Prinsesse Elisabeth av Danmark:

Prinsesse Elisabeth av Danmark er død

Kusinen til dronning Margrethe sovnet inn tirsdag kveld.

DØD: Prinsesse Elisabeth av Danmark er død, 83 år gammel. Her er hun fotografert sammen med grevinne Alexandra i prins Henriks bisettelse tidligere i år. Foto: HANNE JUUL/ STF/ BILLED-BLADET
DØD: Prinsesse Elisabeth av Danmark er død, 83 år gammel. Her er hun fotografert sammen med grevinne Alexandra i prins Henriks bisettelse tidligere i år. Foto: HANNE JUUL/ STF/ BILLED-BLADET Vis mer

Onsdag morgen melder BT at danske prinsesse Elisabeth (83) er avgått ved døden. Avisen siterer en pressemelding som ble sendt ut av det danske hoffet i morgentimene i dag.

- I går kveld klokken 18:15 sovnet hennes høyhet prinsesse Elisabeth inn etter lang tids sykdom. Prinsessen var omgitt av sin nærmeste familie, opplyste kongehuset.

Prinsessen skal bisettes fra Lyngby kirke og blir stedt til hvile ved siden av Claus Hermansen, som hun bodde med i over 20 år fram til sin død.

Videre i pressemeldingen fra hoffet kommer det frem at prinsesse Elisabeth inntil sin død inngikk i den danske tronfølgen. Hennes fulle navn var Elisabeth Caroline-Mathilde Alexandrine Helena Olga Thyra Feodora Estrid Margarethe Désirée, og hun var nummer tolv i arvefølgen.

Giftet seg aldri

Hun bodde store deler av livet sitt i Holte ved Furesøen sammen med Hermansen, som døde i 1997. For tre år siden flyttet hun tilbake til barndomshjemmet sitt på Sorgenfri Slott, der hun tilbrakte sine siste år. I sine yngre år bodde hun i blant annet Washington og i Genève.

Prinsesse Elisabeth fikk aldri noen barn, og giftet seg aldri. For tre år siden åpnet hun seg overfor Billed-Bladet om avgjørelsen.

- Da hadde jeg jo blitt fru Hermansen, og vi synes begge det var litt fjollete, med tanke på at vi ikke skulle ha noen barn. Det var en beslutning vi begge var helt enige om. Jeg har gode venner og familie, sa hun den gang, og understreket at det holdt helt fint med nevøer og nieser.

Prinsessen var storesøster til to brødre, prins Ingolf og prins Christian, som begge mistet titlene sine da de giftet seg borgerlig.

Siden Elisabeth aldri valgte dette, fikk hun beholde sin kongelige tittel.

- Som medlem av den kongelige familien viste prinsesse Elisabeth gjennom sitt liv og virke en enestående lojalitet overfor sin slekt og kongehuset. Hennes høyhet varetok som protektor offisielle oppgaver for Danmark, samtidig som hun hadde sin sivile karriere - 45 år i utenriksdepartementet, heter det videre i meldingen fra kongehuset.

LES OGSÅ: Gjorde som prinsesse Diana