Prins Philip er død:

Prins Philips private drama

Prins Philip av Storbritannia er død, 99 år gammel. Hans fortid bar preg av både psykisk sykdom og familietragedie.

GIKK BORT: Fredag kom nyheten om at prins Philip er død. Her avbildet med kona, dronning Elizabeth i 1962. Foto: Pa Photos / NTB
GIKK BORT: Fredag kom nyheten om at prins Philip er død. Her avbildet med kona, dronning Elizabeth i 1962. Foto: Pa Photos / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kom den triste nyheten om at Hertugen av Edinburgh, prins Philip er død. Han ble 99 år gammel.

«Det er med dyp sorg at hennes majestet dronninga kunngjør dødsfallet til sin elskede ektemann, hans kongelige høyhet prins Philip, hertug av Edinburgh», lød det i en pressemelding fra det britiske kongehuset.

At prinsen har satt sine spor - både på godt og vondt - i løpet av åra, er ingen hemmelighet. Tidvis har hertugen blitt ansett som en kontroversiell representant for det britiske kongehuset, spesielt hva angår hans mange oppsiktsvekkende uttalelser.

Holdt tett om oppveksten

På tross av at prinsen tilsynelatende ikke hadde noen vansker med å sparke fra seg med sleivkjeftede uttalelser, har han alltid holdt relativt tett om privatlivet og oppveksten.

Philip ble født 10. juni 1921 på den greske øya Korfu, som en av fem søsken. Hans foreldre var Andreas av Hellas og Danmark og Alice av Battenberg, og familien måtte reise i eksil like etter at Philip ble født.

TURBULENT OPPVEKST: Prins Philip ble sendt for å bo med slektninger rundt om i Europa da familien flyktet fra Hellas. Foto: PA Wire / NTB
TURBULENT OPPVEKST: Prins Philip ble sendt for å bo med slektninger rundt om i Europa da familien flyktet fra Hellas. Foto: PA Wire / NTB Vis mer

Familien flyktet fra Hellas etter den gresk-tyrkiske krigen i 1922, og den unge prinsen av Hellas og Danmark ble sendt for å bo med slektninger rundt om i Europa.

Dette ble starten på en turbulent oppvekst, hvor det seinere kom fram at Philips mor var blitt psykisk syk. Ifølge Telegraph ble moren diagnostisert som schizofren, og deretter innlagt på en psykiatrisk klinikk. Hans far var heller ikke mye til stede for å ta seg av barna, og døde tidlig.

- Familien ble splittet. Min mor var syk, mine søstre hadde giftet seg, og min far var i Sør-Frankrike. Jeg måtte bare gå videre med livet, slik en jo må, fortalte Philip til avisen i 2011.

Han ble tidlig tatt hånd om av andre slektninger.

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

Mistet livet i flykrasj

I november 1937, opplevde den da 17 år gamle hertugen en enorm familietragedie. Hans søster Cecilie, hennes ektemann, deres to sønner og svigermor, skulle reise til London for å delta i et bryllup.

Ikke lenge etter avgang, gikk det alvorlig galt.

MISTET SØSTERA: Prins Philip har sjelden snakket om sin fortid. Foto: AP / NTB
MISTET SØSTERA: Prins Philip har sjelden snakket om sin fortid. Foto: AP / NTB Vis mer

Flyet de reiste med traff en fabrikkpipe ved Ostend og krasjet. Det ble ikke funnet noen overlevende, og ved siden av Cecilie - som var gravid i åttende måned, ble det funnet et barnelik.

Det er spekulert i hvorvidt piloten hadde forsøkt å lande, idet han hadde blitt oppmerksom på at Cecilies fødsel var i gang.

Måtte gi avkall

Det var like før 2. verdenskrig brøt ut at prins Philip traff dronning Elizabeth. De giftet seg i 1947. Han var medlem av både den danske og greske kongefamilien før han traff kona, men måtte gi avkall på titler som prins av Hellas og Danmark da de giftet seg.

Prinsegemalen har tidligere erkjent at han hadde vansker for å finne sin plass den påfølgende tiden etter at Elizabeth brått ble kronet som dronning.

GIFT I 70 ÅR: Dronning Elizabeth og prins Philip ga hverandre sitt ja 20. november 1947. Foto: AP / NTB
GIFT I 70 ÅR: Dronning Elizabeth og prins Philip ga hverandre sitt ja 20. november 1947. Foto: AP / NTB Vis mer

- Det var ingen presedens. Hvis jeg spurte noen: «Hva forventer du at jeg skal gjøre?», så møtte jeg bare tomme blikk. De hadde ingen anelse, ingen visste hva vi skulle gjøre, fortalte Philip til BBC i 2011.

Titlene var imidlertid ikke det eneste Philip måtte gi avkall på. Da Elizabeth ble kronet som dronning, jobbet han som marineoffiser og hadde en lovende karriere. Plutselig måtte han legge det hele på hyllen og begynne å vandre to skritt bak sin kone.

Selv om Philip ikke formelt ble gjort til prins av Storbritannia, bestemte dronninga i 1957 at han likevel bærer tittel som britisk prins.

STILLER OPP: Her gjør dronning Elizabeth sin første kongelige opptreden etter Megan Markles mye omtalte Oprah-intervju. Video: Buckingham Palace Vis mer

Prinsen av kommentarer

Prins Philip har iløpet av sin tid kommet med en rekke merkverdige kommentarer. Blant annet spurte han i 1995 en skotsk kjørelærer om:

«Hvordan holder du de innfødte borte fra alkoholen før de skal ta oppkjøringen?»

I 1999 fortalte han barn fra den britiske døveforeningen som stod og lytta til et karibisk band at:

«Hvis du er nær den musikken er det ikke rart du er døv».

Det finnes en rekke festlige kommentarer fra prinsen som i 2009 spurte en ung motedesigner på Buckingham Palace om han hadde gjort sitt beste med skjegget sitt:

TALE: Prins Harry forteller at han og hertuginne Meghan følte at de ikke hadde noen annet valg enn å forlate den kongelige familien. Video: Instagram / Sussexroyal Vis mer

«Du har ikke designet skjegget ditt så bra, har du? Du må prøve mye bedre».

Det er imidlertid ikke bare til fremmede prinsen har kommet med morsomme kommentarer. Han har nemlig slengt ut en om datteren sin også, prinsesse Anne:

«Hvis den ikke promper eller spiser høy er hun ikke interessert».

LES OGSÅ: - Hemmelig møte om dronning Elizabeths død

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer