Prins Henrik:

Prins Henrik innlagt på sykehus

Dronning Margrethes ektemann har fått smerter i benet.

SMILTE: Prins Henrik og dronning Margrethe smilte side ved side da de møtte pressen på vei til konsert i Frankrike i forrige uke. Foto: Dan Mariegaard.
SMILTE: Prins Henrik og dronning Margrethe smilte side ved side da de møtte pressen på vei til konsert i Frankrike i forrige uke. Foto: Dan Mariegaard. Vis mer

(Seoghør.no): Dronning Margrethes ektemann, prins Henrik (83) er innlagt på sykehus i København med smerter i høyre ben.

Det avslører det danske hoffet i en pressemelding.

«Hans kongelige høyhet prins Henrik ble i går kveld innlagt på Rikshospitalet i København etter smerter i høyre ben. Årsaken til innleggelsen er gjentatte smerter etter operasjonen, som prinsen hadde i midten av juli, hvor han ble operert i høyre lyske og fikk en utvidelse i høyre bekkenkar.»

«Prinsen blir behandlet medisinsk og det forventes ikke ytterligere kirurgiske inngrep på nåværende tidspunkt. Det er ennå uvisst, hvor lenge prinsen vil være innlagt på Rikshospitalet», står det i pressemeldingen.

Innleggelsen skjer kort tid etter at prins Henrik har skapt store overskrifter i Danmark på grunn av sin misnøye med at han kun har tittelen «prins».

Henrik uttalte at han ikke ønsker å gravlegges sammen med sin kone, dronning Margrethe (77), om han ikke får tittelen «konge» eller «kongegemal».

Deres sønn, kronprins Frederik (49) har i ettertid uttalt at han er svært lei seg over farens beslutning.

Dronning Margrethe har holdt en lav profil etter ektemannens uttalelser, men viste seg smilende ved hans side, da hun besøkte ham i franske Cayx i forrige uke.

Til tross for en noe spesiell uke for det danske kongehuset, skal humøret blant prins Henrik og dronningen ha vært svært godt, ifølge danske Se og Hør.

- Jeg er veldig glad for å være her, sa prinsen da han ankom kirken i den lille franske middelalderbyen, Saint-Vincent-Rive-d'Olt, som ligger omtrent fem kilometer fra prinsens slott.

Da danske Se og Hør møtte prinsen i juli tidligere i agust, uttalte han blant annet at han ikke ble møtt med respekt fra kona.

NORGESVENNER: Dronning Margrethe hadde med seg prins Henrik da hun besøkte Eidsvoll i forbindelse med grunnlovsjubileumet i 2014. Foto: NTB Scanpix
NORGESVENNER: Dronning Margrethe hadde med seg prins Henrik da hun besøkte Eidsvoll i forbindelse med grunnlovsjubileumet i 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Min kone gir meg ikke den respekten som en alminnelig kone skal gi sin ektemann.

- Jeg synes det er henne som har sviktet meg litt, fortsatte han.

Likevel la ikke prinsen skjul på at han har det godt sammen med dronningen, men at han ikke kan akseptere at han ikke er likestilt med sin ektefelle.

Slaktet avgjørelsen

Etter at prinsen valgte å gå av som pensjonist i 2015, besluttet kongehuset å fastholde hans fyrstelige apanasje, noe som i ettertid er blitt kritisert fra flere hold.

I praksis har ikke 83-åringen noen egen apanasje, men får ti prosent av dronningens, noe som igjen fører til mer bensin på bålet i denne debatten.

Da Seoghør.no intervjuet TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, i forbindelse med saken, slaktet også han avgjørelsen.

- Prins Henrik slutter visst aldri å sjokkere og lage skandale, og setter sin hustru i forlegenhet for all verden, skrev han i en SMS til Seoghør.no, og fortsatte:

- I mange hundre år har det vært tradisjon at Danmarks monarker og deres ektefeller begraves sammen i Roskilde domkirke. Margrethe har jo allerede fått utarbeidet tegninger av sarkofagen de skulle ligge i, men nå må hun nok en gang finne seg i at ektemannen sier nei.

Ifølge kongehuset er dronning Margrethe innforstått med ektemannens avgjørelse.

Det er fortsatt ukjent hvor prins Henrik skal begraves, når tiden er inne for dette. Dronning Margrethe skal derimot, som Totland nevner, ligge under en sarkofag – laget av billedhuggeren og professoren Bjørn Nørgaard.

LES OGSÅ: Viste seg sammen for første gang siden kongekrangelen