Dronning Elizabeth:

Overrasket alle foran barnebarna

Brøt kongelig protokoll under hagefest.

UVANLIG: Dronning Elizabeths uvanlige gest under hagefesten på Buckingham Palace skapte overskrifter. Barnebarna prinsesse Eugenie, prinsesse Beatrice og prins Harry var også til stede. Foto: NTB scanpix
UVANLIG: Dronning Elizabeths uvanlige gest under hagefesten på Buckingham Palace skapte overskrifter. Barnebarna prinsesse Eugenie, prinsesse Beatrice og prins Harry var også til stede. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Når man er kongelig er det en rekke strenge regler man er nødt til å følge - og særlig medlemmene i den britiske kongefamilien er kjent for å til enhver tid følge streng kongelig protokoll. Det britiske kongehuset går nemlig for å være blant verdens mest konservative - og dermed skorter det heller ikke på skrevne og uskrevne regler om hva de kongelige kan foreta seg.

Dronning Elizabeth har med sine 67 år på den britiske tronen blitt svært rutinert hva gjelder kongelig etikette og oppførsel.

Da den 93 år gamle monarken inviterte til den tradisjonsrike hagefesten på Buckingham Palace forrige uke, gjorde hun imidlertid noe hun ikke har gjort før.

- Har aldri skjedd tidligere

8000 gjester var invitert til selskapet, men kun et fåtall fikk anledning til å utveksle noen ord med dronningen. Blant disse var den britiske influenseren Laura-Ann Barr, som gav dronningen en blomsterbukett - noe som er i stikk i strid med den kongelige protokollen.

- Sikkerhetspersonalet gratulerte meg og sa de var overrasket over at hun stoppet og tok imot blomstene. De sa at det aldri hadde skjedd før, sier Laura-Ann i et intervju med People.

Blomsterbuketten stod for øvrig flott i stil til både dronningens elegante drakt, tilhørende hatt - og matchende paraply. Dronning Elizabeth hadde selskap av tre av barnebarna sine under hagefesten, nærmere bestemt prins Harry (34), prinsesse Eugenie (29) og prinsesse Beatrice (30).

STRÅLTE: Dronning Elizabeth så ut til å være i glitrende humør da hun kastet glans over hagefesten på Buckingham Palace forrige uke. Foto: Reuters/ NTB scanpix
STRÅLTE: Dronning Elizabeth så ut til å være i glitrende humør da hun kastet glans over hagefesten på Buckingham Palace forrige uke. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

Sjelden kost

Det er altså ikke dagligdags at dronningen tar imot blomster fra folket - det strider nemlig med den kongelige protokollen. Men nå ser det imidlertid ut til at 93-åringen har sluppet litt opp på de strenge reglene.

Hendelsen ble fanget på film og ble senere publisert på bildedelingstjenesten Instagram.

Videosnutten viser en blid dronning som svært høflig tar imot blomstene og takker for den hyggelige gesten. Deretter overrekker hun blomsterbuketten til en i staben og går videre for å snakke med andre oppmøtte på hagefesten.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Laura-Ann Barr skal ha blitt svært overrasket over øyeblikket - ettersom hun hadde fått høre at dronningen til vanlig ikke tar imot blomster. Ifølge Barr skal hun ha vært den eneste som hadde med seg blomster på arrangementet - og etter hvert gikk det opp for henne at det ikke er vanlig å ta med blomster på slike kongelige tilstelninger.

- De informerte meg om at hun ikke kunne akseptere dem, ettersom det bryter med protokollen, sier Barr til People.

STRÅLTE: Hertuginne Kate og prins William var fornøyde med besøket sitt så langt, og Kate så frem til en dag med mer utendørsaktiviteter. Video: Kine Falch / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Selv om Barr ikke forventet at dronning Elizabeth kom til å ta imot blomsterbuketten, sier hun til People at hun ønsket å gi alt når hun først skulle få æren av å møte monarken.

- Jeg kjøpte dem på blomsterbutikken på t-banestasjonen og hadde dem i vesken min mens vi gikk inn gjennom portene, forteller hun om blomstene.

STOLTE: Det var to tydelig stolte foreldre som viste fram babyen sin til pressen for første gang. Hertuginne Meghan Markle og prins Harry fikk en sønn mandag 6. mai. Video: AP DV/NTB Scanpix Vis mer

Hilste på dronningen

Dette er imidlertid ikke første gang kongelig protokoll ikke følges til punkt og prikke rundt dronning Elizabeth. I juni i fjor skapte den Oscar-vinnende skuespilleren Susan Sarandon (72) overskrifter da hun under arrangementet «Royal Windsor Cup» gikk rett bort til dronningen for å introdusere seg selv.

I likhet med dronning Elizabeth var Sarandon til stede under den kongelige polokampen, og da hun fikk øye på dronningen klarte hun ikke gjøre annet enn å gå bort til henne og hilse på.

Ifølge Fox News sier den kongelige protokollen at gjester skal vente på å bli introdusert for dronningen før de snakker til henne - noe Sarandon ikke gjorde her.

HILSTE: Skuespillerstjernen Susan Sarando gikk bort og hilste på dronningen. Dette er ikke lov ifølge gammel britisk kongelig protokoll. Foto: NTB Scanpix
HILSTE: Skuespillerstjernen Susan Sarando gikk bort og hilste på dronningen. Dette er ikke lov ifølge gammel britisk kongelig protokoll. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tross regelbruddet så det imidlertid ikke ut til at dronning Elizabeth tok seg nær av den vennlige gesten.

Smilende hilste 93-åringen på den verdenskjente skuespillerinnen. Ved monarkens side satt dronningens ektemann, prins Phillip, som ifølge Fox News ikke hadde noen anelse om hvem Hollywood-stjernen var.

LES OGSÅ: Disse kongelige reglene må Archie følge

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer