Overtar et splittet rike

Belgias kong Albert II abdiserer, og kronprins Phillippe overtar tronen på landets nasjonaldag.

VINKET FARVEL: Kong Albert II vinket til den oppmøtte folkemengden, som inkluderte demonstranter mot monarkiet, før han entret katedralen der hans abdikasjon og sønnens innsettelse skulle finne sted søndag morgen.  Foto: All Over Press
VINKET FARVEL: Kong Albert II vinket til den oppmøtte folkemengden, som inkluderte demonstranter mot monarkiet, før han entret katedralen der hans abdikasjon og sønnens innsettelse skulle finne sted søndag morgen. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: I starten av juli kunngjorde kong Albert II (79) av Belgia at han abdiserer grunnet sviktende helse. 

Nå har dagen kommet, siden den aldrende kongen ønsket å forlate tronen på landets nasjonaldag, den 21. juli. Søndag morgen ble innsettelsen av han som blir landets nye konge, kronprins Philippe (53), markert i hovedstaden Brussel.

Lørdag holdt 79-åringen sin siste offisielle tale som konge, og da oppfordret han alle belgiere til å gi sønnen og hans kone sin støtte.

- Gi den fremtidige kong Philippe og den fremtidige dronning Mathilde deres aktive deltakelse og støtte, understreket han i talen ifølge BBC.
 
- De utgjør et flott par som vil tjene landet vårt og de nyter min fulle tillit, uttalte monarken videre.

Kronprins Philippe, som er utdannet ved Oxford i England og Stanford i USA, vil bli Belgias syvende konge. Han er også pilotutdannet i forsvaret. Han og prinsesse Mathilde (40) har vært gift siden 1999. Sammen har de prinsesse Elisabeth (11), prins Gabriel (9), prins Emmanuel (7) og prinsesse Eléonore (5).

I talen uttrykte den abdiserende kongen også sitt ønske om at Belgia, som er delt mellom et flamsk-talende nord og et fransk sør, forblir forent.

Spenningen mellom de to landsdelene er til tider svært høy, noe som ofte skaper politisk ustablitet. En av oppgavene til den fremtidige kong Philippe blir å mekle i politiske krisetider.

LES OGSÅ: Slik hyller fyrst Albert kong Vinter

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer