Den norske kronprinsfamilien:

Overlevde kreftoperasjon

Kronprinsfamiliens firbente familiemedlem fikk kreft.

VIKTIGE FAMILIEMEDLEMMER: Hundene Milly Kakao (t.v.) og Muffins Kråkebolle blir stadig fotografert med kronprinsfamilien. Her i sommer på Dvergsøya utenfor Kristiansand. Foto: Lise Åserud / NTB
VIKTIGE FAMILIEMEDLEMMER: Hundene Milly Kakao (t.v.) og Muffins Kråkebolle blir stadig fotografert med kronprinsfamilien. Her i sommer på Dvergsøya utenfor Kristiansand. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

For elleve år siden flyttet blandingshunden Milly Kakao inn hos kronprinsfamilien på Skaugum, bare fire måneder gammel. Hunden, som er blanding mellom labrador og puddel, fikk fire år senere, sommeren 2013, ni valper.

Kronprinsfamilien beholdt den ene, som fikk navnet Muffins Kråkebolle, og de to hundene har ved flere anledninger blitt avbildet sammen med kronprins Haakon (47), kronprinsesse Mette-Marit (47) og barna. Hundene er som regel også å se på trappa utenfor familiens hjem på Skaugum på 17. mai når de vinker til barnetoget.

PÅ NASJONALDAGEN: Kronprinsparets hunder er som regel med på trappa på Skaugum på 17. mai. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
PÅ NASJONALDAGEN: Kronprinsparets hunder er som regel med på trappa på Skaugum på 17. mai. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

De to firbente er en viktig del av familien, og tirsdag skriver Se og Hør at Muffins Kråkebolle nylig er blitt operert for kreft. Etter det Se og Hør erfarer ble en stor kreftcyste ble fjernet.

Slottet ønsker ikke å uttale seg om kreftsykdommen, men du kan lese mer om saken i tirsdagens utgave av Se og Hør.

KREFTSYK: Det er i tirsdagens utgave av Se og Hør det kommer frem at den ene hunden til kronprinsfamilien har blitt operert. Faksimile: Se og Hør
KREFTSYK: Det er i tirsdagens utgave av Se og Hør det kommer frem at den ene hunden til kronprinsfamilien har blitt operert. Faksimile: Se og Hør Vis mer

Da det for elleve år siden ble kjent at kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit skulle få den aktuelle rasen, ble de oppfordret til å revurdere valget.

- Det er ikke ment som kritikk, men vi mener at kronprinsparet kanskje bør ta en tur i tenkeboksen før de tar en endelig beslutning, sa formann i Norsk Puddelklubb, Tone Bekkåsen Fischer, til VG den gang.

VALP: Prinsesse Ingrid Alexandra sammen med Milly Kakao på Dvergsøya i 2013. Foto: Lise Åserud / NTB
VALP: Prinsesse Ingrid Alexandra sammen med Milly Kakao på Dvergsøya i 2013. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

I et brev til Kongehuset hevdet puddelklubben at de er redd for en moterase som tiltrekker seg useriøse aktører som avler frem valper hvor det ikke er fokus på verken helse eller riktig oppdrett.

- Uendelig diskusjon

Den norske veterinæren Trude Mostue, som i dag jobber som sjefveterinær for det digitale veterinærselskapet FirstVet, har tidligere uttalt til Se og Hør at hun skjønner at mange reagerer når det velges blandingshunder.

- De som reagerer mest er de som driver oppdrett av renrasede hunder, som bruker tid på utstilling, helseundersøkelser og avlsarbeid. Mange mener det da blir feil å krysse to raser uten kjent stamtavle og helsehistorikk for så å selge dem for høye summer, forklarte hun, og fortsatte:

- Dette er en uendelig diskusjon om «designhunder», som jeg kaller det, og oppdrettere reagerer på at disse blir solgt som nye «raser» og for store summer. Dette tiltrekker mange opportunister som vil tjene penger på folks naivitet.

KJENDISHUNDENE: Kjendisene er som folk flest; de elsker dyrene sine. Her er noen av dem som gjør det lille (!) ekstra for sine firbeinte venner. Video: Rød Løper Vis mer

Mostue påpekte riktignok at man helt fint kan blande hunder, men at det er flere problemer man må ta stilling til. For mens en renrase får stamtavle og det vil være mulig å spore gemytt og helse langt tilbake i tid, er ikke dette noe som alltid følger blandingshunder. Hvem som helst kan egentlig blande sin puddel med naboens hund.

- Jeg føler at forventningene til blandingsvalpene ofte er i utakt med hva folk faktisk kjøper, sa hun.

- Det spiller ikke noen rolle hva slags hund du kjøper, blanding eller ren rase, så lenge du gjør et bra forarbeid. Uansett hva slags hund du vurderer, så må du sjekke avlsdyrenes sykdomshistorie og gemytt. Helst bakover i generasjoner, fortsatte dyrlegen.

Tidligere i år fikk også den svenske kronprinsessefamilien mye oppmerksomhet etter at de viste frem sitt nye familiemedlem.

Rio, som den lille hunden som er en Cavapoo heter, hadde den gang bodd på Haga slott i en ukes tid.

Bildene som ble delt av ham var tatt av kronprinsesse Victoria selv og en fotograf på Slottet, og fikk enorm oppmerksomhet i kommentarfeltet på Instagram - nettopp fordi det er en blanding av rasene Cavalier King Charles Spaniel og puddel.

LES OGSÅ: - Prinsen holdt coronasmitte hemmelig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer