Prinsesse Birgitta:

Planlegger sin egen begravelse

- Jeg tenker for mye på døden.

SKILLER SEG UT: Prinsesse Birgitta er kjent for å gå mot strømmen. Nå forteller hun om alderdommen og døden. Foto: NTB Scanpix
SKILLER SEG UT: Prinsesse Birgitta er kjent for å gå mot strømmen. Nå forteller hun om alderdommen og døden. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Prinsesse Birgitta (83), en av svenskekongen Carl Gustav (73) sine fire søstre, har akkurat rukket å fylle 83 år.

Hun har store deler av livet bodd utenlands, men har flere ganger klart å skape skandaleoverskrifter - som da hun droppet sin tredje kongelige barnedåp, dronning Silvias bursdag, svensk julefeiring, og ikke minst da hun droppet venninnens begravelse.

Til tross for at hun forlot Sverige i en alder av 24 år, er Birgitta en av de mest omtalte kongelige. Hun er kjent for å skille seg ut, og er ikke redd for å uttale seg i intervjuer. Nå skaper prinsessen nok en gang overskrifter, etter å ha snakket med Expressen om begravelsen sin.

Vil begraves i Sverige

I et intervju med den svenske avisen forteller prinsessen at hun tenker mye over døden.

- Det er forskrekkelig å være ensom, og jeg vet jo at døden kommer nærmere og nærmere, forteller prinsessen.

- Du kan dø imorgen, og jeg kan dø her og nå, så det er ikke noe nytt, legger hun til.

Hun utdyper at det å være ensom har gått inn på henne i stor grad, og at alderdommen gjør at ensomheten kommer tettere på. Da begynner man å tenke på døden, sier 83-åringen.

- Familien min vet at jeg vil begraves i Sverige. Jeg har spurt om jeg kan få komme til mamma og pappa på Haga - og de har sagt ja, forteller Birgitta.

Med Haga sikter nok Birgitta til Hagaparken i Stockholm, der de svenske kongelige har sitt gravsted. Der ligger blant andre foreldrene til Birgitta, prins Gustav Adolf og prinsesse Sibylla, gravlagt.

I intervjuet med Expressen forteller prinsessen at dette betyr mye for henne fordi hun er født i Sverige, selv om hun bare har bodd i hjemlandet som ung.

- Jeg har jo levd 40 år i Tyskland og 17 år i Spania, men røttene mine er i Sverige, og fremfor alt er hjertet mitt i Sverige.

- Som å leve i «et gyllent bur»

Oppveksten til prinsessen var ikke akkurat av det normale slaget, og det var ikke lett å få gjøre ting man selv ønsket. I et intervju med Expressen fra 2019 fortalte hun at hele barndommen var preget av et strengt regime, og hun måtte følge visse regler.

- Vi fikk ikke gjøre noe. Ingenting! Jeg var bare hjemme. Jeg fikk ikke lov til å snakke i telefonen, ingenting, sa hun til avisen .

I intervjuet fortalte Birgitta også at hun aldri hadde vært på restaurant, kino eller diskotek i oppveksten. Det var ikke før hun giftet seg med den tyske prinsen Johann Georg av Hohenzollern, at hun endelig kunne delta på slike ting.

SØSTRE: Prinsesse Birgitte og prinsesse Margaretha har her ankommet kirken i forbindelse med bryllupet til Prins Carl Philip og Sofia Hellqvist i 2015. Foto: NTB Scanpix
SØSTRE: Prinsesse Birgitte og prinsesse Margaretha har her ankommet kirken i forbindelse med bryllupet til Prins Carl Philip og Sofia Hellqvist i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det var som å leve i et gyllent bur, men vi visste jo ikke hvordan ting egentlig var, så vi led ikke, la hun til.

Etter at hun giftet seg med sin tyske ektemann, bosatte paret seg i München og fikk tre barn sammen. Imidlertid ble ekteparet separert, og Birgitta bosatte seg på Mallorca - der hun fortsatt bor. Ektemannen Johann Georg døde i 2016.

Gikk i motsatt retning

Idretten har vært en stor del av livet hennes, og nesten hver dag spiller prinsesse Birgitta golf nær hjemmet sitt i Santa Ponsa.

Da hun var ung bestemte hun seg for å begynne å studere, og 83-åringen har fortalt at livet endret seg da hun fikk utdanne seg som treningsinstruktør på universitetet. Av medstudentene ble hun behandlet som «en av dem», og ikke som en prinsesse.

- Det føltes fantastisk. Jeg har alltid elsket å være med de menneskene, framfor de som går med nesa i været. Nei, det er ikke min greie. Jeg gikk min egen vei, helt enkelt, sa Birgitta til Expressen i fjor.

LES OGSÅ: I hardt vært etter sjokkavsløringer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer