17. mai:

Overrasket: - Betyr mer enn vanlig

Det har vært stort hemmelighold rundt kongefamiliens 17. mai-feiring.

- DER ER HAN JO!: Kongefamilien overrasket alle da de likevel ankom Slottsbalkongen for å synge nasjonalsangen på 17. mai. Video: NRK pool og Røssland og Rydning / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kongens dagflagg er byttet ut med kongens festflagg på Slottet, og 17. mai er et faktum. Normalt sett skulle kongefamilien stått på Slottsbalkongen og hilset på barnetoget, korpsene og russen, men i år har den store feiringa blitt avlyst, og man har blitt nødt til å ty til en alternativ feiring av nasjonaldagen.

Dette gjelder også kongefamilien, som i år skal tilbringe store deler av dagen på Bygdøy Kongsgård. Det kunne dronning Sonja avsløre i en video på TV 2 lørdag. Normalt sett ville det blitt holdt lunsj på Slottet etter vinkinga, men i år skal de altså til en forandring også samles for å spise lunsj på Kongsgården.

17. MAI: Dronning Sonja har et spesifikt krav til kjendisdattera som er kokkelærling på Kongsgaarden. Vis mer

Det har likevel blitt spart på detaljene rundt kongeparets feiring av nasjonaldagen, og det har så langt vært usikkert om de i det hele tatt blir å se på Slottsbalkongen eller av folket generelt.

Søndag overrasket imidlertid kongefamilien på Slottsbalkongen, da nasjonalsangen skulle synges av hele landet - og Garden skulle ha oppvisning på Slottsplassen.

PÅ BALKONGEN: Kongefamilien dukket overraskende opp på Slottsbalkongen søndag. Foto: NTB scanpix
PÅ BALKONGEN: Kongefamilien dukket overraskende opp på Slottsbalkongen søndag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kongen og dronningen sammen med kronprinsen, kronprinsessen og deres barn kom nemlig ut på balkongen for å hilse på folket i alle landets hjem.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, mener dette var en fantastisk overraskelse til det norske folk.

- Hipp hipp hurra, for en fantastisk overraskelse! Kongefamilien på balkongen er et viktig symbol på 17. mai for nordmenn, og jeg synes det var rørende å se at de kom likevel. Ja, det betyr kanskje enda mer akkurat i år enn til vanlig, sier Vagle.

Møtte folket

Etter at de hilste på folket fra slottsbalkongen, kjørte kongeparet og kronprinsparet i hver sin åpne bil ut fra Slottet. At kongefamilien tar en kjøretur i Oslos gater på denne dagen - slik de gjør - har aldri blitt gjort tidligere.

Dermed drar de til folket, når folket ikke har mulighet til å komme til dem. Dette har ikke vært offentlig informasjon, så det kan tenkes at flere fikk seg en ekstra god overraskelse denne nasjonaldagen.

VINKER: Kongefamilien drar til folket, når folket ikke kan komme til dem. Foto: NTB scanpix
VINKER: Kongefamilien drar til folket, når folket ikke kan komme til dem. Foto: NTB scanpix Vis mer
KJØRETUR: Også kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kjører rundt i Oslos gater. Foto: NTB scanpix
KJØRETUR: Også kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kjører rundt i Oslos gater. Foto: NTB scanpix Vis mer
ÅPEN BIL: Kongefamilien kjører i åpen bil gjennom Oslos gater. Foto: NTB scanpix
ÅPEN BIL: Kongefamilien kjører i åpen bil gjennom Oslos gater. Foto: NTB scanpix Vis mer

Grønland, Kampen og Grünerløkka er blant stedene som fikk besøk av kongefamilien. Også Ullevål sykehus fikk et lengre glimt av de kongelige.

Etter kjørerunden går turen til Bygdøy Kongsgård for lunsj.

Takket russen

Til tross for at kongeparet i år måtte nøye seg med å vinke til blant andre Garden, har de også funnet andre måter å feire dagen på. Dette gjelder også kronprinsfamilien, som i formiddag var å se i Asker, hvor de blant annet hilste på representanter fra kommunens skoler og russen.

Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus kom da gående nedover alleen sammen med hundene Muffins Kråkebolle og Milly Kakao, før de hørte tale og sang nasjonalsangen.

HILSER: Kronprinsfamilien gikk ned alleen på Skaugum for å hilse på et knippe mennesker. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HILSER: Kronprinsfamilien gikk ned alleen på Skaugum for å hilse på et knippe mennesker. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Deretter takket de russen for innsatsen under denne coronapandemien.

- Det er jo litt kjedelig at det ble som det ble. Men det er utrolig imponerende hvordan russen i hele Norge har tatt hensyn, sier kronprins Haakon i samtale med russen på Skaugum søndag.

TAKKET: Kronprinsfamilien takket russen for innsatsen utenfor Skaugum i dag tidlig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TAKKET: Kronprinsfamilien takket russen for innsatsen utenfor Skaugum i dag tidlig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Dette er første gang på mange år at kronprinsfamilien ikke starter dagen med å hilse barnetoget i Asker utenfor sitt hjem på Skaugum.

Helt siden 1946 har nemlig kronprinsfamilien hilst på toget. Den gang var det daværende kronprins Olav som ble spurt av Asker kommune om familien kunne tenke seg å ta imot barnetoget.

TRADISJON: Slik hilste kronprinsfamilien barnetoget i Asker på 17. mai i fjor. I år er barnetogene avlyst. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TRADISJON: Slik hilste kronprinsfamilien barnetoget i Asker på 17. mai i fjor. I år er barnetogene avlyst. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Ja, gjerne, men da må det skje tidlig, før vi må reise til Slottet å hilse barnetoget der, var svaret han ga.

Siden har det vært slik, og i dag er det kronprins Haakon og hans familie som vanligvis holder fast ved skikken.

HURRA: Norske kjendiser roper hurra og sender en hilsen ut til det norske folk. Vis mer

Lunsj på Bygdøy Kongsgård

Som nevnt skal altså kongefamilien samles på Bygdøy Kongsgård, der de skal nyte en god lunsj og tilbringe tid sammen som en familie. Tidligere har tradisjonen vært at kongefamilien treffes på Kongsgården til selskap på kvelden, men i år blir ting annerledes.

I år arrangeres nemlig lunsjen, som til vanlig finner sted på Slottet etter endt vinkeseanse, på Kongsgården.

- I år blir det annerledes også for dem, men som så mange andre holder de ved de tradisjonene de kan. Som for eksempel menyen, sier Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle til Dagbladet, og fortsetter:

BYGDØY KONGSGÅRD: Kongeparet hilset lørdag fra Kongsgården, der de i år skal feire nasjonaldagen. Foto: NTB scanpix
BYGDØY KONGSGÅRD: Kongeparet hilset lørdag fra Kongsgården, der de i år skal feire nasjonaldagen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Dronninga kunne blant annet avsløre at kongen gleder seg til pølse og lompe - en glede han deler med mange barn rundt omkring i landet.

Det er imidlertid ikke bare pølse og lompe som står på menyen.

Blant Slottets spesialiteter finner man eggerøre, coppa-skinke og gravet laks i norsk og dansk variant er blant rettene som serveres, samt grøntvarer som er produsert på Kongsgården. Det blir også kransekake og kroneis.

Kongsgården har lang tradisjon i de kongelige rekker, og ble kongelig eiendom så tidlig som i 1305. Kong Haakon og dronning Maud benyttet eiendommen som feriehus fra 1906, og ble senere tatt i bruk av Kong Olav. Siden 2007 har den også blitt flittig brukt av kong Harald og Dronning Sonja - og de er dermed ikke på ukjent grunn på nasjonaldagen.

LES OGSÅ: - Snakket ikke sammen på tre år

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer