På balkongen for 102.gang

En jublende folkemengde hilste kongefamilien på Slottet. Se kongefamiliens 17.maifeiring gjennom tidene!

2012: Kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette Marit, prins Sverre Magnus, dronning Sonja og Kong Harald hilser på barnetoget utenfor Slottet. Foto: NTB scanpix
2012: Kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette Marit, prins Sverre Magnus, dronning Sonja og Kong Harald hilser på barnetoget utenfor Slottet. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO:  Like sikkert som at det blir overflod av pølser og is, er det at kongefamilien hilser folket fra Slottsbalkongen på 17.mai. Og også fredag ble kong Harald og resten av hans familie tatt i mot av jubel av barnetoget og publikum utenfor Slottet i Oslo.

I over 100 år har kongefamilien tatt i mot barnetoget - en tradisjon som ble innstiftet av kong Haakon allerede i 1906. Skikken har vært holdt i hevd siden med unntak av i 1910 da dronning Mauds far kong Edward ble begravd, og i krigsårene 1940 til 1944. 

17.mai 1945, var det for første gang på fem år, igjen offisiell feiring av nasjonaldagen. Og daværende kronprins Olav rakk hjem i tide til den store festdagen. Han var på plass på balkongen og hilste 202 000 skolebarn. Hvem som har stått på balkongen siden, har naturlig nok endret seg i takt med familien.  I år kan vi vente oss kongeparet, kronprinsparet og deres barn.

Kronprinsfamilien startet dagen allerede klokken 08.15 da de hilste barnetoget i Asker utenfor hjemmet sitt på Skaugum. Da var hele familien kledd i bunader, mens de på balkongen senere på formiddagen stiller i annen finstas.


LES OGSÅ: Dropper 17.mai-feiringen i Norge

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer