Kongelig bursdag:

Prins Alexander av Sverige fyller ett år

Den lille krabaten begynner å bli stor. 

LITEN FAMILIE: I dag fyller prins Carl Phillip og prinsesse Sofias førstefødte ett år. Foto: Kungahuset 
LITEN FAMILIE: I dag fyller prins Carl Phillip og prinsesse Sofias førstefødte ett år. Foto: Kungahuset  Vis mer
Publisert

(Seoghør.no): I dag, onsdag, er det nøyaktig ett år siden Prins Alexander Erik Hubertus Bertil ble født, og prins Carl Philip (37) og prinsesse Sofia (32) ble foreldre for første gang.

Tradisjonen tro har det svenske hoffet offentliggjort noen nye og herlige bilder av Alexander i anledning fødselsdagen den 19. april.

SØT: Se så søt den lille krabaten til Carl Phillip og Sofia er. Foto: Carl Phillip 
SØT: Se så søt den lille krabaten til Carl Phillip og Sofia er. Foto: Carl Phillip  Vis mer

På bildene ser man den lille gutten sammen med foreldrene sine, men også alene. Det ser heller ikke ut som om fotografen har hatt problemer med å få den lille krabaten til å smile.

Det er ikke kjent hvordan dagen skal feires, men den svenske avisen svenskdam.se skriver at den skal feires privat sammen med venner og familie.

På bildene ser man også at den lille gutten begynner å vokse til. Han har nemlig fått tenner både oppe og nede.

Saken fortsetter under bildet.

VOKSER TIL: Den lille gutten begynner virkelig å bli stor. Foto: Kungahuset 
VOKSER TIL: Den lille gutten begynner virkelig å bli stor. Foto: Kungahuset  Vis mer

Blir storebror

Det er ikke bare prins Alexanders bursdag som feires i Sverige for tiden. Nå skal han bli storebror til en liten gutt eller jente.

Prins Carl Phillip og prinsesse Sofia venter nemlig barn nummer to. Det avslørte det svenske hoffet i en pressemelding i mars.

Ifølge pressemeldingen er termin i september, og prinsesse Sofia har det bra.

- Vi er glade for å kunne fortelle at vi venter barn, et søsken til Prins Alexander. Vi ser fram til å ønske et nytt familiemedlem velkommen, sa prins Carl Philip og prinsesse Sofia.

Saken fortsetter under bildet.

UTVIDES: I september utvides den lille familien på tre til en familie på fire. Foto: Kungahuset 
UTVIDES: I september utvides den lille familien på tre til en familie på fire. Foto: Kungahuset  Vis mer

Prins Alexander av Sverige kom til verden 19. april 2016.

Den gang røpet prins Carl Philip dessuten at han og prinsesse Sofia ikke visste kjønnet på babyen før fødselen.

- Det var et valg vi tok tidlig. Vi ville at det skulle være en stor overraskelse, delte den nybakte faren med pressen etter fødselen.

Vakker dåp for prins Alexander

Prins Alexander ble døpt i Drottningholm slottskirke 9. september 2016. Nesten hele den svenske kongefamilien var på plass for å bivåne handlingen.

Kronprinsesse Victoria, Sofias søster Lina Frejd, prinsesse Christinas sønn og Victor Magnusson, forlover Jan-Åke Hansson og Sofias venn fra Älvdalen, Cajsa Larson, er prinsens fem faddere.

Presten Johan Dahlman innledet hele dåpssermonien med å utrope et «high five» for den lille prinsen, noe som fikk frem latter hos gjestene.

Ingen fra det norske eller det danske kongehuset ble invitert til dåpen.

Saken fortsetter under bildet.

KONGELIG LEK: Kronprinsesse Victorias sønn, prins Oscar i lek med sin fetter prins Alexander. Foto: NTB Scanpix.
KONGELIG LEK: Kronprinsesse Victorias sønn, prins Oscar i lek med sin fetter prins Alexander. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Den vesle prinsen ble døpt i samme dåpskjole som prins Oscar, prinsesse Estelle, prinsesse Leonore og prins Nicolas.

Kjolen ble for første gang brukt av prins Gustaf Adolf i 1906 og i ettertid har flere kongelige barn blitt døpt i den flotte kjolen. Kronprinsesse Victoria, prins Carl Phillip og prinsesse Madeleine er noen av dem.

Den lille prinsen er kong Carl Gustaf og dronning Silvias femte barnebarn, og prins Carl Philip og prinsesse Sofias førstefødte.

Bare uker før prinsen kom til verden, flyttet Carl Philip og Sofia i all hemmelighet hjem til kongeparet på Drottningholm slott.

Saken fortsetter under bildet.

BERØMT DÅPSKJOLE: Prins Alexander ble døpt i samme dåpskjole som sine kongelige fettere og kusiner. Foto: NTB Scanpix
BERØMT DÅPSKJOLE: Prins Alexander ble døpt i samme dåpskjole som sine kongelige fettere og kusiner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Romantisk bryllup

Da prins Carl Philip og prinsesse Sofia skulle ble foreldre for første gang, ble graviditeten offentliggjort i midten av oktober 2015.

Den kongelige babynyheten ble altså kjent nesten nøyaktig fire måneder etter at paret giftet seg i Slottskyrkjan i Stockholm.

I forkant av bryllupet fikk paret mye oppmerksomhet, ettersom prinsesse Sofia - tidligere Sofia Hellqvist - har en fortid som glamourmodell og «Paradise Hotel»-deltaker.

SLET MED RINGEN: Prins Carl Philip og Sofia Hellqvist gav hverandre sitt ja i Slottskyrkan i Stockholm lørdag. Da prinsen skulle tre ringen på sin kjære foran hundretusener fikk han imidlertid litt problemer. Video: Reuters Vis mer

Prinsesse Sofia har imidlertid slått tilbake og uttalt at hun ikke angrer på fortiden sin, ettersom opplevelsene har bidratt til å forme henne som person.

Hun og prinsen har også engasjert seg for å stoppe nettmobbing, et fenomen de begge har kjent på kroppen.

Den forestående familieforøkelsen til prinseparet, innebærer selvsagt også at kong Carl Gustav (70) og dronning Silvia (73) blir besteforeldre nok en gang.

LES OGSÅ: Avslører hva han og modellkona krangler om

NYDELIG: Prins Carl Philips kjæreste Sofia Hellqvist strålte i en enkel, fotsid kjole i dus lavendelfarge, som kan minne om kjolen Pippa Middelton bar da Kate og William giftet seg. Video: Scanpix Sverige Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer