Prins Joachim:

- Presset sønnen min for hardt

Så det som et nederlag at prins Nikolai ikke gikk i hans fotspor.

BRØT MED TRADISJONEN: I et nytt intervju erkjenner prins Joachim at han følte på et nederlag da sønnen, prins Nikolai, valgte bort utdanningen i Forsvaret. Foto: NTB Scanpix
BRØT MED TRADISJONEN: I et nytt intervju erkjenner prins Joachim at han følte på et nederlag da sønnen, prins Nikolai, valgte bort utdanningen i Forsvaret. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mai 2018 debuterte prins Nikolai (19) av Danmark som forsidemodell for bladet DUST. Det ble startskuddet for en eventyrlig karriere.

19-åringen kan allerede vise til flere prestisjetunge oppdrag, og har gått for store motehus som Dior og Burberry, i tillegg til at han har posert på forsiden av den ukrainske utgaven av Vogue.

Før den danske prinsen - som er sønn av eksparet grevinne Alexandra (54) og prins Joachim (50) - tok steget ut i rampelyset, begynte han på en toårig utdannelse i Forsvaret. I oktober 2018 kom derimot sjokkbeskjeden:

19-åringen hadde valgt å avbryte oppholdet etter bare to måneder. Dermed brøt Nikolai med en lang tradisjon innad i familien, da kongehusets menn alltid har vært en del av det danske Forsvaret.

- PASSET IKKE: Prins Nikolai (midten) valgte å bryte utdannelsen i Forsvaret etter to måneder. Foto: NTB Scanpix
- PASSET IKKE: Prins Nikolai (midten) valgte å bryte utdannelsen i Forsvaret etter to måneder. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Slo ut armene

I et større intervju med Billed-Bladet, gjengitt av danske Se og Hør, avslører prins Joachim at han så sønnens beslutning som et stort nederlag. 50-åringen erkjenner samtidig at han presset Nikolai for hardt.

- Prinsesse Marie spurte meg på forhånd om jeg var helt sikker på at det (Forsvaret, journ.anm.) var en god idé for ham. «Er du sikker på at han er den typen?», sa hun.

- Jeg slo ut armene og sa: «Selvfølgelig er han det!», sier prins Joachim til Billed-Bladet.

50-åringen startet selv sin militærutdanning i 1987 som rekrutt i Dronningens Livregiment, og er senere utnevnt til oberst i reservestyrkene. I januar ble det også klart at Joachim og familien skal flytte fra Danmark, ettersom 50-åringen skal ta fatt på Frankrikes høyeste rangerte militære lederutdannelse.

Artikkelen fortsetter under:

- Ga ikke mening

Prins Joachim legger dermed ikke skjul på at det var vanskelig å innse det faktum at prins Nikolai valgte en annen retning. Likevel respekterer han at sønnen hadde andre drømmer og mål.

- Dette var en situasjon hvor det ikke ga mening at han fortsatte. Når det er slik at jeg har kjørt ham for hardt, skal det ikke gå ut over ham.

Prins Joachim forklarer videre at han i denne situasjonen har lært å sette til side sine egne normer og forventninger, og at han til syvende og sist er svært stolt over sønnen.

Selv om prins Nikolai i disse dager gjør det stort som modell, er planen med tiden at han skal studere ved Copenhagen Business School. Han går dermed i fotsporene til sin mor - som har en utdanning innen handel og økonomi fra Hongkong.

- Ikke for ham

Da 19-åringen kunngjorde sitt valg i fjor, forklarte Alexandra, gjennom sin talsperson Helle von Wildenrath Løvgren, at Nikolai ikke hadde havnet på rett hylle i livet.

- Grevinnen understreker at beslutningen ikke har noe med verken utdannelsen eller stedet å gjøre. Folk har vært snille og det har vært slik prinsen forventet. Det var bare ikke for ham, sa Løvgren til Ekstra Bladet, på vegne av Alexandra.

Sistnevnte var gift med prins Joachim i ti år, før de i 2004 sendte sjokkbølger gjennom Danmark med kunngjøringen om skilsmisse. Sammen fikk Alexandra og Joachim sønnene Nikolai og Felix (16).

LES OGSÅ: La konflikten til side for å feire barnebarnet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer