Jaktet på kongevenn

Politiet ville
ransake Slottet

Kongehuset dras inn i prostitusjonsskandale. Politiet gikk før helgen rettens vei for å husransake Drottningholm slott, hvor kongeparet bor.

KONGEPARETS BOLIG: Drottningholm Slott er kongeparets offisielle bolig i Sverige. Forrige uke gikk politiet til tingretten og krevde husransakelse av slottet. Politiet ønsket å forkynne en tiltale av en nær familievenn, som de mente befant seg inne på området. Foto: Kungahuset
KONGEPARETS BOLIG: Drottningholm Slott er kongeparets offisielle bolig i Sverige. Forrige uke gikk politiet til tingretten og krevde husransakelse av slottet. Politiet ønsket å forkynne en tiltale av en nær familievenn, som de mente befant seg inne på området. Foto: Kungahuset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny sexskandale kaster nok en gang mørke skygger over den svenske kongefamilien. En meget nær venn av kronprinsesse Victoria (46), prinsesse Madeleine (41), prins Carl Philip (44), kong Carl Gustaf (77) og dronning Silvia (79) ble forrige uke jaget av politiet i Stockholm.

Ba om husransakelse av Drottningholm slott

I Sverige blir mannen – som er i 50-årene - bare omtalt som «kongevenn». Likevel er relasjonen til kongefamilien så tett av politiet forrige uke gikk til det drastiske skritt å be Tingretten om en husransakelse av Drottningholm slott.

Politiets jakt på mannen ble trolig et av de store samtaleemnene på prins Daniels 50-årsfeiring på Stockholms slott. Mannen var invitert, men han glimret med sitt fravær – trolig for å unngå at politiet ville møte ham utenfor porten.

Det var svenske Aftonbladet som først brakte nyheten om at en mann «med nært bånd» til kongefamilien var mistenkt for sexkjøp på en massasjesalong.

TAUSE: Dronning Silvia og kong Carl Gustaf har ikke uttalt seg om saken etter at politiet ønsket husransakelse av Drottningholm slott. Foto: NTB
TAUSE: Dronning Silvia og kong Carl Gustaf har ikke uttalt seg om saken etter at politiet ønsket husransakelse av Drottningholm slott. Foto: NTB Vis mer

Sporhundene fant spermrester

Saken startet allerede i 2021, da politiet slo etter lang tids spaning mot et thaibordell i Armfeltsgatan på eksklusive Östermalm i Stockholm. En av mennene som gikk inn dørene på massasjesalongen var den kjente «kongevennen». Da politiet aksjonerte markerte sporhunder raskt på spermrester i lokalet, og etterforskningen viste at flere hadde kjøpt sex på massasjesalongen.

BORDELL: Politiet slo til mot massasjeinstituttet på Armfeltsgatan på østermalm. Her er et bilde fra et av rommene. Foto: Politiet
BORDELL: Politiet slo til mot massasjeinstituttet på Armfeltsgatan på østermalm. Her er et bilde fra et av rommene. Foto: Politiet Vis mer

Et av bevisene politiet har mot «kongevennen» er at han først swishet (vippset) 250 kroner for en massasjetime. Etter 40 minutter viser de elektroniske sporene at mannen swishet ytterligere 1000 kroner, noe påtalemyndigheten mener er betaling for sex.

Påstandene om sexkjøp er også underbygget fra av en av de ansatte, som har fortalt politiet at hun ikke kan massere, ifølge Aftonbladet.

- Jeg skjønner at det ser ille ut …

Mannen skal ha nektet blankt for sexkjøp, og da han møtte i avhør sammen med sin advokat forklarte han at årsaken til at han oppsøkte massasjesalongen var at han hadde «vondt i ryggen».

Når politiet i avhøret spør hvorfor han betalte 1000 kroner ekstra var svaret at han ikke var sikker, men at det kan ha vært betaling for ekstratid for akupunktur eller thaimassasje.

- Det kan ha vært en slik ergonomisk pute eller massasjeolje fra Thailand som man kan bli frisk av. Jeg har også kjøpt kosttilskudd basert på mange urter og ginseng. Jeg kan bare anta at det er noe slikt. Jeg skjønner at det ser ille ut, men jeg har på en måte bare samvittigheten min å stole på, sa han i forhøret ifølge Aftonbladet.

Kongevennen ble tiltalt onsdag forrige uke, og politiet hadde fire dager på seg til å forkynne tiltalen før saken ble foreldet.

BRYLLUP: Kongevenen har vært selvskreven gjest ved alle merkedager i den svenske kongefamilien. Her fra prinsesse Madeleine og Chris O`Neills bryllup i 2013. FOTO: NTB
BRYLLUP: Kongevenen har vært selvskreven gjest ved alle merkedager i den svenske kongefamilien. Her fra prinsesse Madeleine og Chris O`Neills bryllup i 2013. FOTO: NTB Vis mer

Hoffet får kritikk

Hoffet har fått kritikk for å ikke være behjelpelig med etterforskningen.

- Det er usannsynlig at de ikke vet hvor han befinner seg. Det er frustrerende, fortalte en kilde til Aftonbladet.

Det var Expressen som mandag avsløre at politiet i forrige uke hadde bedt Tingretten om husransakelse av Drottningholm slott – men at de hadde fått nei.

- Vi har søkt etter ham gjennom hele helgen. Vi tror han har holdt seg unna bevisst, forteller en politiansatt til Expressen.

Det faktum at politiet gikk til det skritt å kreve husransakelse hos kongeparet har fått de fleste svenskene til å heve øyenbrynene.

Fant bilen utenfor slottet

Da politiet ankom Drottningholm torsdag for å forkynne tiltalen fant de bilen til mannen parkert. Slottsvakten forklarte politiet at han ikke hadde sett mannen – før vakten senere på dagen kontakter politiet og forteller at mannen forlot Drottningholm på formiddagen. Dette ble senere endret til at mannen hadde forlatt Drottningholm tirsdag – dagen før han ble tiltalt, ifølge Expressen.

Rojale gjester fra hele Norden var samlet for å feire kong Carl Gustafs 50 år på tronen. Men det var et yngre familiemedlem som stjal oppmerksomheten. Video: AP, NTB, John Eneroth / Expressen. Reporter: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

Fredag møter politiet nok en gang opp på Drottningholm, denne gangen klokka 07.10 på morgenen. Politiet når ikke mannen på mail eller mobil. Politiet forsøker også å nå mannen på to andre adresser, uten hell.

Ifølge Expressen skal politiet ha fått tegn på at mannen befant seg på Drottningholm, og gikk da rettens vei for å få en husransakelse. Svaret fra tingretten kom samme ettermiddag: Nei.

Enden på visa ble at politiet ikke fikk tak i mannen før foreldelsesfristen gikk ut natt til mandag.

MANGE ROM: Drottningholm slott har mange rom og leiligheter. Politiet hadde mistanke om at kongevennen var å finne på adressen, ettersom bilen sto parkert utenfor. Tingretten ville ikke gi tillatelse til husransakelse. Foto: Andreas Fadum
MANGE ROM: Drottningholm slott har mange rom og leiligheter. Politiet hadde mistanke om at kongevennen var å finne på adressen, ettersom bilen sto parkert utenfor. Tingretten ville ikke gi tillatelse til husransakelse. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Tungt for dronning Silvia og prinsesse Madeleine

For dronning Silvia og prinsesse Madeleine må den pikante tiltalen om sexkjøp føles som et enormt svik. Begge har gjennom dronningens veldedighetsorganisasjon «Childhood», som Silvia grunnla i 1999, stått opp for trafficking og prostitusjon.

For tre år siden ble kongehuset også rammet av en skandale, da prins Carl Philip og prinsesse Sofias venn, TV-kokken Paulo Roberto ble tatt med buksene nede på bordell. Prinseparet valgte å bryte kontakten med TV-kjendisen etter skandalen.

FEIRET KJÆRLIGHETEN: Kronprinsesse Mette-Marit og det svenske kronprinsparet var blant de kongelige gjestene som deltok på cruiset i forbindelse med Sofia og Carl Philips bryllup. mannenn som ble jhaget av politiet var også ombord i båten. Foto: NTB
FEIRET KJÆRLIGHETEN: Kronprinsesse Mette-Marit og det svenske kronprinsparet var blant de kongelige gjestene som deltok på cruiset i forbindelse med Sofia og Carl Philips bryllup. mannenn som ble jhaget av politiet var også ombord i båten. Foto: NTB Vis mer

Mannen i 50-årene har de siste årene deltatt i alle brylluper og barnedåper i Sverige, og står familien svært nært. Også kronprins Haakon (50) og kronprinsesse Mette-Marit (50) har ved flere anledninger møtt mannen.

Se og Hør har stilt Sveriges kongehus en flere spørsmål om saken , men de har så langt ikke besvart vår henvendelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer