FLYTTER: Prins Joachim og prinsesse Marie tar med seg barna Henrik og Athena og flytter til København. På bildet er også Joachims sønner, prins Felix og prins Nikolai, som han har med ekskona, grevinne Alexandra.  Foto:  All Over Press Denmark
FLYTTER: Prins Joachim og prinsesse Marie tar med seg barna Henrik og Athena og flytter til København. På bildet er også Joachims sønner, prins Felix og prins Nikolai, som han har med ekskona, grevinne Alexandra. Foto: All Over Press DenmarkVis mer

Prins Joachim lånte en halv million i måneden

Her er den virkelige grunnen til at han og familien måtte flytte fra slottet.

SEOGHØR.NO: Tirsdag ble det kjent at prins Joachim og prinsesse Marie nå forlater Slottet Schackenborg på Jylland for å bosette seg med familien i København.

- Prinsesse Marie og jeg er fornøyde med løsningen som vi har kommet frem til sammen med stifterne av det nye fondet. Det har vært en vanskelig avslørelse å kvitte seg med Schackenborg, men jeg er overbevist om at denne løsningen sikrer Schackenbords fremtid på en best mulig måte, uttalte prinsen i pressemeldingen.

Nå har imidlertid den danske avisen Berlingske gravd litt dypere rundt den plutselige flyttingen til København, og avisen skriver at prins Joachim de siste årene har tatt opp millioner etter millioner i lån med pant i Slottet, som han overtok da han giftet seg med Alexandra. Han fikk også 13 millioner kroner fra det danske folk i bryllupsgave til oppussing.

STENGTE PORTER: Selv om Joachim formelt fortsatt skal eie en jordlapp tar han med seg familien til København. Her er Marie og Joachims monogram i porten foran slottet. Foto: All Over Press
STENGTE PORTER: Selv om Joachim formelt fortsatt skal eie en jordlapp tar han med seg familien til København. Her er Marie og Joachims monogram i porten foran slottet. Foto: All Over Press Vis mer

Saken fortsetter under bildet

Lånte 500.000 i måneden

Ifølge avisa har Joachim en omgangskrets med dype lommer som har forbarmet seg over Joachim og spyttet inn 100 millioner kroner i et privat fond for å «redde» Schackenborg. Pengene kommer fra rike familier som eier Lego og Ecco, skriver avisen.

- De rike vennene hans har nok en gang reddet hans «røv». Det er de samme familiene som har vært med å sponse Joachim i hele hans voksne liv . De gjør det av personlig forfengelighet. For noen gir det et enormt kick å bli fotografert sammen med kongelige og invitert på ball på slottet. Det er de villige til å betale fryktelig mye penger for, forteller journalist og forfatter Jens Høvsgaard til Berlingske.

Offisielt lyder deler av begrunnelsen at flyttingen skyldes familiehensyn, men eksperten i kongehusets økonomi mener Joachim ikke lenger hadde noe valg:

- Schackenborg er voldsomt forgjeldet. I løpet av de siste syv årene har Joachim lånt en halv million kroner i måneden for å dekke sine utgifter. Jeg ser derfor bare to muligheter: Enten har bankene sagt at det ikke går lenger, eller så har han omsider innsett at han ikke kan drive forretning, og at gjelden bare vokser og vokser, avslutter Høvsgaard til Berlingske.

Det er imidlertid ikke bare Joachim som har tatt opp lån med pant i huset. Også hans ekskone har belånt huset til langt over pipa.

Her er en oversikt over Joachims lån med pant i Schackenborg:

2007: Tinglyste lån på 6,2 millioner

2008: Tinglyste lån på 7 millioner

2011: Tinglyste lån på 8 millioner kroner

2013: Tinglyste lån på 19,8 millioner kroner.

LES OGSÅ: Ny skandale i Englands kongefamilie da Mark byttet ut kone nummer to