Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett:

Pressen fikk munnkurv

Ekspert reagerer: - Det kan journalister drite i.

VILLE IKKE SVARE: Paret ville bare snakke om Leah Isadora Behn under mandagens presselansering. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
VILLE IKKE SVARE: Paret ville bare snakke om Leah Isadora Behn under mandagens presselansering. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På mandag var det førpremiere på Viaplays nye tv-serie «Powerwomen Norge». Kvinnene som er med i serien møtte opp på rød løper for å ta imot spørsmål fra pressen, blant de var Leah Isadora Behn (17).

Prinsesse Märtha Louise (51) og forloveden Durek Verrett (47) var selvskrevne gjester. Tjue minutter før deres ankomst ble pressen samlet og fikk tydelig beskjed om å ikke stille prinsessen eller Verrett spørsmål om tittelbråk og medaljonger.

Årsaken var at kvelden skulle handle om kvinnene i serien, og at pressen måtte ta hensyn til at Behn ikke er myndig.

Det ble med andre ord lagt føringer for hva pressen kunne stille spørsmål om.

PREMIERE: Durek Verrett og Märtha Louise møtte opp på premierefesten til «Powerwomen Norge» hvor Leah Behn har en sentral rolle. Video: Rød Løper Vis mer

- De kan ikke bestemme

Den siste tiden har det stormet rundt både prinsessen og Verrett. En meningsmåling utført av Se og Hør viser at over halvparten av de spurte mener at Märtha Louise bør gi fra seg prinsessetittelen.

Verrett har fått kritikk for salg av medaljonger han hevder gjorde han frisk av coronaviruset.

Mandag uttalte også kronprins Haakon (49) seg om tittelbråket og omtalte det som vanskelig. Dette er tematikk det er naturlig for pressen å stille spørsmål rundt.

Presseekspert Trygve Aas Olsen (62) reagerer på føringene som ble lagt for pressen før prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett ankom den røde løperen.

TAUS: Prinsesse Märtha Louise nektet å svare på spørsmål om forloveden Durek Verrett. Vis mer

- Viaplay har ingenting med det å gjøre. Det er bare tull. Pressen har frihet til å spørre om hva de vil, sier han og legger til:

- De kan ikke nedlegge noe forbud på hva pressen kan spørre om.

Da Se og Hør informerer om at det er uklart hvilken leir «forbudet» kom fra er han tydelig på at heller ikke de kongelige kan legge slike føringer.

- De kan heller ikke bestemme hva journalister skal spørre om. De har ikke makt over verken det eller ytringsfriheten. Selv ikke kongen kan gjøre det.

TIKTOK: Durek Verrett slettet en Tiktok-sketsj hvor prinsesse Märtha Louise blir «angrepet». Video: @ShamanDurek / Tiktok Vis mer

Se og Hør har vært i kontakt med prinsesse Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen, som opplyser at de ikke har noen kommentar til saken.

Olsens oppfordring til journalister i slike situasjoner er tydelig:

- Det kan journalister drite i.

- Det er helt uhørt

Presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen (73) mener de kongelige har fått for mye spillerom.

- Jeg mener at pressen må takke seg selv på mange måter, for at de har kommet i en sånn situasjon.

KULTURSJOKK: Kongen kommenterte Märtha Louises kjæreste Durek Verret. Video: Caroline Vagle/Dagbladet Vis mer

Med det mener han at pressen har vært for ettergivende gjennom mange år.

- Det har vært litt stas å intervjue de kongelige og de har fått litt for fritt spillerom til å diktere norsk presse, sier han.

Bodahl-Johansen sier også at dersom medlemmer av kongefamilien er til stede og de er klar over at den offentlige interessen er stor, så bør de forvente at det blir stilt spørsmål.

- De får heller la være å svare på det, sier han og legger til:

OPPRØRTE: Durek Verrett og Märtha Louise fortalte om motstanden de har møtt etter at de annonserte forlovelsen. Video: Instagram/@shamandurek Vis mer

- Å gi beskjed til pressen på forhånd om at de ikke får lov til å stille visse spørsmål, det mener jeg er helt uhørt.

Han mener imidlertid det ikke er så overraskende at dette utspillet kom.

- Pressen bør si klart ifra at man ikke aksepterer det, og legger til at ytterste konsekvensen er at pressen ikke møter opp på arrangementer med slike føringer.

Leah Isadora bør ikke belastes

Bodahl-Johansen er også klar på at han mener pressen ikke skal rette spørsmål om prinsessen og Verret til Behn.

- Jeg har forståelse for at man ikke skal belaste Leah Isadora Behn med spørsmål om Verrett og moren. Men de var selv til stede, så da burde de hatt vett til å holde seg unna sånn at det ikke ble spørsmål om de tingene sier han og legger til:

EKSKLUSIVT: Se og Hør har undersøkt hva medaljongene til Durek Verret inneholder. Reporter: Anders Ellingsen. Les hva den inneholdt her: https://www.seher.no/kjendis/dette-fant-ekspertene-i-dureks-medaljong/77333903. Video: Thor Nielsen Vis mer

- Behn er ikke involvert i den striden selv om hun er en del av familien, og hun bør bli spart for spørsmål om prinsessetittel og medaljonger. Men til de andre (prinsessen og Verrett, journ.anm.) bør man kunne fyre løs.

Se og Hør har vært i kontakt med Viaplay som ikke ønsker å uttale seg.

- Vi har ingen kommentar til denne saken, sier programredaktør Jonas Møller.

LES OGSÅ: - Folk snakker ikke om det

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer