Prins Philip er død:

- Prins Harry vil delta i begravelsen

Nye detaljer rundt den kommende begravelsen har kommet.

DELTAR: Prins Harry, som for tiden bor i USA, vil fly til England for å ta et siste farvel med prins Philip neste uke. Foto: JOHN STILLWELL / AFP / NTB
DELTAR: Prins Harry, som for tiden bor i USA, vil fly til England for å ta et siste farvel med prins Philip neste uke. Foto: JOHN STILLWELL / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Det er med dyp sorg at hennes majestet dronningen kunngjør dødsfallet til sin elskede ektemann, hans kongelige høyhet prins Philip, hertug av Edinburgh».

Slik kom nyheten om at prins Philip, hertugen av Edinburg, hadde gått bort. Dronning Elizabeths (94) ektemann ble 99 år.

Nå har det også kommet detaljer om den kommende begravelsen. Den vil finne sted i St Georges kapell i Windsor neste lørdag, 17. april, klokka 16.00 norsk tid, skriver BBC.

De skriver også at prins Harry, hertugen av Sussex, vil fly inn fra USA for å delta i bestefarens begravelse.

Det er ikke kjent om hertuginne Meghan (39), som for tida er høygravid med parets andre barn, vil delta.

GÅTT BORT: Prins Philip har gått bort 99 år hammel. Se og Hørs kongehusekspert tror dødsfallet kan bli samlende for de britiske kongehuset. Vis mer

- Ikke enkelt for ham

De skriver videre at arrangementet vil feire et liv i tjeneste og gjenspeile hertugens ønsker. Ifølge den kongelige kommentatoren Joe Little ønsket prinsen en mer tilbaketrukken begravelse, uten all «pomp og prakt».

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, sier at det trolig ikke er enkelt for prins Harry å befinne seg så langt unna familien i disse dager.

- Begravelsen blir i mindre skala - både på grunn av corona og at prins Philip skal ha ønsket en mindre begravelse uten mye pomp og prakt. Det vil bli den nærmeste familie, og siste nytt er at prins Harry kommer hjem i den anledning. Han har ikke vært hjemme siden i fjor i mars, og i den perioden har det jo vært et svært turbulent forhold med familien, sier hun, og fortsetter:

- Det kan ikke være enkelt for ham å være så langt borte nå som i tillegg bestefaren døde, og jeg tror det eneste riktige for ham er å komme hjem å ta et siste farvel. Forhåpentligvis får han også tid til å snakke ordentlig ut med resten av familien. Og kanskje kan dette være muligheten for forsoning.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Sørgeperiode

Planleggingen av prinsens begravelse startet allerede fredag, kort tid etter at den nasjonale sørgeperioden startet. Den varer i åtte dager. I disse dagene vil dronninga avstå fra å utføre noen kongelige plikter. Alle statsforhold vil også bli satt på pause.

- Selv om dette er en tid med tristhet og sorg, vil de kommende dagene være en mulighet til å feire et bemerkelsesverdig liv, uttalte en talsperson for Buckingham Palace, ifølge BBC.

Etter de åtte dagene forventes det en ytterligere sørgeperiode for de kongelige - nærmere bestemt i 30 dager. Gardister vil også bli sett med svarte armbånd på uniformene sine i denne perioden.

Påvirket av pandemien

Vi kommer ikke utenom at coronapandemien vil påvirke planene for begravelsen i stor grad. Normalt sett ville nemlig begravelsen inneholdt blant annet en militærparade gjennom Londons gater, med tusenvis av publikummere til stede.

Helt siden pandemien startet, har arrangørene forberedt en nøye beredskapsstrategi, hvis det skulle vise seg at prinsen døde.

Begravelsen, som vil bli sendt på TV, vil være en seremoniell kongelig begravelse, og ikke en statlig begravelse, i tråd med kongelig protokoll.

Etter prinsens ønske vil kista være lukket for offentligheten, i motsetning til en såkalt «lit de parade» der liket ligger på utstilling for offentlig hyllest.

LES OGSÅ: Åpner seg om bruddet

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer