Prinsesse Estelle:

Prinsesse Estelle overrasket dronningen

Den syv år gamle prinsessen nekter å spise fisk. Nå avslører bestemoren hvorfor.

KLIMAKRISE: Dronning Silvia forteller i et nytt intervju hvorfor prinsesse Estelle ikke spiser fisk. Foto: NTB Scanpix
KLIMAKRISE: Dronning Silvia forteller i et nytt intervju hvorfor prinsesse Estelle ikke spiser fisk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Før jul kunne flere norske kjendiser avsløre at de hadde byttet ut den tradisjonelle julematen til fordel for veganske og vegetariske alternativer.

De siste åra har det blitt mer og mer fokus på å kutte ned på kjøtt på grunn av klimakrisen , hvor også plast i havet er et stort problem. Nå avslører det svenske kongeparet at de i deres familie også er bevisste på den mye omtalte krisen.

Ifølge Expressen har nemlig dronning Silvia uttalt i et intervju med svenske Dagbladet at prinsesse Estelle, kronprinsesse Victoria og prins Daniels datter, ikke lenger spiser fisk.

- Vi hadde fisk til lunsj, men hun spiste ikke, forteller dronninga, og fortsetter:

- Jeg spurte om hun ikke likte fisken, om hun ikke ville spise, men da svarte hun at «nei, for den spiser plast».

Ifølge dronninga har den sju år gamle prinsessa blitt oppmerksom på konsekvensen av plast i havet, og Silvia forteller at barnebarnet forstår hvor farlig plastpartikler er.

KLIMABEVISST: Daniel og Victorias datter spiser ifølge dronning Silvia ikke fisk. Hun skal ifølge bestemora være klar over all plasten fisken får i seg. Foto: NTB Scanpix
KLIMABEVISST: Daniel og Victorias datter spiser ifølge dronning Silvia ikke fisk. Hun skal ifølge bestemora være klar over all plasten fisken får i seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Expressen reiser det svenske kongeparet ofte med fly, men kong Carl Gustaf mener at de som flyr bør tenke på formålet med reisen sin. I tillegg forteller dronningen at hun har kjørt elbil i flere år, og oppfordrer til å ta mer tog.

Dykket etter plast

Her til lands har kronprins Haakon tidligere dykket sammen med miljøorganisasjonen WWF etter plast på Sjøstrand i Asker, og den gang kunne han fortelle til pressen, inkludert Dagbladet, at det lå mye plast på bunnen bare noen meter ut fra stranda.

- Vi går ned til kanskje ti, femten meter, så du ser at det er mye sommerting som folk har hatt med seg på stranda. Man har kanskje mista det fra badeplattformen eller det har blitt liggende på stranda og blåst ut på sjøen og så synker det, sa han.

Ifølge kronprinsen lå det både flasker, snorkler, briller, sko og forskjellige forbruksartikler i vannet, og han påpekte at det overhodet ikke er der det hører hjemme.

Vis mer

- Vi har altfor mye plast i havet nå. Vi vet jo det at det er 15 tonn plast som kommer ut i sjøen i minuttet i verden. Og det er jo ikke bærekraftig selvfølgelig, så vi må gjøre noe med det, sa han, og fortsatte:

- Det ene vi må gjøre er å legge til rette for at plasten ikke kommer ut i naturen og i havet, men også plukke opp det som allerede er der.

LES OGSÅ: - De stiller Kate og William helt i skyggen

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer