Prinsen i koma på bursdagen

Kongefamilien ber om et mirakel. Men prins Johan Friso har ligget i koma i sju måneder.

TRAGEDIE: Prins Johan Friso ble tatt av et snøskred i februar i år - og har ligget i koma siden ulykken. Foto: All Over Press
TRAGEDIE: Prins Johan Friso ble tatt av et snøskred i februar i år - og har ligget i koma siden ulykken. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Vanligvis er 25. september en festdag i Nederland. I år blir markeringen av prins Johan Frisos 44-årsdag i stedet en påminnelse om tragedien som har etterlatt kongefamilien i sjokk og sorg.

For syv måneder siden ble prins Johan Friso (44) tatt av snøskred i Lech i Østerrike - og havnet i koma. Siden har det ikke vært tegn til bedring. Prinsen er hjernedød.

På en pressekonferanse etter skredulykken opplyste legene at prins Johan Frisos hjerte hadde stått stille i nærmere én time. Dette har ført til omfattende hjerneskade.  Prinsen vil trolig aldri våkne fra koma – men i Nederland håper man fortsatt på en lykkelig slutt.

- Vi må be om et mirakel, har den nederlandske kongeeksperten Rick Ever tidligere fortalt til Se og Hør.


Norgesvenner.
Prinsesse Mabel (44) har våket over sin ektemann på et sykehus i London sammen med Johans mor dronning Beatrix (74) og storebror kronprins Willem-Alexander (46).

I den tunge tiden har Mabel vært opptatt av å være mest mulig sammen med deres barn, grevinne Luana (7) og grevinne Zaria (6).

– Mabel må være sterk for barna. Hun og Beatrix gjør sitt beste for dem, sier Ever.

Prins Johan Frisos ulykke har også preget vår norske kongefamilie. Den norske og nederlandske kongefamilien har nære bånd, og familiene har ofte besøkt hverandre. Johan Friso er en god venn av kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise. Friso er også kong Haralds gudsønn. Dronning Sonja og Harald var hedersgjester da Friso og Mabel giftet seg i 2004.

For prinsesse Mabel er ektemannens ulykke det foreløpig siste kapittelet i et dramatisk liv.

Mistet arveretten til tronen.
I Nederland beskrives prinsesse Mabel som en sterk kvinne med mye livserfaring.  Før hun giftet seg med prins Johan Friso var hun sammen med den nederlandske narkobaronen Klaas Bruinsma, som ble skutt og drept i Amsterdam i 1991.

Før Johan Friso og Mabel giftet seg i 2004, holdt de opplysningene om dette forholdet skjult for landets statsminister. For å bevare hemmeligheten søkte heller ikke paret om tillatelse til å inngå ekteskap, slik nederlandsk lov pålegger personer i arverekken til tronen.

Johan Friso og Mabel giftet seg i 2004 – med kong Harald og dronning Sonja som hedersgjester. Men mangelen på offisiell tillatelse førte til at prinsen mistet arveretten.

Var spion.
I april i år ble flere hemmeligheter fra Mabels fortid avslørt. I boka «The Service: Inside the BVD», skrevet av den tidligere spionen Frits Hoekstra, ble det avslørt at Mabel arbeidet for den nederlandske etter-retningstjenesten BVD.

Ifølge forfatteren begynte prinsessen å jobbe som spion allerede i studietiden. Hennes arbeid var viktig i forbindelse med borgerkrigen i Bosnia i 1995, skriver storavisen De Telegraaf.

På samme tid hadde prinsessen en kjærlighetsaffære med Bosnias utenriksminister Mohammed Sacirbey…

Bli fan av Seoghør.no på Facebook her

Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: - Ragnhild ville ikke innrømme at det gikk mot slutten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer