Dronning Sonja:

- Plutselig følte jeg meg veldig moderne

Takket den jordanske kongen for helt spesiell gave.

PÅ STATSBESØK: Dronning Sonja og kong Harald er i disse dager på statsbesøk i Jordan. I en tale mandag fortalte dronning Sonja at hun fikk en helt spesiell gave av Jordans kong Abdullah i 2010. Her er hun med dronning Rania i 2000, da det jordanske kongeparet var i Norge. Foto: NTB Scanpix
PÅ STATSBESØK: Dronning Sonja og kong Harald er i disse dager på statsbesøk i Jordan. I en tale mandag fortalte dronning Sonja at hun fikk en helt spesiell gave av Jordans kong Abdullah i 2010. Her er hun med dronning Rania i 2000, da det jordanske kongeparet var i Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager er kong Harald (83) og dronning Sonja (82) på statsbesøk til Jordan, hvor de besøker landets kongepar, kong Abdullah (58) og dronning Rania (49). Dette er første gang Norges kongepar er på statsbesøk til Midtøsten - og reisen er også deres 50. statsbesøk i rekken.

Besøket startet mandag med en offisiell velkomstseremoni utenfor Al Husseiniya-palasset i Jordans hovedstad Amman. Besøket varer frem til onsdag 4. mars, og på kalenderen står en rekke arrangementer, deriblant et besøk på Jesu døpested ved Jordan-elven, opplyser kongehuset.

Allerede søndag tjuvstartet kongeparet besøket med middag i den norske ambassaden i Jordan. Mandag holdt dronningen en tale under et næringslivsseminar i den jordanske hovedstaden, hvor blant annet digitalisering var et tema.

I talen benyttet dronning Sonja anledningen til å takke kong Abdullah for en spesiell gave hun fikk av ham helt tilbake i 2010.

I JORDAN: Fra. 2. til 4. mars er det norske kongeparet på statsbesøk i Jordan. Her er de med kong Abdullah og dronning Rania, samt kronprins Hussein. Foto: NTB Scanpix
I JORDAN: Fra. 2. til 4. mars er det norske kongeparet på statsbesøk i Jordan. Her er de med kong Abdullah og dronning Rania, samt kronprins Hussein. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Flere deler av dette seminaret er relatert til digitalisering. Jeg ser for meg at dette er noe som ligger kong Abdullahs hjerte nært. Min kunnskap er basert på et veldig hyggelig møte i Oslo i 2010, hvor kongen fortalte meg om en fabelaktig gjenstand kalt «iPad», sa dronningen i talen.

VARMT VELKOMMEN: Kongeparet fikk en varm velkomst da de mandag innledet sitt tre dager lange statsbesøk til Jordan. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VARMT VELKOMMEN: Kongeparet fikk en varm velkomst da de mandag innledet sitt tre dager lange statsbesøk til Jordan. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Aldri hørt om dette

Dronning Sonja fortalte videre at hun aldri før hadde hørt om noe slikt - og at det dagen etter kom en overraskende gave fra utlandet.

- Jeg hadde aldri hørt om dette, men kunne se for meg hvor nyttig denne gjenstanden kunne være. Et døgn senere kom det en gave fra utlandet, og gjett hva det var? En iPad fra kongen! Plutselig følte jeg meg veldig moderne. Takk, kjære kong Abdullah, for den svært passende gaven.

STATSBESØK: Dronning Sonja og Jordans dronning Rania i Amman mandag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
STATSBESØK: Dronning Sonja og Jordans dronning Rania i Amman mandag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle sier at dronning Sonja følger godt med i tiden, og at hun bruker en rekke digitale gjenstander i hverdagslivet.

- Da prinsesse Märtha og kronprins Haakon holdt tale til sine foreldre i forbindelse med 80-årsdagene deres, var nettopp det et poeng. De fortalte at moren laster ned apper og leser SMSer på klokken, sier Vagle.

- Dronningen er imponerende sprek og ungdommelig på mange plan - og altså også når det kommer til teknologi. Hun fortalte selv at det var kongen av Jordan som introduserte henne for iPaden. Hun fikk til og med en i gave, og siden har hun brukt den nesten daglig.

SEREMONI: Kongeparets statsbesøk ble innledet med en seremoni mandag formiddag. Her er kong Harald og Jordans kong Abdullah. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SEREMONI: Kongeparets statsbesøk ble innledet med en seremoni mandag formiddag. Her er kong Harald og Jordans kong Abdullah. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Vagle sier videre at det ikke er uvanlig at kongelige gir hverandre gaver når de er på statsbesøk til andre land, men understreker at møtet mellom dronning Sonja og kong Abdullah i 2010 ikke var et slikt besøk.

- Kong Abdullah synes nok det var moro at dronning Sonja var så engasjert og nysgjerrig, og ville sikkert derfor gi henne iPaden som en hyggelig gest, sier Se og Hørs kongehusekspert.

UTVEKSLET GAVER: Kong Harald og dronning Sonja ble tatt imot av Jordans kong Abdullah og dronning Rania under en offisiell velkomstseremoni i Al Husseiniya-palasset i hovedstaden Amman mandag. Her utveksler de gaver. Foto: NTB Scanpix
UTVEKSLET GAVER: Kong Harald og dronning Sonja ble tatt imot av Jordans kong Abdullah og dronning Rania under en offisiell velkomstseremoni i Al Husseiniya-palasset i hovedstaden Amman mandag. Her utveksler de gaver. Foto: NTB Scanpix Vis mer

20 år siden sist

Utover næringslivsseminaret mandag formiddag, skal kongeparet også delta på en rekke andre arrangementer under statsbesøket i Jordan. Mandag kveld er det duket for gallamiddag, og kongen og dronningen skal senere også besøke en pikeskole i byen Salt.

Videre skal kongeparet besøke den evangelisk-lutherske kirken. Statsbesøket avsluttes i oldtidsbyen Petra, som står på UNESCOs verdensarvliste, og som er landets mest besøkte turistattraksjon.

I år er det for øvrig 20 år siden det jordanske kongeparet var på statsbesøk i Norge.

Det har vært knyttet stor spenning til kongeparets besøk til Jordan grunnet det mye omtalte coronaviruset som herjer rundt i verden, men i forrige uke kunne kommunikasjonssjefen ved Slottet bekrefte at besøket vil gå som planlagt.

BYGDØY: Kongen uttaler seg for første gang om Durek Verrett. Video: Madeleine Liereng. Reporter: Ruben Pedersen Vis mer

- Statsbesøket planlegges gjennomført. Vi følger situasjonen i dialog med vertslandets myndigheter, fortalte Guri Varpe til NTB.

Se og Hørs kongehusekspert kunne søndag fortelle at et friskt og raskt kongepar var på plass i Midtøsten.

- Kongen og dronningen er allerede på plass i Jordan, hvor det faktisk ikke er registrert et eneste smittetilfelle. Det er med andre ord vel så trygt å være her som hjemme i Norge. Landet har dessuten innført innreiseforbud for personer som reiser via Sør-Korea, Kina, Iran og Italia, sa Vagle.

LES OGSÅ: Gjør endringer i siste liten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer