Prins Henrik:

Prins Henrik lider av demens

Det opplyser det danske kongehuset i en pressemelding.

BER OM RO: Det danske kongehuset skriver i en pressemelding at prins Henrik lider av demens, og familien ber nå om ro. Foto: NTB Scanpix
BER OM RO: Det danske kongehuset skriver i en pressemelding at prins Henrik lider av demens, og familien ber nå om ro. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): I en pressemelding fra det danske kongehuset, opplyses det om at prins Henrik (83) har demens.

- Diagnosen innebærer en svekkelse av prinsens kognitive funksjonsnivå, heter det i pressemeldingen.

- Omfanget av de kognitive sviktene er ifølge Rikshospitalet større enn forventet for prinsens alder og kan føre til endring i væremåte, reaksjonsmønstre, dømmekraft og følelsliv, og dermed også påvirke samspillet med omverdenen.

BURSDAG: Prins Henrik og dronning Margrethe var i godt humør under bursdagsfeiringen til barnebarnet prins Nicolai forrige måned. Foto: NTB scanpix
BURSDAG: Prins Henrik og dronning Margrethe var i godt humør under bursdagsfeiringen til barnebarnet prins Nicolai forrige måned. Foto: NTB scanpix Vis mer

Videre skriver kongehuset at prins Henrik vil trappe ned på sine aktiviteter.

- Danskene er glade i ham

Se og Hørs kongeekspert, Anders Johan Stavseng, spekulerer i om prins Henrik nå kommer til å trekke seg tilbake.

- Sist vi så han offentlig var i prins Nicolais 18-årsdag. Da var han sammen med dronningen og resten av familien. Prinsen kom til middagen på kongeskipet alene, og dro også alene derfra – uten sin hustru. Han virket å være glad, sier han.

- Det er trist for den danske kongefamilien, og jeg regner med at han nå trekker seg tilbake. Han har alltid vært en fargeklatt i den danske kongefamilien, og skapte liv og røre. Danskene er glade i ham, og jeg tror de vil savne ham.

- Forklarer sønnenes uttalelser

TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, skriver i en tekstmelding til Seoghør.no at flere nå har fått bekreftelse på det de har trodd.

- Triste nyheter fra Danmark i dag, men vi er nok mange som en stund har ant det har vært «noe». Dette forklarer jo mye av det som har skjedd de siste ukene og månedene... Og det forklarer også måten sønnene Frederik og Joachim har uttalt seg om sin far den siste tiden, skriver han.

- Mine tanker går selvsagt til prins Henrik i en vond og vanskelig tid - og ikke minst til dronning Margrethe, som nok lenge har vært opptatt av å skjerme og å beskytte sin kjære ektemann.

Ville ha kongetittel

Tidligere i sommer skapte prinsen overskrifter da han uttalte at han ikke ønsker å begraves ved siden av sin kone, dronning Margrethe (77), når den tid kommer.

Det danske kongehusets kommunikasjonssjef, Lene Balleby, bekreftet overfor danske BT at prins Henrik ikke skal begraves ved siden av sin kone på ekteparets planlagte gravsted ved Roskilde Domkirke, slik det egentlig var tenkt.

Bakgrunnen for prinsens valg skal ha vært at han ikke er tilfreds med prinsetittelen, og at han har et sterkt ønske om å bli konge eller kongegemal.

Han skal ved gjentatte anledninger ha uttrykt sin misnøye overfor sin gitte tittel.

Til danske Se og Hør sa han at han lenge har følt seg latterliggjort av sin kone.

- Hun gjør meg til en narr. Jeg har ikke giftet meg med dronningen for å bli begravet i Roskilde, sa han til bladet.

Se og Hør oppdaterer saken.

LES OGSÅ: La konflikten til side for å feire barnebarnet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer