Prins Daniel:

Pappa reddet hans liv

- Jeg har hatt veldig flaks, sier prinsen om den livstruende sykdommen. 

ROER NED: Daniel har nylig trappet ned på de kongelige oppgavene for å kunne være mer sammen med yngstemann, prins Oscar. Foto: NTB scanpix
ROER NED: Daniel har nylig trappet ned på de kongelige oppgavene for å kunne være mer sammen med yngstemann, prins Oscar. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Seoghør.no): Året var 2009, kronprinsesse Victoria (39) og hennes Daniel (43) var nyforlovet. Endelig hadde de fått kong Carl Gustafs (70) aksept.

Men det var allikevel skjær i sjøen. Den blivende prinsen var syk, alvorlig syk.

LYKKELIG: Etter et tøft år med sykdom og operasjon var lykken stor da Victoria og Daniel giftet seg i 2010. Foto: NTB scanpix 
LYKKELIG: Etter et tøft år med sykdom og operasjon var lykken stor da Victoria og Daniel giftet seg i 2010. Foto: NTB scanpix  Vis mer

En medfødt nyresykdom hadde forverret seg de siste årene, og var livstruende dersom han ikke fikk en ny nyre.

- Har man dårlig nyrefunksjon, får man overskudd av væske og får ikke tisset som man skal. Og opphører nyrefunksjonen, så kan man ikke leve lenger. Da dør man, sa Håkon Hedman i Njursjukas Riksförbund, til Aftonbladet i forbindelse med operasjonen.

Reddende engel

Heldigvis kunne Daniels far, Olle Westling (72) hjelpe ham.

Nyretransplantasjonen var vellykket, og både far og sønn klarte seg utmerket. Nylig åpnet prinsen seg om sykdommen i forbindelse med verdens nyredag:

- Jeg har hatt veldig flaks. Det er bare å håpe at det holder seg, sa prinsen til Aftonbladet.

Saken fortsetter under bildet.

TAKKER PAPPA: Daniel kan takke pappa Olle Westling for livet. Faren ga ham en nyre, som ble transplantert for åtte år siden. Foto: NTB scanpix
TAKKER PAPPA: Daniel kan takke pappa Olle Westling for livet. Faren ga ham en nyre, som ble transplantert for åtte år siden. Foto: NTB scanpix Vis mer

Daniel selv er selvsagt svært takknemlig for at hans kjære far kunne hjelpe. Pappa Olle reddet rett og slett livet hans. Men prinsen har tidligere fortalt at han var svært engstelig før transplantasjonen, spesielt for faren.

- Det var en alvorlig operasjon. Jeg var veldig bekymret for pappa. Heldigvis har han det like bra som før, sa han til TV4.

Fikk støtte fra Haakon

Mens Daniel lå på operasjonsbordet på Karolinska sykehus utenfor Stockholm, var hans blivende kone på et offisielt oppdrag på Grønland med Danmarks kronprins Fredrik (48) og vår egen kronprins Haakon (43).

Det var Daniel selv som insisterte på at Victoria skulle gjennomføre reisen, men hun var selvsagt svært bekymret.

Heldigvis var hun blant gode venner, og både Haakon og Fredrik gjorde nok hva de kunne for å støtte henne.

Saken fortsetter under bildet.

GODE VENNER: Kronprinsesse Victoria og kronprins Haakon har et nært forhold. Her sammen med kronprinsesse Mette-Marit og Gunhild Stordalen. Foto: NTB scanpix 
GODE VENNER: Kronprinsesse Victoria og kronprins Haakon har et nært forhold. Her sammen med kronprinsesse Mette-Marit og Gunhild Stordalen. Foto: NTB scanpix  Vis mer

Lever normalt

I dag er prinsen frisk, og lever normalt. Hans glødende interesse for helsespørsmål er lett å forstå.

- Man blir ydmyk av en slik opplevelse, men det har ikke påvirket livet mitt på noe negativ måte. Jeg er frisk og har det bra, sier Daniel i dag.

Han er måteholden med alkohol, og avstår fra en del matvarer som påvirker medisinene han går på.

I dag er han selv pappa til to, prinsesse Estelle (5) og prins Oscar (1), og lever og ånder for familien. Nyresykdommen er ikke arvelig, men han er likevel svært opptatt av at barna skal få en sunn og aktiv barndom.

Daniel var personlig trener før han traff Victoria, og har tatt med seg kunnskapen inn i sine kongelige gjerninger. Blant annet arrangerer han «Prins Daniels løp» hvert år.

- Når du og jeg var ung, var jo eventyret utendørs. Å måtte sitte på rommet sitt, var en straff. I dag må vi nesten dra ut barna for at de skal være ute og leke, har en engasjert Daniel sagt til TV4.

Saken fortsetter under bildet.

FAMILIE: Prins Daniel nyter for tiden livet med sine to barn og kone. Foto: Anna Lena Ahlström / Kungahuset.se
FAMILIE: Prins Daniel nyter for tiden livet med sine to barn og kone. Foto: Anna Lena Ahlström / Kungahuset.se Vis mer

Tydelige grenser

Selv lever han og Victoria et aktivt liv med barna.

Estelle har allerede stått alpint i flere år, og hun er også en ivrig turner. Familien er dessuten ofte ute og leker og mosjonerer sammen i Hagaparken der de bor.

- Jeg tror vi som foreldre må ta barna med ut for å leke med dem. Eller bare få dem til å gå ut, sa han til den svenske TV-kanalen TV4.

LES OGSÅ: Prins Phillip trekker seg fra alle sine offisielle plikter

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer