Prins Andrew:

På dronningens julefest etter skandalen

Prinsen er tilbake i varmen.

ETTER SKANDALEN: Prins Andrew gjestet dronningens julefest etter Epstein-skandalen tidligere i vinter. Foto: NTB Scanpix
ETTER SKANDALEN: Prins Andrew gjestet dronningens julefest etter Epstein-skandalen tidligere i vinter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I november kom pressemeldingen fra Buckingham Palace om at britiske prins Andrew (59) trekker seg tilbake fra offisielle oppdrag etter godkjennelse fra dronningen.

Bakgrunnen for tilbaketreningen var hans vennskap med den nå avdøde milliardæren Jeffrey Epstein, som døde i august i fjor. Da sto han tiltalt for både menneskehandel og overgrep mot flere mindreårige.

Mange var dermed raskt ute med å trekke frem hans vennskap til den britiske prinsen - av flere grunner.

Blant annet har en av kvinnene som vitnet mot Epstein, Virginia Giuffre, anklaget prinsen for å ha forgrepet seg på henne tre ganger mellom 1999 og 2002.

Prins Andrew holdt seg lenge taus om anklagene, men svarte senere på beskyldningene i et intervju med BBC. Der benektet 59-åringen anklagene, og senere har det haglet kritikk mot den kjente prinsen.

Dronningens «favorittsønn»

Tross de alvorlige anklagene, kan det imidlertid se ut til at hans forhold til dronning Elizabeth (93) fortsatt står sterkt.

Denne uken var han nemlig tilbake i varmen, og gjestet dronningens årlige julefest på Buckingham Palace sammen med andre kongelige og rundt 400 av dronningens ansatte.

GJEST: Prins Andrew gjestet denne uken dronningens årlige julefest for de ansatte. Foto: NTB Scanpix
GJEST: Prins Andrew gjestet denne uken dronningens årlige julefest for de ansatte. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kongehusekspert Phil Dampier mener deltakelsen på den tradisjonelle begivenheten er et tydelig bevis på at dronningens «favorittsønn» blir tatt hånd om av familien, ifølge The Sun.

- Det at Andrew deltok på julefesten på Buckingham Palace i dag viser at han har støtte fra resten av den kongelige familien, sier han ifølge tabloidavisen, og forsetter:

- Hvis han ikke hadde deltatt hadde det sett fryktelig ut - som om han var utstøtt av slektningene sine. Dronningen spesielt har vært nervøs for å vise solidaritet med favorittsønnen sin.

Alvorsord med broren

Dampier legger også til at tidspunktet på begivenheten kunne vært dårlig, spesielt med tanke på at prins Charles (71) nylig skal ha hatt noen alvorsord med broren.

- Prins Charles skal ha lest «the riot act» (å opplyse om uakseptabel oppførsel, journ.anm.) for Andrew og bedt han om å droppe ut av det offentlige søkelyset en god stund, muligens permanent. Så det er trolig en del friksjon mellom brødrene, sier han, og fortsetter:

- Charles liker Andrew godt, men har innsett at det at broren trekker seg tilbake fra offisielle oppdrag vil være det beste for kongedømmet etter Epstein-skandalen, en skandale som ikke forsvinner, og kan bli verre.

Hvert år betaler dronningen fra egen lomme for å takke de ansatte ved Buckingham Palace, og begivenheten varer vanligvis i rundt to timer. De ansatte og de andre kongelige blir servert drinker og kanapéer, før de ansatte tar festen videre inn i natten.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew sier i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Observert på ridetur

At prinsen gjestet den tradisjonelle festen er imidlertid ikke første tegn på at han har dronningens støtte etter skandalen.

Nylig ble mor og sønn observert sammen på ridetur utenfor Windsor Castle. Den britiske monarken har siden hun var liten jente vært hesteinteressert, så at hun tok med sønnen på en avslappende morgentur var kanskje ikke så overraskende.

RIDETUR: Prins Andrew på ridetur med dronningen i Windsor i november. Foto: NTB Scanpix
RIDETUR: Prins Andrew på ridetur med dronningen i Windsor i november. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge People fikk den britiske dronningen sin første hest, en shetlandsponni, i en alder av fire. Nettstedet forteller at hun årlig er å se på Windsor hesteshow, og at hun også i fjor var å se flere ganger på hesteryggen.

Rideturen fant sted bare kort tid etter at flere britiske aviser prydet forsidene sine med overskrifter som «Ydmykelsen er komplett» og «Monarkiet er skadet».

LES OGSÅ: - Samleiet var fort unnagjort

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer