Prinsesse Ingrid Alexandra:

Overrasker med nye bilder

Prinsessens myndighetsdag er rett rundt hjørnet.

STRAKS MYNDIG: 21.januar fyller prinsessen 18 år. Foto: Foto: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff
STRAKS MYNDIG: 21.januar fyller prinsessen 18 år. Foto: Foto: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 21. januar er det akkurat atten år siden kronprins Haakon (48) og kronprinsesse Mette-Marit (48) kunne ønske Norges nye tronarving, prinsesse Ingrid Alexandra (17), velkommen til verden.

I midten av desember opplyste Regjeringen at 18-årsfeiringen utsettes på grunn av pandemien, men den store dagen skal likevel markeres. Blant annet skal den kommende dronningen besøke de tre statsmaktene dagen før bursdagen.

Hun vil også feires av kronprinsfamilien, har Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle tidligere fortalt.

- Kongefamilien feirer alltid bursdag, både små og store dager. I kronprinsfamilien vekker de bursdagsbarnet med kake og gaver på sengen, og de inviterer alltid venner og familie til selskap på selve dagen.

KONFIRMERES: Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres lørdag 31. august. Video: Rød Løper. Vis mer

- Et signal

At prinsessens store dag er rett rundt hjørnet, markeres også med nye offisielle bilder av Norges fremtidige dronning.

Kongehuset har publisert to nye bilder av prinsessen i en klassisk svart dress og bølgete lokker.

FEIRING UTSATT: Bursdagsmiddagen på slottet er utsatt, men hun skal likevel feires. Foto: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff
FEIRING UTSATT: Bursdagsmiddagen på slottet er utsatt, men hun skal likevel feires. Foto: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff Vis mer

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle sier de nye bildene symboliserer prinsessens overgang fra tenåring til voksen.

- Slottet sparket i gang bursdagsuken med nyheten om at prinsesse Ingrid Alexandra har fått kontor på slottet, og bilder av henne derfra kledd i drakt. På den måten viser de at prinsessen virkelig er gått over i de voksnes rekker, sier Vagle, og fortsetter:

- Selv om de sier at hun foreløpig skal konsentrere seg om skolen, er det likevel et signal om at hun om ikke altfor lenge skal bli en arbeidende kongelig.

SNART MYNDIG: Prinsessen er kledd i en klassisk svart dress på de nye offisielle bildene. Foto: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff
SNART MYNDIG: Prinsessen er kledd i en klassisk svart dress på de nye offisielle bildene. Foto: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff Vis mer

For første gang

Myndighetsdagen vil også bli markert med et spesielt kongelig symbol, ifølge Vagle. Da får vi nemlig se prinsesse Ingrid Alexandra bruke diadem for første gang.

- Det blir uansett veldig spennende å se hvilket diadem hun vil bære. Blir det et som er kjøpt inn spesielt til henne eller blir det arvegods fra familien?

Forsvarets forum er prinsessens 18-årsgave avslørt.

«Forsvarssjefen har besluttet at Forsvaret skal avgi salutt fra alle saluttstasjoner kl. 12.00, 21 skudd, som Forsvarets gave til prinsessen på myndighetsdagen», heter det i et brev fra Forsvarets Fellestjenester, som Forsvarets forum har fått tilgang til.

Det er vanlig at det salutteres 21 skudd for spesielle markeringer i kongehuset, og det opplyses om at fødselsdagen til alle medlemmer av kongehuset som har nådd myndighetsalder er en av disse

Caroline Vagle mistenker en helt spesiell bursdagsgave fra dronning Sonja (84) til barnebarnet.

- Dronning Sonja begynte å gi barnebarna kunst i gave da de var yngre, og kanskje kommer det et spesielt kunstverk på selve myndighetsdagen, sier Vagle videre.

MORSOM: Prinsesse Ingrid Alexandra fikk en lattermild respons da hun holdt en tale under den kongelige konfirmasjonslunsjen. Video: NRK. Vis mer

Mer avslappet

Bildene av den snart myndige prinsessen skiller seg godt ut fra kronprinsen Haakons offisielle bilder, som ble tatt anledning myndighetsdagen i 1991.

KRONPRINSEN 18 ÅR: Kronprins Haakon fotografert i anledning 18-årsdagen i 1991. Foto: Lise Åserud/NTB
KRONPRINSEN 18 ÅR: Kronprins Haakon fotografert i anledning 18-årsdagen i 1991. Foto: Lise Åserud/NTB Vis mer

Han hadde da et mer avslappet antrekk, med en hvit genser over en olaskjorte, omkranset av lilla blomster.

LES OGSÅ: Nytt steg med 23 år eldre kjæreste

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer