Prins Henrik:

Prins Henrik overrasket dronningen i sin egen bisettelse

Plasseringen av blomstene var ikke tilfeldig.

OVERRASKET KONA: Det danske kongehuset avslører at blomstene i prins Henriks bisettelse var en overraskelse fra prins Henrik selv. Foto: NTB scanpix
OVERRASKET KONA: Det danske kongehuset avslører at blomstene i prins Henriks bisettelse var en overraskelse fra prins Henrik selv. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Tirsdag fant bisettelsen av prins Henrik av Danmark sted i Christianborgs Slotskirke i København.

Da dronning Margrethe (77) og resten av gjestene ankom kirken, ble de møtt av et stort og flott blomsterhav på begge sider av gulvet.

I et innlegg på Facebook skriver det danske kongehuset at det ikke var tilfeldig at blomsterkransene var plassert på denne måten.

«Det var prins Henriks ønske å overraske dronningen en siste gang. Derfor var blomsterkransene arrangert som en blomsterhage», skriver de.

Referansen finner man i talen som prins Henrik holdt for dronningen da de giftet seg den 10. juni 1967, ifølge BT.

«Jeg kom fra et blomsterland til en blomsterhage: Syrin og gullregn, hylleblomst og bonderose, blomster i parker, marker og skog, blomster i grøftekanten. Men piken var den vakreste pynten i hagen», sa han i bryllupstalen.

Saken fortsetter nedenfor.

INNE I KIRKEN: Det lå flere lag med blomsterkranser på gulvet i slottskirken. Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB scanpix
INNE I KIRKEN: Det lå flere lag med blomsterkranser på gulvet i slottskirken. Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB scanpix Vis mer

Tårevått farvel

Under bisettelsen ble talen sitert av kongehusets prest, Erik Norman Svendsen. Også prins Henriks første møte med den danske dronningen ble nevnt.

«Historien om hans møte med den danske tronfølgeren i 1965 er fortalt mange ganger, og lever fremdeles i minnet hos flere av oss. Om det tilfeldige møtet under en middag, hvor Henrik fikk den danske tronfølgeren til bords, og møtene i ettertid, blant annet under en bryllupsfest i Skottland, og med Hyde Park som fast og hemmelig møtested, og for ikke å glemme selve frieriet på sankthansaften på Rosenfeldts Gods. Kjærligheten blomstret, og den unge diplomaten valgte kjærligheten framfor en ambassadørpost i Mongolia. Forlovelsen ble fastsatt til den 5. oktober 1966», sa presten i bisettelsen.

Saken fortsetter nedenfor.

TOK FARVEL: Dronning Margrethe klarte ikke å holde tårene tilbake da hun tok sitt siste farvel med sin ektemann gjennom over 50 år. Foto: NTB scanpix
TOK FARVEL: Dronning Margrethe klarte ikke å holde tårene tilbake da hun tok sitt siste farvel med sin ektemann gjennom over 50 år. Foto: NTB scanpix Vis mer

Verken dronningen eller resten av den danske kongefamilien klarte å holde tårene tilbake da de tok sitt siste farvel med prins Henrik.

Mens det tidligere har blitt stilt spørsmål ved dronningens smil etter mannens bortgang, var det tydelig å se sorgen som tynger henne da hun kom inn i kirken.

- Under bisettelsen fikk vi se tårene. Det var en tydelig beveget og sorgtung enke som tok farvel med sin ektemann gjennom over 50 år. Hun er oppdratt til å stå støtt både i glede og sorg, og det er nok derfor smilet også har dukket opp disse dagene. Også på kirketrappa i dag før og etter bisettelsen, sa Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, til Se og Hør.

Dronningen fikk god støtte fra sønnen, kronprins Frederik (49), og sine to søstre, Anne-Marie (71) og Benedikte (73).

Sviktende helse

Det var onsdag forrige uke den danske prinsen sovnet stille inn, 83 år gammel.

- Hans Kongelige Høyhet prins Henrik sovnet stille inn tirsdag 13. februar klokka 23.18 på Fredensborg Slott, sto det i pressemeldingen det danske kongehuset sendte ut.

Prinsen hadde slitt med helsa over lengre tid, og ble innlagt på Rigshospitalet i København 28. januar, etter å ha blitt fløyet hjem fra ferie i Egypt.

Kongehuset opplyste om at prins Henrik ble undersøkt for godartet svulst i venstre lunge. Kort tid etter ble det kjent at tilstanden hans var blitt verre, og det tok ikke lang tid før hele kongefamilien besøkte ham på sykehuset.

- Han har slitt med sviktende helse de siste åra. I dag er hele familien samlet på Rigshospitalet, og det betyr nok at de tar et siste farvel med prinsen, sa Se og Hørs kongehusekspert, Anders Stavseng, til Se og Hør.

Tirsdag, bare timer før hans bortgang, ble han utskrevet fra Rigshospitalet og overført til Fredenborg Slott, der han ønsket å tilbringe sin siste tid.

Fikk ønsket sitt oppfylt

I fjor skapte prins Henrik overskrifter da han kom med flere kontroversielle utsagn, blant annet om at han ikke ønsket å gravlegges ved siden av sin kone.

Etter prinsens bortgang har det derfor blitt spekulert i hvor han skal bli gravlagt. Forrige uke ble det kjent at han får ønsket sitt oppfylt, ifølge DR.

Saken fortsetter nedenfor.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

Det danske slottet informerte om at prins Henrik skal kremeres, og at halvparten av asken skal spres over dansk farvann, mens den andre halvparten skal legges i en urne og senkes i hagen ved Fredenborg Slott.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, uttalte til Se og Hør at dette bryter med kongelig tradisjon i Danmark.

- Asken hans skal spres på havet og senkes i slottshagen på Fredensborg. Dette bryter med all kongelig tradisjon i Danmark, hvor de fleste kongelige er stedt til hvile ved Roskilde Domkirke, sa hun.

​LES OGSÅ: Tok opp prins Henriks omstridte utsagn i bisettelsen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer