Kong Harald og dronning Sonja:

Overrasker med nye bilder av kongeparet

Onsdag er det 30 år siden kong Harald og dronning Sonja ble signet i Nidarosdomen

30 ÅR: I dag er det 30 år siden dronning Sonja og kong Harald ble signet. Foto: Jørgen Gomnæs / Det Kongelige Hoff
30 ÅR: I dag er det 30 år siden dronning Sonja og kong Harald ble signet. Foto: Jørgen Gomnæs / Det Kongelige Hoff Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i år feiret kong Harald og dronning Sonja 30 år som landets kongepar. I den anledning delte de nye bilder og hilsen til folket, noe de også gjør i dag.

23. juni, er det nemlig 30 år siden Harald og Sonja ble signet i Nidarosdomen. Signing er blant annet betegnelsen på en seremoni hvor monarken får en velsignelse av kirken i begynnelsen av sin regjeringstid.

STOR DAG: Dronning Sonja og kong Harald deler nye bilder med folket. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige Hoff / NTB
STOR DAG: Dronning Sonja og kong Harald deler nye bilder med folket. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige Hoff / NTB Vis mer

- Dette er bilder som symboliserer feiring. De to er nemlig ikledd finstasen; kongen i smoking og dronningen i en lilla kreasjon. Den samme kjolen som hun brukte første gang da de feiret 25 år på tronen i 2016 - og flere ganger siden, forteller Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle.

Hun forteller videre at kongeparet feiret stort etter 25 år på tronen i januar 2016, og store deler av året med blant annet gudstjeneste i Nidarosdomen på signingsdagen 23. juni.

- 30 årsjubileet feires altså ikke like storslått, men dagen er ikke noe mindre viktig av den grunn, mener Vagle.

BLE SIGNET: På denne dagen for 30 år siden, ble kongen og dronning signet. Foto: Lise Åserud / NTB
BLE SIGNET: På denne dagen for 30 år siden, ble kongen og dronning signet. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

17. januar 1991 gikk kong Olav bort 87 år gammel, og Norge fikk dermed en ny monark i kong Harald - som besteg tronen med kona Sonja ved sin side, som ble den første dronningen i Norge på over 50 år.

Hilsen til folket

Da de i januar feiret tre tiår på tronen, sendte de følgende hilsen til folket:

«Vi tenker med glede tilbake på flere hundre reiser og besøk rundt i det vakre landet vårt gjennom disse årene. Vi minnes møter med mennesker - på fjelltopper og vidder, ved kysten og i dype skoger, i by og i bygd. Vi har delt både gode, morsomme opplevelser – og triste og vanskelige».

Nylig var kong Harald og dronning Sonja på tur med Kongeskipet Norge. Her gikk de i land i Flåm. Video: Andreas Fadum Vis mer

Videre uttrykket kongen og dronningen sin takknemlighet overfor det norske folk.

«Vi er dypt takknemlige for at vi bestandig blir tatt så varmt og gjestfritt imot når vi kommer på besøk - uansett hvilken anledning».

Kongeparet skrev videre at de opplever et folk i hele sitt mangfold utviser kreativitet. Som ser muligheter - og som fremfor alt bryr seg om hverandre.

«Over hele Norge møter vi mennesker med en dyp kjærlighet til hjemstedet sitt, til lokalmiljøet og sine medmennesker.Det fyller oss med uendelig glede og stolthet», uttrykker jubilantene.

LES OGSÅ: - Harald nektet å gi slipp på Sonja

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer