Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit:

Overrasker med nytt bilde på bryllupsdagen

Onsdag 25. august er det 20 år siden kronprins Haakon fikk sin Mette-Marit.

GRATULERER: Kronprinsparet feirer 20 år som ektepar. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

25. august 2001 - en dato for historiebøkene. Oslos gater var stappfulle av skuelystne i håp om å få et glimt av kronprins Haakon (48) og ikke minst hans nye kone, Mette-Marit (48), som på bryllupsdagen ble kronprinsesse av Norge.

Det eventyrlige bryllupet sto i Oslo domkirke, og mens et folkehav møtte opp utenfor kirken, ble vielsen fulgt av to millioner mennesker.

I dag feirer kronprinsparet 20 år som mann og kone. I den anledning delte Mette-Marit et bilde av hun og Haakon på Instagram.

«20 år», skriver hun til bildet etterfulgt av en hjerte-emoji.

- Rørende og sterkt

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, husker den store dagen godt, og forteller at hun aldri glemmer pressekonferansen paret holdt bare få dager før bryllupet.

- Der åpnet Mette-Marit opp om fortiden sin. Det var utrolig rørende og sterkt, og jeg tror mange kritikere snudde da. Det viktigste var jo tross alt kjærligheten mellom de to, og den var åpenbart sterk, påpeker hun.

HÅND I HÅND: Paret stilte til fotografering i Dronningparken i forkant av en pressekonferanse. Foto: Lise Åserud / NTB
HÅND I HÅND: Paret stilte til fotografering i Dronningparken i forkant av en pressekonferanse. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Veien frem til det kongelige bryllupet var alt annet enn enkel. Kronprinsens forhold til Mette-Marit fra Kristiansand ble slått stort opp i avisa Fædrelandsvennen på tampen av 1999.

BURSDAG: 20. juli i fjor fylte vår helt egne kronprins Haakon 47 år. I den anledning hadde kronprinsesse Mette-Marit valgt å hylle ektemannen på Instagram. Video: Instagram / Crownprincessmm. Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- Vanskelig vei

Kronprinsparet møttes for første gang på en privat fest i kronprinsessas fødeby på midten av 1990-tallet, og i årene etterpå var kronprins Haakon fast gjest under den årlige Quartfestivalen.

Sommeren 2000 dukket det forelskede paret opp hånd i hånd på sommerfestivalen, og da tok Dagbladet de første bildene av kronprins Haakon og det som senere skulle vise seg å bli Norges kronprinsesse.

- Selve bryllupet var også veldig rørende. Den vanskelige veien dit, gjorde det enda vakrere. Biskop Stålsett holdt en varm og personlig tale, og hele Norge tørket tårer sammen med den rørte bruden, forteller Vagle.

DAGEN FØR DAGEN: Haakon og Mette-Marit på båttur med Kongeskipet Norge dagen før bryllupet. Foto: Lise Åserud / NTB
DAGEN FØR DAGEN: Haakon og Mette-Marit på båttur med Kongeskipet Norge dagen før bryllupet. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Forsto nok lite

Mette-Marit har som kjent sønnen Marius Borg Høiby (24) fra tidligere, og den lille gutten tok landet med storm da moren hans giftet seg med tronarvingen. Kongehuseksperten syntes «lille Marius» gjorde inntrykk på kronprinsparets store dag.

- Den veldig sjarmerende lille lysluggen, som nok forsto lite av hva han plutselig var en del av, sier hun.

STOR DAG: Lille Marius fikk naturligvis også mye oppmerksomhet på brudeparets dag. Foto: Ørn Borgen/NTB
STOR DAG: Lille Marius fikk naturligvis også mye oppmerksomhet på brudeparets dag. Foto: Ørn Borgen/NTB Vis mer

Kronprinsbryllupet i august 2001 var det første kongelige bryllupet i Norge siden kong Harald fikk sin Sonja Haraldsen i 1968.

Kjempet for kjærligheten

Kongeparet måtte selv kjempe en mangeårig kamp for kjærligheten, før de endelig fikk lov av kong Olav til å inngå forlovelse - samme år som de giftet seg.

Med denne erfaringen i bakhånd, har kong Harald (84) og dronning Sonja (84) tidligere uttalt at de har valgt å være svært støttende i deres barns valg av kjærester.

RØRT: Den kommende kronprinsessen var tydelig rørt under vielsen. Det var også mange som fulgte bryllupet. Foto: NTB
RØRT: Den kommende kronprinsessen var tydelig rørt under vielsen. Det var også mange som fulgte bryllupet. Foto: NTB Vis mer
MANN OG KONE: Kronprinsparets første dans som mann og kone. Foto: Cornelius Poppe/NTB
MANN OG KONE: Kronprinsparets første dans som mann og kone. Foto: Cornelius Poppe/NTB Vis mer

Caroline Vagle tror at Haakon og Mette-Marits kamp for kjærligheten, og den krevende starten, bare har gjort forholdet og ekteskapet sterkere.

- Selv om de har hatt opp- og nedturer som alle andre, har de stått støtt ved hverandres side i to tiår, sier hun, og fortsetter:

RØRENDE: En tydelig rørt Mette-Marit og kronprins Haakon hold tale for Ingrid Alexandra under den kongelige konfirmasjonslunsj. Video: NRK. Vis mer

- Den dag i dag er de rause med kyss, klapp og klem, og de har en flørtende tone. Kronprinsessa fortalte nettopp i et intervju at de er ulike som typer, men at det har vært bra for dem. Hun sa at han blitt mykere av å være med henne, og hun har lært mye om å være et skikkelig menneske av ham.

FOLKEHAV: Millioner av nordmenn fulgte vielsen på tv, men mange hadde også tatt turen ut i Oslos gater og på Slottsplassen. Foto: Cornelius Poppe/NTB
FOLKEHAV: Millioner av nordmenn fulgte vielsen på tv, men mange hadde også tatt turen ut i Oslos gater og på Slottsplassen. Foto: Cornelius Poppe/NTB Vis mer

- Gjorde inntrykk på meg

Tidligere i sommer fortalte kronprinsessen i «Sommer i P2» at Haakon så henne, forsto henne, var nysgjerrig og holdt henne.

Kronprinsen fortalte på sin side at kronprinsessen holder fast ved at de to møttes på Quartfestivalen, mens han selv sier at de møttes gjennom felles venner. Han påpekte at hans versjon trolig høres bedre ut.

MANN OG KONE: Kronprins Haakon og Mette-Marit giftet seg i Oslo domkirke 25. august 2001, og kunne i fjor feire hele 19 år som mann og kone. Vis mer

- Den lyse sørlandsjenta gjorde inntrykk på meg. Du merker godt når Mette kommer inn i et rom. Det er en kraft der, som ikke er så lett å overse. Hun virket selvsikker og verdensvant, og var fin å prate med. Det føltes trygt da vi var sammen. Det at hun hadde et lite barn fortalte meg egentlig bare at hun ikke var redd for å ta på seg forpliktelse og ansvar. Hun ble ikke noe mindre attraktiv i mine øyne av den grunn, sa tronarvingen.

LES OGSÅ: Innrømmer å ha «stjålet» fra Mette-Marit

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer