Prinsesse Märtha Louise 50 år:

Overrasket med Mette-Marits kjole

22. september er prinsesse Märtha Louise halvveis til 100.

50 ÅR: Prinsesse Märtha Louise fyller 50 år 22. september. Flere hyller prinsessen på den store dagen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
50 ÅR: Prinsesse Märtha Louise fyller 50 år 22. september. Flere hyller prinsessen på den store dagen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken, 22. september, er det hele 50 år siden kong Harald (84) og dronning Sonja (84) ble foreldre for første gang. Da ble nemlig prinsesse Märtha Louise født. Kongeparets førstefødte kom til verden på Rikshospitalet i Oslo, og landet jublet.

Dermed fikk også Norge en ny flaggdag. Da prinsessen ga avkall på tittelen som «Hennes kongelige høyhet» i 2002, forsvant den offisielle flaggdagen.

Prinsesse Märtha Louise har i sitt voksne liv gjort stor suksess som blant annet fysioterapeut, forfatter, healer og engleskole-grunnlegger. I år var hun også å se i egen TV 2-serie, «Märtha».

I dag er den hesteinteresserte trebarnsmoren nummer fire i arverekken til tronen, etter sin bror kronprins Haakon (48) og hans barn, prinsesse Ingrid Alexandra (17) og prins Sverre Magnus (15).

DUREK: I andre episode av «Helt Harald» forteller prinsesse Märtha Louise om hvordan hun møtte sjaman Durek. Vis mer

Ladet opp med fjelltur

Tidligere denne uken avslørte prinsessen på sosiale medier at hun ladet batteriene på fjellet ved Sikkilsdalshornet ved Jotunheimen med familien. Der hadde hun med seg de tre døtrene Maud Angelica (17), Leah Isadora (15) og Emma Tallulah (12).

«For en fantastisk måte å lade batteriene på før den STORE dagen. Puster, føler, kobler til», skrev hun til bildet tirsdag.

Den store dagen feires trolig, tradisjonen tro, med gratulasjoner både fra kongelige og rojale fans i inn- og utland.

Prinsessens manager, Carina Scheele Carlsen, opplyser til Se og Hør at dagen feires med signering av Märthas nye strikkebok, «Hést», samt en feiring med venner og familie på Bygdø Kongsgård.

For øvrig viste det seg at Märtha hadde valgt å legge denne feiringen til dagen før - altså allerede tirsdag kveld.

Kjæresten Durek Verrett (46) er tilsynelatende i USA, og det kan derfor se ut til at han vil feire prinsessens 50-årsdag på avstand.

Spesiell detalj

I anledning 50-årsdagen overrasker også trebarnsmoren med nye bilder, som ble tatt på slottet denne uken.

Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng påpeker at det skjuler seg en liten detalj på de nye bildene. Märtha Louise har nemlig lånt kronprinsesse Mette-Marits kjole for anledningen.

50: Den ferske 50-åringen overrasker på den store dagen med nye bilder. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
50: Den ferske 50-åringen overrasker på den store dagen med nye bilder. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Prinsesse Märtha Louise har lånt svigerinnen Mette-Marits kjole til fødselsdagsbildene. Den blekrosa valentinokjolen har Mette-Marit brukt både privat og offentlig, forteller Stavseng.

LÅNTE BORT: Her er Mette-Marit avbildet i Valentino-kjolen under en konferanse i Kuala Lumpur i 2013. Foto: Bazuki Muhammad / Reuters / NTB
LÅNTE BORT: Her er Mette-Marit avbildet i Valentino-kjolen under en konferanse i Kuala Lumpur i 2013. Foto: Bazuki Muhammad / Reuters / NTB Vis mer

- Märtha viser styrke ved å gjenbruke klær, og jeg tror også Mette-Marit er glad for å se at den sitter like godt på Märtha som seg selv, legger han til.

Stavseng påpeker at «Märtha gjorde et kupp» da hun fant Valentino-kjolen i Mette-Marits klesskap.

STRÅLER: Prinsesse Märtha Louise stilte opp til fotografering på slottet i forbindelse med 50-årsdagen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
STRÅLER: Prinsesse Märtha Louise stilte opp til fotografering på slottet i forbindelse med 50-årsdagen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Fantastisk person

I forbindelse med premieren på NRK-programmet «Familiens ære» tok Se og Hør en prat med topprytter Geir Gulliksen (61). Han har kjent prinsessen siden hun var ti år, og de har blitt godt kjent gjennom årene i samme sport.

- Hvis man ser vekk fra at hun er kongelig, for det er det ingen av oss som snakker om, vi tenker ikke på at Märtha er prinsesse, så er hun bare en venn og en fantastisk person. Hun er varm, omtenksom og et godt medmenneske som vi er veldig glade for å ha rundt oss, sa han.

KONGELIG KONFIRMASJON: 31. august 2019 var det prinsesse Ingrid Alexandra sin tur til å konfirmeres, men det var hun ikke den første i kongefamilien som gjorde! Se bildene fra de andre kongeliges konfirmasjoner. Bilder: NTB. Programledere: Kine Falch og Jonas Hammer. Klipp: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Han la også til at prinsessen er en person familien Gulliksen setter høyt, og benyttet også anledningen til å skryte av de tre døtrene hennes.

- Barna er veldig hyggelige. Jeg må si at Märtha er en veldig flott person, som vi setter veldig høyt. Hun har en flott personlighet, og man ser at hun har arvet mye fra faren (kong Harald journ.anm.).

- Sprek og sprudlende

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, forteller at det er en sprek og sprudlende jubilant vi feirer i dag.

- Først og fremst, gratulerer med den store dagen! Når folk hører at prinsesse Märtha Louise fyller 50, sier de ofte: «Da holder hun seg godt». Og det gjør hun virkelig. Prinsessen er en sprek og sprudlende 50-årsjubilant, som er modig, nysgjerrig og ikke redd for å ta nye veivalg selv om hun blir eldre, sier Vagle til Se og Hør.

MODIG: Prinsesse Märtha Louise fyller 50 år denne uken. Her avbildet i forbindelse med kongeparets 80-års feiring. Foto: Rune Hellestad / UPI / Shutterstock / NTB
MODIG: Prinsesse Märtha Louise fyller 50 år denne uken. Her avbildet i forbindelse med kongeparets 80-års feiring. Foto: Rune Hellestad / UPI / Shutterstock / NTB Vis mer

At prinsessen skal feire den store dagen på et nokså storslagent vis, er det ingen tvil om.

- Kjenner vi henne rett går det ikke upåaktet hen. Både 30- og 40-årsdagene ble feiret storslått, og selv om coronarestriksjonene kanskje setter stopper for like stor fest i år, er jeg sikker på at hun feires på godt vis.

FORFULGT: I «Märtha» på TV 2 snakker prinsesse Märtha Louise ut om forholdet til Ari Behn. Hun beskriver den første tida som «ganske spesiell», og forteller at de ble forfulgt 24 timer i døgnet. Programmet har premiere på TV 2 7. april. Video: TV 2 Vis mer

LES OGSÅ: Røper detaljer: «Ikke aktuelt»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer