Kronprinsesse Mette-Marit:

Om ungdomsopprøret: -Jeg greide ikke mer

Kronprinsesse Mette-Marit forteller om ungdomsopprøret i ny bok.

ÆRLIG: I en ny bok forteller kronprinsesse Mette-Marit ærlig om sitt ungdomsopprør. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
ÆRLIG: I en ny bok forteller kronprinsesse Mette-Marit ærlig om sitt ungdomsopprør. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ble det kjent at en ny bok blir sluppet på markedet. I boka «Hjemlandet og andre fortellinger», som kronprinsesse Mette-Marit (46) har tatt del i, forteller hun åpenhjertig om ungdomsopprøret og rollen som kronprinsesse.

Saken ble først omtalt av VG.

I en samtale med forfatter Geir Gulliksen (55) har kronprinsessen sammen med forfatteren valgt ut 12 andre forfattere til å skrive nye tekster om det å være norsk. Under Mette-Marit og Gulliksens samtale kommer de inn på kronprinsessas barndom og ungdomsopprør.

Barberte av seg alt håret

I boken kommer det blant annet frem at Mette-Marit barberte av seg alt håret i tredjeklasse på videregående. Barndommen gjorde noe med henne, og i boka forteller kronprinsessen at hun gikk gjennom en fase hvor hun hadde mye vondt i seg som måtte ut.

ÆRLIG KRONPRINSESSE: I den nye boken forteller Mette-Marit at hun gikk gjennom en fase hvor hun hadde mye vondt i seg som måtte ut. Her er hun avbildet under dagens boklansering hos Aschehoug forlag. Foto: Andreas Fadum
ÆRLIG KRONPRINSESSE: I den nye boken forteller Mette-Marit at hun gikk gjennom en fase hvor hun hadde mye vondt i seg som måtte ut. Her er hun avbildet under dagens boklansering hos Aschehoug forlag. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Mitt opprør var basert på at jeg tok mye ansvar tidlig. Det førte til at jeg veldig tidlig fikk en følelse av at jeg kunne stoppe verden, at jeg kunne få verden til å stå stille, forteller kronprinsessa i boka.

AVSLAPPENDE: Kronprins-familien koser seg på badeferie ved vannkanten i Ibiza. Foto: NTB Scanpix/Splash Vis mer

Som 16-åring reiste Mette-Marit til Australia for å komme seg vekk, og etter at hun kom hjem begynte hun på IB-linja på Kristiansand katedralskole. Det forteller hun ble en ganske tung periode, hvor hun innså at barndommen hadde gjort noe med henne.

- Fram til jeg reiste til Australia, hadde jeg vært verdens mest pliktoppfyllende unge, jeg var veldig snill, helt innenfor boksen. Så sa det vel bare stopp, jeg greide ikke mer, i alle fall kunne jeg ikke leve opp til de forventningene andre hadde til meg. Jeg har alltid kjent på at jeg ikke er god på forventninger. Når folk har for mange forventninger til meg, så …, sier Mette-Marit i boken.

- Masse opprør i meg enda

Gulliksen påpeker i boka at kronprinsessen har skaffet seg en spesiell jobb med tanke på det hun forteller om forventninger, hvor Mette-Marit svarer at hun aldri har vært redd for å møte sine egne redsler.

KRONPRINSFAMILIEN: Her er Mette-Marit avbildet sammen med kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus i sommer på Dvergsøya. Foto: Lise Åserud/ NTB Scanpix
KRONPRINSFAMILIEN: Her er Mette-Marit avbildet sammen med kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus i sommer på Dvergsøya. Foto: Lise Åserud/ NTB Scanpix Vis mer

Kronprinsessen legger likevel ikke skjul på at hun fortsatt har mye opprør i seg, og at å lese litteratur ble en form for redning.

– Jeg utøver ikke rollen min på den måten som mange forventer at jeg skal. Jo, de første ti åra prøvde jeg å være sånn som jeg trodde en kronprinsesse skulle være. Men nå er jeg ikke så opptatt av det lenger. Det er viktig å leve et liv jeg kan stå for og kan være meg selv i. Og det tror jeg litteraturen har hjulpet meg til.

GRATULASJON: Da vi møtte Kronprinsparet på t-banen i Oslo, minnet vi dem på en liten ting de kanskje skulle ha gjort. Vis mer

Litteraturen betyr mye for kronprinsessen og ble en form for redning for henne. Da hun ble invitert til å være redaktør for ovennevnte bok, falt valget på Geir Gulliksen som medredaktør.

Det var for øvrig i forbindelse med litteraturtoget at Mette-Marit møtte på Gulliksen. Ovennevnte bok skal utgis i forbindelse med at Norge er hovedland på bokmessen i Frankfurt i år, og lanseres på en pressekonferanse hos forlaget Aschehoug senere i dag tirsdag. Boka er også i salg fra i dag av.

Samtalen mellom Mette-Marit og Geir Gulliksen er med som bokas forord hvor de også diskuterer tekstene til de 12 andre forfatterne som består av Marit Eikemo, Tomas Espedal, Helga Flatland, Vigdis Hjorth, Siri Hustvedt, Karl Ove Knausgård, Wencke L. Fugelli Muhleisen, Agnes Ravatn, Maria Navarro Skaranger, Dag Solstad, Ole Robert Sunde og Demian Vitanza.

LES OGSÅ: Kjæreste med Nicolay (31)

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer