Prins Christian:

Prinsen (15) flytter hjemmefra

Punger ut for ny hverdag.

FLYTTER: Prins Christian får en ny hverdag etter sommeren. Foto: Franne Voigt / Det danske kongehuset
FLYTTER: Prins Christian får en ny hverdag etter sommeren. Foto: Franne Voigt / Det danske kongehuset Vis mer
Publisert

I 2005 fikk Danmark sin fremtidige tronarving, da kronprins Frederik (52) og kronprinsesse Mary (49) ønsket sitt første barn velkommen til verden.

Den lille gutten, som i dag er blitt hele 15 år gammel, fikk navnet Christian Valdemar Henri John, og skal etter planen arve tronen etter farmoren, dronning Margrethe, og faren sin.

Man kan med andre ord trygt si at den unge prinsen går et liv ulikt de fleste andre på hans alder i møte, og selv om han i dag likevel lever som ungdommer flest, hviler det et enormt ansvar på de unge skuldrene.

MORSOM: Prinsesse Ingrid Alexandra fikk en lattermild respons da hun holdt en tale under den kongelige konfirmasjonslunsjen. Video: NRK. Vis mer

Flytter

I dag bor Christian i Frederik VIII’s palæ på Amalienborg slott i København, og går på Tranegårdskolen i Hellerup.

Men til høsten står han overfor en ny hverdag.

Det danske kongehuset kan nemlig nå fortelle at prinsen skal fortsette sin skolegang på kostskolen Herlufsholm Gymnasium i Næstved. Den 15 år gamle prinsen flytter altså hjemmefra og skal bo sammen med andre elever på skolen.

Ifølge danske BT koster et slikt skoleår 157 000 danske kroner.

«For overklassen»

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, forteller at prinsen i alle år har gått på offentlig skole, frem til nå.

- Skolen han skal begynne på er den samme som hans fetter prins Nikolai (sønn av prins Joachim journ.anm.) gikk på, sier hun, og fortsetter:

- Skolen har rykte på seg for å være snobbete og et valg for overklassen. Det henger selvsagt sammen med at det er en kostbar affære å være elev der.

Ifølge Vagle må man i tillegg til skolepengene i seg selv regne med ekstra utgifter til blant annet skoleuniform og studieturer.

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

Dette er imidlertid ikke Christians første møte med kostskole. I oktober 2019 ble det nemlig kjent via en pressemelding fra det danske kongehuset at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary skulle sende barna sine på kostskole i Sveits, for et tolv uker langt opphold.

Her skulle kronprinsbarna ifølge danske Se og Hør bli undervist på engelsk og fransk, noe 15-åringen også lærte seg hjemme i Danmark.

Spesielt navn

Da arveprinsen kom til verden den 15. oktober 2005, fikk han det fulle navnet Christian Valdemar Henri John, et navn som tar vare på både kongelige tradisjoner og sterke familiebånd.

Både Christian og Valdemar er gamle og velkjente danske kongenavn. Henri er døpenavnet til farfar prins Henrik, og John etter morfar Donaldson.

DUREK: I andre episode av «Helt Harald» forteller prinsesse Märtha Louise om hvordan hun møtte sjaman Durek. Vis mer

LES OGSÅ: Dette er de unge, hotte kongelige

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer