Dronning Margrethe:

- Politisk ukorrekt

Dronningens antrekk vekker oppsikt.

FESTKLEDD: Dronning Margrethes antrekk under forrige ukes festligheter vekker oppsikt. Foto: Hanne Juul / Se og Hør
FESTKLEDD: Dronning Margrethes antrekk under forrige ukes festligheter vekker oppsikt. Foto: Hanne Juul / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kongelige er som regel kledd opp i flotte og kostbare antrekk når de reiser verden rundt for å oppfylle sine kongelige plikter. Det gjelder også danske dronning Margrethe (83), som ved flere tilfeller har fått stor oppmerksomhet for sine antrekk.

Det var ikke et unntak under det spanske statsbesøket i København forrige uke, da dronningen bar en gulvlang, grønn kjole sammen med en stor pels over skuldrene.

- Dronning Margrethe tok imot sine spanske gjester i eksklusivt gjenbruk. En smaragdgrønn festkjole signert hennes favoritt, danske Birgitte Thaulow. Kjolen ble laget til feiringen av dronningens 40 år på tronen i 2012, forteller Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle.

GALLAMIDDAG: Dronningen hadde tatt på seg finstasen i anledning statsbesøket. Foto: Hanne Juul / Se og Hør
GALLAMIDDAG: Dronningen hadde tatt på seg finstasen i anledning statsbesøket. Foto: Hanne Juul / Se og Hør Vis mer

Det er ikke bekreftet om pelsen er laget av ekte pels, men det er kjent at dronning Margrethe har en rekke ekte pelser hun har brukt relativt ofte.

- Pels var en gang i tiden et statussymbol, og dermed vanlig i kongelige kretser, sier Vagle, og legger til:

I sin nye bok avslører kronprins Haakon noe han aldri har fortalt før. Reporter: Caroline Vagle. Video: Nora Skavhaug. Vis mer

- I dag er det derimot politisk ukorrekt å bruke pels, og her til lands har Stortinget vedtatt en styrt avvikling av pelsdyrnæringen med frist til 1. januar 2025.

Kong Felipe og dronning Letizia var forrige uke på et tre dager langt statsbesøk i Danmark, og gallamiddagen var i den anledning.

- Spanskekongen benyttet også anledningen til å hilse på sitt fadderbarn prins Vincent, det danske kronprinsparet sønn. De to ble tatt bilde av sammen, som det danske kongehuset delte på Instagram, forteller kongehuseksperten.

STATSBESØK: Dronning Letzia og kong Felipe under gallamiddagen i Danmark forrige uke. Foto: Mads Claus Rasmussen / Reuters / Ritzau Scanpix
STATSBESØK: Dronning Letzia og kong Felipe under gallamiddagen i Danmark forrige uke. Foto: Mads Claus Rasmussen / Reuters / Ritzau Scanpix Vis mer

Det er usikkert hvor den danske dronningen stiller seg i pels-debatten, men Vagle understreker at flere kongelige har fått kritikk for å bære ekte pels, deriblant dronningen selv.

- De fleste store motehusene har også tatt avstand fra ekte pels, og bruker det ikke lenger i sine kolleksjoner, legger Vagle til.

KONGELIG: De to dronningene sine smykker har fått flere til å lure. Video: Nora Skavhaug, NTB. Vis mer

I 2019 ble det kjent at avdøde dronning Elisabeth ikke lenger ville kjøpe nye pelsverk, og dyrevernsaktivister har oppfordret dronning Margrethe å følge i den britiske monarkens fotspor. Det kan virke som at hun ikke har mottatt aktivistenes bønn ettersom hun også i påsken dukket opp i en minkpels. Det skriver Berlingske.

LES OGSÅ: - Ville aldri blitt tilgitt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer