Prins Henriks liv nærmer seg slutten:

- Prins Henrik har reist hjem for å dø

Har reist fra sykehuset og hjem til Fredensborg Slott for å være der «sin siste tid».

UTSKREVET: Ifølge det danske kongehuset ønsker prins Henrik, dronning Margrethes ektemann, å tilbringe sin siste tid hjemme. Foto: NTB scanpix
UTSKREVET: Ifølge det danske kongehuset ønsker prins Henrik, dronning Margrethes ektemann, å tilbringe sin siste tid hjemme. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Prins Henrik av Danmark (83) ble i dag utskrevet fra Rigshospitalet i København og overført til Fredensborg Slott, hvor han ønsker å tilbringe sin siste tid.

Det heter det i en pressemelding fra det danske kongehuset tidlig tirsdag ettermiddag.

Videre står det at prinsens tilstand forblir alvorlig.

- Prins Henrik har reist hjem for å dø. Han er nå blitt kjørt til Fredensborg Slott, for å tilbringe den siste tiden sammen med familien. Nå har legene tydeligvis gjort det de kan, og prins Henrik har nok også innsett realitetene. Et langt og fargerikt liv går mot slutten. Prinsen har valgt å tilbringe de siste timene hjemme, framfor å dø på et sykehus, sier kongehusekspert Anders Johan Stavseng i Se og Hør. ​

- Forberedt

Fredag forrige uke ble det kjent at tilstanden til prins Henrik (83) er alvorlig forverret etter at han i slutten av januar ble innlagt på sykehus.

Dronning Margrethe og prins Henriks sønn, kronprins Frederik, valgte å avbryte sitt opphold i Sør-Korea i forbindelse med OL, for å dra tilbake til Danmark da nyheten ble kjent.

- Familien har nok vært forberedt på at det har gått mot slutten. Men det har likevel gått raskt, sier Stavseng, og tilføyer:

- For dronning Margrethe må det være spesielt tøft å miste sin ektemann. Men det er selvsagt også tøft for de to barna og åtte barnebarna. Familien har allerede besøkt bestefar ved hans seng på sykehuset. Nå tar de nok igjen turen for å besøke prins Henrik på slottet Fredensborg, som ligger like utenfor København.

Fant godartet svulst

Prins Henrik ble først lagt inn på sykehus etter å ha blitt syk under en reise i Egypt. En lungeinfeksjon ble fort identifisert som årsak, og det ble funnet en godartet svulst i hans venstre lunge i starten av februar.

Prins Joachim (48), prins Henriks yngste sønn, uttalte seg om farens helsetilstand forrige uke.

- For det første er vi lettet over at det var en godartet svulst, men han har også en infeksjon som må leges. Han er selvfølgelig svak, men i det store og det hele er humøret bra, sa han til den danske avisen BT.

I løpet av den drøye uken som har gått siden, har tilstanden til prins Henrik imidlertid blitt forverret, og i den ferske pressemeldingen fra kongehuset omtales tilstanden hans som «alvorlig».

Vil ikke gravlegges med sin kone

Prins Henrik har slitt med sviktende helse de siste årene, og 83-åringen ble i fjor diagnostisert med sykdommen demens. Som følge av sin helsetilstand, har prinsen trappet ned på sine kongelige opptredener og oppgaver de siste par årene. ​

Hva som skjer rent praktisk når prins Henrik først går bort, er noe uklart på nåværende tidspunkt.

- Prinsen har offentlig gått ut og sagt at han ikke vil gravlegges sammen med sin kone i Roskilde slottskirke, sier Stavseng, og utdyper:

- Dronning Margrethe har fått støpt en glassarkofag i Tsjekkia, som skal hvile på steinblokker fra Frankrike, Danmark og Grønland. Silhuettene til Henrik og Margrethe er slipt inn i glasset. Det hele har hatt en prislapp på 30 millioner kroner, men etter prins Henriks helomvending er det høyst usikkert hva som vil skje med sarkofagen - og hvor Henrik skal gravlegges, forklarer kongehuseksperten.

At den danske prinsen har gjort seg bemerket - på både godt og vondt, er heller ingen hemmelighet.

- Prins Henrik har hele tiden vært en fargeklatt i den danske kongefamilien. Selv om han har vært kontroversiell med sine uttalelser, har han også vandret gatelangs og satt seg ned for å nyte en dram sammen med Københavns innbyggere på ulike danske kneiper.

LES OGSÅ: Prins Henrik: - Hun gjør meg til en narr

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer