- Prins Daniels utdanning kan være ulovlig

Jusprofessor retter pekefeingeren mot det svenske hoffet.

FIKK STUDIEPLASS PÅ ULOVLIG VIS?: En svensk jusprofessor hevder hoffet kan ha brutt loven da de kjøpte en studieplass til prins Daniel ved Karolinska Instituet. Foto: Stella Pictures
FIKK STUDIEPLASS PÅ ULOVLIG VIS?: En svensk jusprofessor hevder hoffet kan ha brutt loven da de kjøpte en studieplass til prins Daniel ved Karolinska Instituet. Foto: Stella Pictures Vis mer
SEHER.NO: Kronprinsesse Victorias ektemann, prins Daniel (37), går for tiden på en fysiologi-utdanning ved Karolinska Institutet i Stockholm, etter at det svenske hoffet kjøpte en plass til ham ved den prestisjetunge utdanningsinstitusjonen.

Men nå advarer jusprofessor i konstitusjonell rett, Joakim Nergelius, hoffet om at de kan ha brutt loven i sitt forsøk på å utvide prinsens kompetanse.

Nergelius hevder i avisen Expressen at den svenske staten kun har anledning til å kjøpe såkalt oppdragsutdanning for sine ansatte, og det er tvilsomt om prins Daniel er å regne som dette.

- Jeg har vanskelig for å se at man kan kalle det personalutdanning, dersom det ikke gjelder en arbeidstaker. Men man får kanskje utrede prinsens stilling nærmere, sier han til Expressen.

Han presiserer imidlertid at det er hoffet, og ikke prins Daniel, som kan ha brutt loven.

Studieplassen til prins Daniel, kan ifølge Expressen koste rundt 200 000 kr av skattebetalernes penger å fullføre.

Den svenske stadsadvokaten ved riksenheten mot korrupsjon, Gunnar Stetler, undersøkte i fjor finansene til det svenske kronprinsparet. Han konkluderte da med at prins Daniel ikke var å anse som en offentlig ansatt.

Ledelsen ved det Karolinska Instituet hevder imidlertid at det ikke er gjort noen feil.

- Den vurderingen vi har gjort, er at han har et offentlig oppdrag og er likestilt med ansatte ved hoffet, sier universitetsdirektør Bengt Norrving til Expressen.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Prins Carl Philip flyttet sammen med kjæresten