.

Prinsesse Madeleine sto bare oppført på programmet ni ganger i fjor, og er derfor den skandinaviske kongelige med minst arbeidsmengde i hele 2018.

- Sveriges prinsesse nøyde seg med ni arbeidsdager i fjor. Svenskene er misfornøyd med at hun dropper kongelige høydepunkter, som Nobel. Nå har hun flyttet til Florida, og kommer nok til å vise seg sjeldnere og sjeldnere. Svenskene mener prinsessen er lat, og det kan man jo nesten forstå, når man leser tallene, har Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng tidligere uttalt.

LES OGSÅ: Ser du hvem som mangler på bildet?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer