Prins Philip er død

Dronning Elizabeths ektemann er gått bort.

GÅTT BORT: Prins Philip har gått bort 99 år hammel. Se og Hørs kongehusekspert tror dødsfallet kan bli samlende for de britiske kongehuset. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hertugen av Edinburgh, prins Philip, er død. Han ble 99 år gammel.

Det britiske kongehuset kunngjør hans bortgang tidlig fredag ettermiddag.

«Det er med dyp sorg at hennes majestet dronningen kunngjør dødsfallet til sin elskede ektemann, hans kongelige høyhet prins Philip, hertug av Edinburgh».

Kort tid etter at dødsfallet ble kjent, kom det norske kongehuset med sin kondolanse.

«Den norske kongefamilien har med stor sorg mottatt budskapet om at Hans Kongelige Høyhet Hertugen av Edinburgh er gått bort», heter det på Kongehusets nettsider.

Kong Harald uttaler følgende om den triste nyheten:

- Våre tanker går til Dronning Elizabeth og den nærmeste familie ved Prins Philips bortgang. Våre kondolanser går også til det britiske folk.

KONGELIG BESØK: Kong Harald, prins Philip og dronning Sonja avbildet sammen i The Picture Gallery i Buckingham Palace i 2005. Foto: Nina Rangøy / NTB
KONGELIG BESØK: Kong Harald, prins Philip og dronning Sonja avbildet sammen i The Picture Gallery i Buckingham Palace i 2005. Foto: Nina Rangøy / NTB Vis mer

- En trist nyhet

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, legger ikke skjul på at dette er en sorgens dag.

- Dette var en trist nyhet. Egentlig skulle prins Philip blitt hyllet på 100-årsdagen sin i juni i år. Men helsen har skrantet lenge, og dødsfallet er sånn sett ikke helt overraskende. Han ble som kjent hjerteoperert tidligere i år, og bildene av ham på vei fra sykehuset da, viste oss at han så preget og sliten ut, sier hun til Se og Hør.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Prins Philips bortgang er et tap for familien, og spesielt dronning Elizabeth, mener Vagle.

- Han har stått støtt ved hennes side nesten et helt liv, og tomrommet han etterlater seg vil bli stort. De to har det siste året nærmest levd i tosomhet på grunn av pandemien, forteller kongehuseksperten.

Ble innlagt

Prins Philip har de siste årene hatt flere utfrodringer med helsen, og så sent som midten av februar ble han innlagt på sykehus etter å ha følt seg uvel.

Det bekreftet Buckingham Palace, som den gang opplyste om at Philip ville bli værende på sykehuset for observasjon og for å få hvile.

- Hans kongelig høyhet, hertug av Edinburgh, ble lagt inn på King Edward VII Hospital i London tirsdag kveld, sa en talsperson for Buckingham Palace den gang.

I begynnelsen av mars gjennomgikk han et vellykket inngrep for en allerede eksisterende hjertesykdom.

«Hans kongelige høyhet forblir på sykehuset i flere dager for behandling, hvile og for å samle krefter», het det i pressemeldingen den gang.

Pensjonerte seg

Prins Philip og dronning Elizabeth (94) giftet seg i 1947, og kunne for noen år siden feire 70 års ekteskap. Siden dronning Elizabeth tiltrådte som dronning i 1953, har prinsen stått ved hennes side.

I begynnelsen av mai i 2017 kunngjorde imidlertid det britiske kongehuset at prins Philip ville pensjonere seg og dermed trekke seg fra sine kongelige plikter for godt.

Kunngjøringen kom etter at hoffsjefen ved slottet og dronningens nærmeste rådgiver innkalte hoffansatte over hele Storbritannia til et hastemøte.

At innkallelsen kom midt på natten, førte til en rekke spekulasjoner om hva det kunne dreie seg om. Mange mistenkte at enten dronningen eller hennes ektemann i verste fall hadde avgått ved døden.

KONGELIG BRYLLUP: Dronning Elizabeth og prins Philip ga hverandre sitt ja 20. november 1947. Foto: NTB
KONGELIG BRYLLUP: Dronning Elizabeth og prins Philip ga hverandre sitt ja 20. november 1947. Foto: NTB Vis mer

Det viste seg derimot å ikke være fullt så dramatisk. I pressemeldingen ble det kjent at prins Philip ville pensjonere seg fra august.

«Prins Philip har sin fulle støtte fra dronningen i denne beslutningen», het det i pressemeldingen.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, fortalte den gang at pensjonisttilværelsen kunne være et resultat av en skrantende helse.

FIKK FIRE BARN: Dronning Elizabeth og prins Philip fikk fire barn sammen. Her i 1965. Foto: Pa Photos / NTB
FIKK FIRE BARN: Dronning Elizabeth og prins Philip fikk fire barn sammen. Her i 1965. Foto: Pa Photos / NTB Vis mer

- Det er ikke rart at han ønsker mer ro. Selv om han fremstår som frisk og rask, har han hatt en del helseproblemer de siste årene. Blant annet var han syk under deler av feiringen av dronning Elizabeths 60 år på tronen, og ved julehøytiden var både han og dronning Elizabeth syke, sa hun, og fortsatte:

- Dronningen har imidlertid sagt at hun sitter på tronen livet ut, men det hindrer ikke hennes ektemann i å trekke seg tilbake.

Måtte flykte

Philip ble født 10. juni 1921 på den greske øya Korfu, og het opprinnelige prins Filip av Hellas og Danmark. Hans foreldre var Andreas av Hellas og Danmark og Alice av Battenberg.

Like etter at Philip ble født måtte foreldrene ta med seg ham og hans fire søstre, og reise i eksil.

PENSJONIST: Dronning Elizabeth og ektemannen i 1997 - 20 år før sistnevnte pensjonerte seg fra sine kongelige plikter. Foto: NTB
PENSJONIST: Dronning Elizabeth og ektemannen i 1997 - 20 år før sistnevnte pensjonerte seg fra sine kongelige plikter. Foto: NTB Vis mer

Familien flyktet fra Hellas etter den gresk-tyrkiske krigen i 1922, og den unge prinsen av Hellas og Danmark ble sendt for å bo med slektninger rundt om i Europa.

Dette ble starten på en turbulent oppvekst, hvor det senere kom frem at Philips mor var blitt psykisk syk. Ifølge Telegraph ble moren diagnostisert som schizofren, og deretter innlagt på en psykiatrisk klinikk. Hans far var heller ikke mye til stede for å ta seg av barna, og døde tidlig.

- Familien ble splittet. Min mor var syk, mine søstre hadde giftet seg, og min far var i Sør-Frankrike. Jeg måtte bare gå videre med livet, slik en jo må, fortalte Philip til avisa i 2011.

Måtte gi avkall

Det var like før andre verdenskrig brøt ut at 99-åringen traff dronning Elizabeth. De giftet seg i 1947. Selv om Philip var medlem av både den danske og greske kongefamilien før han traff Elizabeth, måtte han gi avkall på titlene sine da han giftet seg med den framtidige dronningen av England.

Bryllupet sto i Westminster Abbey i London 20. november, og «hele» England jublet av glede. Dronning Elizabeth bar en kjole av Norman Hartnell, og så ekstra pyntet og fornøyd ut for anledningen. Sminken hadde hun utført på egen hånd.

De to ga hverandre sitt «ja» et halvt år etter at de forlovet seg.

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

Selv om Philip ikke formelt ble gjort til prins av Storbritannia, bestemte dronningen i 1957 at han likevel kunne bære tittelen britisk prins.

Titlene var imidlertid ikke det eneste Philip måtte gi avkall på. Da Elizabeth ble kronet som dronning, jobbet han som marineoffiser og hadde en lovende karriere. Plutselig måtte han legge det hele på hylla og finne seg i å gå to skritt bak sin kone.

Prins Philip og dronning Elizabeth fikk fire barn sammen: prins Charles, prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward.

VIKTIG STØTTE: Prins Philip har alltid stått ved konas side. I 1957 bestemte hun seg for å gi ham prinsetittel. Her sammen i 2012. Foto: Alstair Grant / AP / NTB
VIKTIG STØTTE: Prins Philip har alltid stått ved konas side. I 1957 bestemte hun seg for å gi ham prinsetittel. Her sammen i 2012. Foto: Alstair Grant / AP / NTB Vis mer

I tillegg har de åtte barnebarn, blant andre prins William og prins Harry, og har også fått gleden av å oppleve mange oldebarn.

Prinsen av kommentarer

At prinsen har satt sine spor - både på godt og vondt - i løpet av årene, er ingen hemmelighet. Tidvis har hertugen blitt ansett som en kontroversiell representant for det britiske kongehuset, spesielt hva angår hans mange oppsiktsvekkende uttalelser.

Blant annet spurte han i 1995 en skotsk kjørelærer om: «Hvordan holder du de innfødte borte fra alkoholen før de skal ta oppkjøringen?»

I 1999 fortalte han barn fra den britiske døveforeningen som sto og lytta til et karibisk band at: «Hvis du er nær den musikken er det ikke rart du er døv».

I 2009 spurte prinsen en ung motedesigner på Buckingham Palace om han hadde gjort sitt beste med skjegget sitt: «Du har ikke designet skjegget ditt så bra, har du? Du må prøve mye bedre».

Og i forbindelse med fotograferingen under 75-årsmarkeringen for «Battle of England» i 2015, ble en tydelig frustrert prins Philip fanget opp på teip mens han sier:

«Just take the fucking picture».

FRIVILLIG: Prins William avslører hvordan han og hertuginne Kate har bidratt under coronakrisen. Video: Kensington Royal Vis mer

Eller fritt oversatt:

«Bare ta det jævla bildet».

Det er imidlertid ikke bare til fremmede prinsen kom med morsomme kommentarer. Han har nemlig også kommet med et stikk til datteren sin prinsesse Anne: «Hvis den ikke promper eller spiser høy er hun ikke interessert».

LES OGSÅ: Prinsen saksøker sin egen sønn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer