Prins Nikolai av Danmark:

Prins Joachims rørende hilsen til modellsønnen

Prins Nikolai er ferdig med videregående, og det feires selvfølgelig.

HURRA: Prins Nikolai, her fotografert på catwalken i Paris, ble denne uka uteksaminert fra videregående. Det måtte selvfølgelig feires. Foto: NTB scanpix
HURRA: Prins Nikolai, her fotografert på catwalken i Paris, ble denne uka uteksaminert fra videregående. Det måtte selvfølgelig feires. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mens vi i Norge har russetid, har danskene det de kaller for studentereksamen. Dette er deres avsluttende eksamen etter tre år på videregående, som etterfølges av en slags mikrorussetid. De får utdelt en lue sammen med eksamensbeviset, og fester ofte langt inn i solnedgangen samme dag.

Prins Nikolai (18) av Danmark var i år blant kullet med ferske studenter. Hvordan han har rukket å fullføre den intense siste perioden av skoleåret samtidig som han satser fullt som modell er uvisst, men han besto med glans.

Danske Se og Hør skriver at den unge prinsen fikk en tier på sin siste eksamen, som etter vår standard kan karakteriseres som en B eller en femmer. Det ble selvfølgelig feiret med pomp og prakt.

Søt hilsen fra prinsen

Nikolai er den første i kongehusets yngste generasjon som kan sette studentlua på hodet og feire. Det var på tirsdag han var ferdig, og karakteren - altså en tier - ble tradisjonen tro skrevet inne i lua.

- Hans høyhet prins Nikolai ble i formiddag student fra Herlufsholm skole i Næstved, skrev kongehuset på sin offisielle Instagram-profil, for å feire den store anledningen.

Han uteksamineres fra en kostskole, som vil si at han har bodd på skolen i studieårene sine. Rommet hans ble derfor tømt og møblene kjørt vekk da studenterseremonien var overstått.

Med på den store feiringen var selvsagt hele den nærmeste familien. Prins Joachim (49) og grevinne Alexandra (53) fulgte stolt med under seremonien, og det samme gjorde lillebror - prins Felix (16).

Inne i lua kom flere familiemedlemmer med hyggelige hilsener til prinsen, som til høsten skal ta en utdannelse innenfor det danske forsvaret.

Bla i bildeserien for å se hilsenene:

«Gratulerer min sønn», skrev prins Joachim, undertegnet som «Far».

«Gratulerer så mye, Niko!», skrev grevinne Alexandra, som skrev under hilsenen med «Mommy» etterfulgt av et hjerte.

Lillebror Felix hadde også en hilsen å komme med. Den var ikke like preget av kjærlighet som alle de andre: «Gratulerer med det», signerte han med.

- Hjelp på veien

Det er til militærakademiet i Varde at prinsen skal til høsten. Før den tid kan det derimot fort hende han tar noen flere store modelloppdrag.

Selv om han åpnet Kim Jones' første visning for Dior i Paris forrige uke, et oppdrag han for øvrig fikk masse skryt for, ønsker han ikke å jobbe som modell resten av livet.

STJERNE: 18-åringen fikk æren av å åpne Dior sin herrevisning i Paris forrige uke - et oppdrag som skapte overskrifter verden over. Foto: NTB scanpix
STJERNE: 18-åringen fikk æren av å åpne Dior sin herrevisning i Paris forrige uke - et oppdrag som skapte overskrifter verden over. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg ønsker meg ikke en karriere som modell. Jeg vil heller se på det som en jobb, som kan hjelpe meg på vei mens jeg utdanner meg, har han fortalt i et intervju med magasinet Tæt på.

I samme intervju kunne prinsen avsløre at han har fått trening av det anerkjente byrået Scoop Models. Han fortalte også at det var noe helt annet å være modell enn å være prins - selv om han teknisk sett alltid vil bære den siste tittelen med seg.

- Umåtelig populær

«Kongehusets Justin Bieber», som han er blitt omtalt som tidligere, har fått rykte på seg for å være litt av en kjekkas, og ifølge Se og Hørs kongehusreporter Anders Johan Stavseng er han en storsjarmør.

- Både prins Nikolai og broren, prins Felix, er umåtelig populære i Danmark.

- Da dronning Margrethe fylte 75 år og de to prinsene ankom TV2s store festaften i Aarhus i forbindelse med jubileet, hylte de frammøtte jentene da prinsene steg ut av bilen. Det var nesten Justin Bieber-takter over det hele, har Stavseng fortalt.

KONGELIG BÅTTUR: I formiddag tok Kongeskipet Norge jubilantene og deres gjester på mini-cruise i Oslofjorden. Video: Marie Røssland Vis mer

Skilte foreldre

Ifølge danske Se og Hør er ikke prinsen berettiget til å få apanasje, og må klare seg selv økonomisk.

Foreldrene til Nikolai skilte seg da han bare var fem år gammel, men moren fikk beholde grevinne-tittelen og får fremdeles delta på kongelige tilstelninger.

Alexandra giftet seg på nytt med filmfotografen Martin Jørgensen i 2007, men i 2015 brast lykken. Siden da har søsknene Nikolai og Felix ikke hatt kontakt med Martin, selv om han betraktet dem som sine egne barn da han var gift med Alexandra.

Faren til Nikolai, prins Joachim av Danmark, giftet seg på nytt med franske Marie Cavallier (41) i 2008.

Året etter fikk de sønnen Henrik (9), og i 2012 fikk de datteren Athena (6).

LES OGSÅ: - Han kom ikke hjem før klokken seks på morgenen