Dronning Elizabeth:

Planlegger comeback

Meghan og Harry er blant gjestene når dronning Elizabeth skal feire sine 95 år med folket i juni. Det blir også den første store feiringen siden pandemiens utbrudd i mars i fjor.

CORONA: Ifølge The Sunday Times planlegger den britiske kongefamilien comeback etter pandemien i juni, i forbindelse med den offisielle markeringen av dronning Elizabeths 95-årsdag. Her er Meghan og dronninga i 2018. Foto: Tim Rooke / REX / NTB
CORONA: Ifølge The Sunday Times planlegger den britiske kongefamilien comeback etter pandemien i juni, i forbindelse med den offisielle markeringen av dronning Elizabeths 95-årsdag. Her er Meghan og dronninga i 2018. Foto: Tim Rooke / REX / NTB Vis mer
Publisert

For britenes monark siden 1952, dronning Elizabeth (94), har det siste året vært av det svært tilbaketrukne slaget. De kongelige oppdragene har mer eller mindre vært ikke-eksisterende, og hun har for det meste oppholdt seg i isolasjon sammen med ektemannen prins Philip (99) på Windsor slott.

Lørdag ble det kjent at dronninga og ektemannen hadde tatt coronavaksinen, som i disse dager rulles ut i store deler av verden. I takt med at verdens befolkning smått begynner å vaksineres, starter nok mange å øyne et håp om at strenge smitteverntiltak og stengte grenser kan gå mot slutten.

Det kan også se ut til at det britiske kongehuset håper på at verden vil se ganske annerledes ut i løpet av det neste halve året.

Ifølge The Sunday Times planlegger dronninga nemlig å reise tilbake til Buckingham Palace for å delta på den tradisjonsrike feiringen «Trooping The Colour», som i juni hvert år markerer monarkens fødselsdag. Dronninga fyller 95 år i april, men dagen feires med folket i juni.

JULETALE: Dronning Elizabeth holdt sin årlige juletale på britisk tv første juledag. Video: AP Vis mer

Meghan og Harry kommer

Arrangementet pleier å samle horder av briter foran Buckingham Palace der kongefamilien vinker til de oppmøtte. I fjor ble eventet naturligvis ikke gjennomført som vanlig, og dersom alt går etter planen i år, vil dette være den første, store nasjonale feiringen siden pandemien brøt ut i mars i fjor, ifølge avisa.

Dagen pleier å markeres med en stor militærparade, men om feiringen blir som den pleier, kommer an på smittesituasjonen, skriver The Sunday Times.

HELE HURVEN: Slik så det ut da dronningas fødselsdag ble markert offentlig i 2019. I 2020 ble det med en nedskalert markering på Windsor slott. Foto: Daniel Leal-Olvias / AFP / NTB
HELE HURVEN: Slik så det ut da dronningas fødselsdag ble markert offentlig i 2019. I 2020 ble det med en nedskalert markering på Windsor slott. Foto: Daniel Leal-Olvias / AFP / NTB Vis mer

Dronning Elizabeth reiste til Windsor i mars i fjor, men The Sunday Times skriver at 94-åringen vil være klar for å gjenoppta sine rojale plikter til sommeren, og at bursdagsfeiringa markerer starten på det.

Arrangementet finner sted 12. juni, bare to dager etter ektemannen prins Philips 100-årsdag. Det er med andre ord duket for et realt festår for den britiske kongefamilien i 2021.

Ifølge avisen er det også ventet at prins Harry (36) og hertuginne Meghan (39) vil komme over dammen og delta i dronningas bursdagsmarkering i juni.

Det vil i så fall bli hertugparets første offisielle, kongelige opptreden siden mars 2020. Bursdagsmarkeringen vil også bli den første der hele kongefamilien er samlet siden Meghan og Harry trakk seg tilbake, ifølge avisa.

THE CROWN: Fjerde sesong av serien om dronning Elizabeths regjeringstid har omsider kommet frem til åttitallet og forholdet mellom prins Charles og lady Diana. Video: Netflix Vis mer

Ble vaksinert

Nyheten kommer dagen etter at det ble kjent at dronning Elizabeth og prins Philip hadde fått coronavaksine på Windsor slott.

En kilde ved hoffet opplyste til BBC at dronninga ønsket å offentliggjøre vaksinasjonen for å unngå spekulasjon.

Det var i starten av desember det ble klart at ekteparet skulle prioriteres da vaksinen ble godkjent. Ifølge Mail on Sunday var det ikke fordi de skulle få noen særbehandling, men på grunn av deres høye alder.

Avisen skrev også at de kongelige ville vaksinere seg for å oppfordre flere til å ta den, og hindre at antivaksineholdninger sprer seg.

OVERRASKET: Hertuginne Meghan viste seg i en videosnutt for CNN. Dette var hertuginnens første opptreden etter avsløringen om at hun hadde opplevd spontanabort. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

Rundt 1,5 millioner briter har fått minst en dose covid-vaksine. Til sammenligning har i overkant av 17 000 nordmenn fått første dose, ifølge FHI.

Siden pandemien brøt ut i mars har dronningen og prinsen holdt seg på slottet. Det var også her de feiret jul, noe som brøt en lang tradisjon. Kongefamilien pleier nemlig å feire høytida på Sandringham gods.

LES OGSÅ: Knivstukket av sin egen far

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer