TIL NORGE: Flere britiske medier melder at prins Harry skal til Norge. Foto: NTB Scanpix
TIL NORGE: Flere britiske medier melder at prins Harry skal til Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prins Harry:

- Prins Harry skal på tur til Norge

Skal visstnok besøke Norge i forbindelse med en militærøvelse, men det er uenighet om hvor involvert han vil være.

Publisert

Fredag kveld meldte den britiske tabloidavisen Mirror at prins Harry (34), sammen med det britiske forsvaret, skal ta del i en militærøvelse i Norge.

Det samme melder flere andre britiske medier. Flere hevder at norgesbesøket vil finne sted i løpet av noen få uker, men de er derimot uenige om hvor involvert i øvelsen prinsen vil være.

Mirror skriver at det er Storbritannias største militærøvelse «mot Russland» på over 20 år, og omtaler det som en «advarsel til Russlands president Vladimir Putin».

- Prins Harry vil være fullstendig involvert i øvelsen, og han vil bli forelagt topphemmelige stridsplaner, sier en ikke navngitt høytstående militærkilde til avisen.

I FORSVARET: Prins Harry har vært en del av det britiske forsvaret i en årrekke. Her i 2015. Foto: NTB Scanpix
I FORSVARET: Prins Harry har vært en del av det britiske forsvaret i en årrekke. Her i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Opplysninger britene sitter med

Selv om det råder stor usikkerhet rundt prins Harrys faktiske involvering i øvelsen, kan det norske Forsvaret bekrefte at det kommer britiske styrker til Norge i løpet av vinteren.

Her skal de delta på en type arktisk øvelse som avholdes på jevnlig basis - vanligvis i februar eller mars.

Major Elisabeth Eikeland, pressevakt ved Forsvarets operative hovedkvarter, uttaler imidlertid til Dagbladet at hun verken kan bekrefte eller avkrefte prins Harrys deltakelse.

STRÅLTE: Hertuginne Kate og prins William var fornøyde med besøket sitt så langt, og Kate så frem til en dag med mer utendørsaktiviteter. Video: Kine Falch / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

- Det skal være en samtrening i indre Troms, Porsangermoen og Harstad i løpet av vinteren. Opptil 2500 soldater fra Norge, Storbritannia, USA, Tyskland og Nederland deltar, opplyser hun til avisen, og legger til følgende om prinsens eventuelle deltakelse:

- Det er opplysninger som britene selv sitter med. Vi vet ikke mer enn det vi har lest i avisene, sier hun.

Harry med tomt program

Som kjent venter prins Harry for tiden sitt første barn sammen med kona, hertuginne Meghan (37). Begge to har hatt et relativt travelt program så langt i svangerskapet, og det er antatt at hertuginnen av Sussex har termin i april.

I skrivende stund står ikke noen reise til Norge på prinsens offisielle program, som ifølge det britiske kongehusets nettsider foreløpig er tomt de neste månedene.

Tom Miskin, politisk rådgiver ved Storbritannias ambassade i Oslo, har på sin side kommet med følgende uttalelse til Dagbladet:

- Alle utenlandsreiser foretatt av hertugen av Sussex vil bli kunngjort av Kensington Palace på vanlig vis.

Avfeier påstander

For et år siden ble prins Harry utnevnt til såkalt captain general i Royal Marines, det vil si våpengreinas øverste seremonielle leder. Han har tjenestegjort ved det britiske forsvaret i ti år, og har blant annet deltatt i rene kamphandlinger mot Taliban i Afghanistan.

Kongehusekspert Chris Ship i ITV News avfeier at prinsen vil være særlig involvert under det kommende norgesbesøket.

«Sannheten er at det finnes en plan for at prinsen skal besøke en militærøvelse. Det var en hemmelig plan (fram til noen ved forsvarsdepartementet lekket det). Prins Harry er involvert i øvelsen på grunn av sin seremonielle rolle som øverstkommanderende av Royal Marines», skriver Ship i en kommentar.

- Kan vise sin støtte

Ukebladet Hello! har publisert et intervju med en ikke navngitt kilde ved Det britiske kongehuset, som også avfeier at prins Harry vil være særlig involvert.

- I kraft av sin rolle i Royal Marines kan det godt hende at han besøker dem for å vise sin støtte. Men han er ikke lenger et operativt medlem av forsvaret og vil derfor ikke ta del (i øvelsen, journ.anm.), sier kilden til ukebladet.

MEGHAN OG HARRY: Prins Harry og Meghan Markle gifter seg i St. George's Chapel i Windsor Castle. Her sier de «ja» til hverandre. Video: AP Vis mer

Kilden sier også at et slikt besøk ville vært kunngjort i god tid i forveien.

Det britiske kongehuset har som nevnt ikke kunngjort noen framtidige offisielle besøk for prins Harry.

Mirror hevder at 8000 soldater fra USA og Europa vil delta i øvelsen, hvorav 1000 av dem er elitesoldater i den britiske marinen. De skriver også at britiske soldater allerede har begynt å reise til Norge.

Deler av denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: - Han var et emosjonelt vrak

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer