<strong>DØD:</strong> Prins Henrik av Danmark har avgått ved døden, melder det danske kongehuset. Han ble 83 år gammel. Foto: NTB scanpix
DØD: Prins Henrik av Danmark har avgått ved døden, melder det danske kongehuset. Han ble 83 år gammel. Foto: NTB scanpix Vis mer

Prins Henrik er død:

Prins Henrik av Danmark er død

Dronning Margrethe oppfyller ektemannens siste ønske.

Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Det danske kongehuset opplyser i en pressemelding at prins Henrik av Danmark er død.

- Hans Kongelige Høyhet prins Henrik sovnet stille inn tirsdag 13. februar klokka 23.18 på Fredensborg Slott, heter det i pressemeldingen.

Til stede var dronning Margrethe og deres to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim, opplyser kongehuset.

- Henrik sovnet stille inn med sin kone og to sønner rundt seg. Det var nok en fin stund, selv om det samtidig er vondt å miste noen som står nær, sier kongehusekspert Anders Johan Stavseng i Se og Hør.

DØDE TIRSDAG KVELD: - Hans Kongelige Høyhet prins Henrik sovnet stille inn tirsdag 13. februar klokka 23.18 på Fredensborg Slott, heter det i pressemeldingen fra det danske kongehuset. Video: NTB Vis mer

Asken til prinsen deles

Sent onsdag formiddag kom det danske kongehuset med flere detaljer om hva som kommer til å skje de neste dagene.

I morgen klokken 10 blir prins Henrik flyttet fra Fredensborg til Amalienborg Slott. Fredag blir han flyttet på nytt til Christianborg slottskirke. Der skal han ligge på «Smertens leie» i lukket kiste frem til bisettelsen tirsdag neste uke, der kun den nærmeste familien og noen få andre får ta sine farvel med prinsen.

Det danske hoffet opplyser at det var prins Henrik som selv ønsket en beskjeden bisettelse. Dermed får ikke dronning Margrethes ektemann en «ordentlig» statsbegravelse.

Prins Henrik ønsket selv å bli kremert, og bisettelsen skjer fra Christianborg slottskirke klokken 11 tirsdag 20. februar.

Halvparten av asken hans blir spredd i dansk farvann. Den andre halvparten av asken blir satt ned i den private slottshagen på Fredensborg, et sted han var svært glad i.

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle, forteller at prins Henriks siste ønsker er uvanlige i det danske kongehusets historie:

- Prins Henrik har tydelig hatt sterke ønsker selv. Han tok uvanlige valg i livet, og det har han også ønsket etter døden. Asken hans skal spres på havet, og senkes i slottshagen på Fredensborg. Dette bryter med all kongelig tradisjon i Danmark, hvor de fleste kongelige er stedt til hvile i Roskilde Domkirke.

Sørger i en måned

​Det danske kongehuset opplyser om at det til og med onsdag 14. mars vil avholdes en månedslang hoffsorg ved det danske kongehuset.

I forbindelse med prins Henriks dødsfall innebærer hoffsorgen at dronningen, kongefamilien og hoffet ikke vil delta i selskapelige eller underholdende arrangementer i sørgeperioden.

Hoffsorg anlegges ved et hoff ved dødsfall i fyrstehuset eller i et nærstående og beslektet fyrstehus. Det er en sørgetid av varierende lengde, alt etter den avdødes stilling. Under hoffsorg brukes det også en bestemt sørgedrakt, ifølge Store Norske Leksikon.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Reiste hjem for å dø

Prins Henrik ble 13. februar utskrevet fra Rigshospitalet og overført til Fredensborg Slott, hvor han ønsket å tilbringe sin siste tid. Dette meldte det danske kongehuset meldte i en pressemelding.

Videre stod det at prinsens tilstand var alvorlig.

- Prins Henrik har reist hjem for å dø. Han er nå blitt kjørt til Fredensborg Slott, for å tilbringe den siste tiden sammen med familien. Nå har legene tydeligvis gjort det de kan, og prins Henrik har nok også innsett realitetene. Et langt og fargerikt liv går mot slutten. Prinsen har valgt å tilbringe de siste timene hjemme, framfor å dø på et sykehus, sa kongehusekspert Anders Johan Stavseng i Se og Hør i anledning prinsens hjemreise.

Tung siste tid

Prinsen har de siste åra slitt med helsa, og etter at han ble diagnostisert som dement, forverret situasjonen seg.

I hele 2017 skapte prins Henrik overskrifter rundt om i Skandinavia. Han kom med flere kontroversielle utsagn om dronning Margrethe (77) og sin egen familie, og overrasket ved å blant annet fortelle at han ikke ville gravlegges ved siden av dronningen.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer Vis mer

Det danske folk vendte prinsen ryggen som følge av alle uttalelsene han liret av seg.

I september 2017 kom nyheten som satte årets uttalelser i kontekst - prins Henrik hadde fått påvist demens. Som følge av diagnosen, trakk han seg tilbake fra rampelyset. Pressen valgte også å ta en passiv rolle i møte med ham.

I slutten av januar ble det kjent prinsen hadde blitt lagt inn på sykehus. Han ble syk under en reise til Egypt, og en lungeinfeksjon ble fort identifisert som årsak. Noen dager seinere bekreftet kongehuset at de hadde funnet en svulst i hans venstre lunge. Den viste seg å være godartet, og han ble overført til infeksjonsmedisinsk avdeling ved Rigshopsitalet i København.

Fredag niende februar kom imidlertid beskjeden om at tilstanden hans var «alvorlig forverret». Kronprins Frederik valgte å reise til Danmark fra OL i Pyeongchang, for å være med faren.

- Da det ble klart at det gikk mot sluttet kastet kronprinsen seg rundt og dro hjem fra OL. Det første han gjorde var å dra rett fra flyplassen til sykehuset, sier Stavseng.

Drømmeromanse

Det var under et middagsselskap i London i 1965 at livet til den kommende prinsen skulle forandres for alltid. Prinsesse Margrethe av Danmark hadde tidligere studert økonomi i byen, og var tilfeldigvis i samme middagsselskap som den unge franskmannen.

Prins Henrik, som opprinnelig vokste opp i Frankrike og Vietnam, ble født Henri de Laborde de Monpezat, og i ung alder var han allerede kjent som litt av en kvinnebedårer​.

Ifølge danske TV 2, som siterer fra prins Henriks selvbiografier «Enegænger - portræt af en prins» og «Skæbnen forpligter», ble den daværende prinsessen plassert ved siden av den franske grevesønnen og diplomaten Henri ved en tilfeldighet.

Det skulle imidlertid ta ytterligere ett år før duoen møttes igjen, da i forbindelse med et bryllup hos felles bekjente i Skottland. Henrik innså at han ønsket noe mer enn vennskap, og inviterte prinsesse Margrethe på middag hvor han bød på franske delikatesser.

I TV 2-dokumentaren «Prins Henrik 80 år - Når skæbnen forpligter», har dronninga seinere gitt sitt konkrete svar på akkurat hva hun falt for ved sin ektemann.

- Han så vanvittig bra ut, og var vanvittig snill med meg. Også tok han meg alvorlig.

Den 10. juni 1967 - to år etter at de først møttes - var det duket for bryllup i Holmens kirke i København.

Etter vielsen mottok det forelskede paret hyllester fra det danske folk på balkongen på Amalienborg slott, og ifølge danske DR var det en enorm begivenhet som prydet både aviser, magasiner, tv og øvrige medier i lang tid.

Samtidig fikk Henrik tittelen prins av Danmark - en tittel som skulle føre til hodebry i hos det danske kongehuset i flere tiår framover.

MISFORNØYD: Franskfødte prins Henrik av Danmark er misfornøyd med sin kone, nemlig dronningen. Manglende likestilling i forholdet gjør at prinsen nå ønsker å gå i mot tradisjonen om å gravlegges ved siden av hverandre. Foto/Video: NTB Scanpix, AP, ATP og Reuters Vis mer

Den lille familien ble ti måneder seinere utvidet, da arveprins Frederik André Henrik Christian ble født. Ett år etter kom prins Joachim Holger Waldemar Christian til verden.

Etter hvert skulle det også oppstå murringer innad i kongehuset, hvor prins Henrik ved flere anledninger har gitt sterkt uttrykk for at han har hatt vansker for å gå tre skritt bak sin kone, og dermed «stå i skyggen av henne».

Siden prins Henrik er inngiftet i kongefamilien, vil han nemlig aldri bli titulert som konge, og det er dette diskusjonen bunner i for hans del.

Vil ikke begraves sammen

Det var i 2002 at prins Henrik først ga uttrykk for at han ikke likte prinsetittelen. Den gang raste debatten i Danmark om hvorvidt prinsen var utakknemlig, eller om det danske kongehuset ikke hadde gjort nok for å ta ham inn i varmen.

Prinsen var imidlertid så utilfreds med sin rolle i det danske kongehuset, at han i begynnelsen av august i fjor gjorde det klart at han nektet å begraves ved siden av sin kone.

Prinsens beslutning om å ikke gravlegges med kona var ifølge ham selv «en konsekvens av at han ikke er blitt likeverdig behandlet i forhold til sin ektefelle».

Hva som kom til å skje rent praktisk ved prins Henriks død, var derfor noe uklart en periode.

- Prinsen har offentlig gått ut og sagt at han ikke vil gravlegges sammen med sin kone i Roskilde slottskirke, sa kongehusekspert Anders Johan Stavseng tirsdag, og utdypet:

- Dronning Margrethe har fått støpt en glassarkofag i Tsjekkia, som skal hvile på steinblokker fra Frankrike, Danmark og Grønland. Silhuettene til Henrik og Margrethe er slipt inn i glasset. Det hele har hatt en prislapp på 30 millioner kroner, men etter prins Henriks helomvending er det høyst usikkert hva som vil skje med sarkofagen - og hvor Henrik skal gravlegges, forklarte kongehuseksperten.

LES OGSÅ: Derfor nektet han å ta imot prinsetittelen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer